Blog

Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, bivši diplomata osnovao je 2006. godine vinariju  sa ciljem da se oživi sorta grožđa – kadarka koja je vekovima uzgajana i izuzetno cenjena u Bačkoj i Sremu, u Slavoniji, u mađarskom Vilanjiju, u austrijskom Burgenlandu. Grožđe koje je jednom davno na sever stiglo sa dalekog juga, pa je usput nakupilo i mnogo dragocene prašine na svom tamnoplavom kaputu.     Ignacije je, pored kadarke, mnogo voleo i muziku Franca Lista, kompozitora koji je u svoje vreme doživeo slavu koji su samo Bitlsi iskusili 200 godina kasnije. I zbog njega vina nose nazive koji asociraju upravo na njegove kompozicije: Fantazija, Rapsodija, Alegro. Godišnja proizvodnja vina od kadarke je oko 28.000 litara.     2006. godine je podignuto deset hektara kadarke u peskovitim Bačkim vinogradima pokraj Palića. Vinograd u kome uspeva kadarka trenutno obuhvata 7,5 hektara. To je velika peščana površina koje se na 25.000 hektara bogatih vodom prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i severa Bačke. Valoviti teren nadmorske visine od 117 do 134 proteže se na 25.000 hektara bogatih vodom koji obuhvataju Suboticu, Bačke Vinograde s vinarijom Tonković, Hajdukovo, Horgoš, Malu Pijacu, Kanjižu, Kelebiju, Palić i Tavankut.     Kao sorta, kadarka je u stanju da podari vina različitih stilova, strukture i snage, ali u svakom od njih ona se uvek iskazuje jednom izuzetnom  voćnom elegancijom. Koliko god bila snažna, ona je uvek neverovatno pitka i zavodljivo vam miluje nepca, neprestano vas mameći na novi gutljaj. U dobrim berbama je izuzetno ekstraktivna i nakuplja visok procenat šećera, koji je uvek prirodno izbalansiran odličnim kiselinama. Te osobine, dopunjene finesama vinograda na peščanom tlu, daju mogućnosti da se od kadarke proizvode crvena i roze, pa čak  i penušava  bela vina specifičnog stila – Blanc de Noir.     Vinogradarstvo se u ovom području Bačke razvilo zahvaljujući pošumljavanju kojim je sprečena erozija peščanog tla, danas ključnog dela ovog specifičnog teroara. Za peščana tla je posebno karakteristično to što imaju izvrsnu drenažu, kao i to što zadržavaju toplotu i tokom noći. Njena vina su elegantna, mazna, aromatski intenzivna, prefinjena i prepuna fantastične voćne svežine. Ona je autohtona, aromatična, atraktivna i avangardna.                                                                            
18.
Nov
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stada oko Montalcina. Toliko se zaljubio u pejzaž i ljude koji su živeli na tom području i odlučio je da tu, u zapadnoj Toskani, kupi zemljište i osnuje firmu. Smeštena je u Sant Angelo in Colle u opštini Montalcino, osnovana je krajem 19. veka.
18.
Nov
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu kamenu kolibu na ovom zemljištu, nazvanu The Grange. U početku su Penfoldsovi proizvodili ojačana vina u stilu šerija i porta, ali kako su se ukusi razvijali i potražnja rasla, vinarija je proširena i na proizvodnju klareta i rizlinga. Mary je veoma vešto preuzela vođenje vinarije nakon smrti svog muža 1870. godine, a nakon njenog penzionisanja 1884. godine, imanje je prešlo na njenu ćerku Georgine i zeta Thomas Hyland-a. Nakon toga, posao je prenet na njihova dva sina i dve ćerke.
15.
Nov
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se na panoramskom putu koji vodi od zamka Bibbione do Tenuta Tignanello. Il Torriano je član konzorcijuma Chianti Classico od 1941. godine.
15.
Nov
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastojala da razvije i proslavi raznolikost toskanskog teroara, ponosni su vlasnici nekih od najvećih vinograda u ovom regionu.Oni uvek nastoje da zadrže identitet i autonomiju svake imovine
03.
Jan
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
21.
Dec
Blog
Tenuta Di Biserno, san svakog vinara
20.
Dec
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
20.
Dec