Blog

Sorte
Syrah ili Shiraz je crna sorta grožđa koja se smatra jednom od najvažnjih sorti za proizvodnju crnog vina. U Australiji ova sorta se zove Shiraz (Širaz), dok je u Evropi poznata kao Syrah (Sira). Syrah je 6. najčešća sorta na svetu po zasadima.
26.
Jul
Sorte
Riesling (Rizling) je sorta belog grožđa poreklom iz Nemačke, oblasti reke Rajne. Naziva se i Rajnski Rizing. Vinogradari ga smatraju kraljem belog grožđa.
18.
Jul
Sorte
Pinot Noir je crna sorta grožđa koja potiče iz Burgundije, poznatog regiona u Francuskoj. Ona je jedna od tri odobrene sorte grožđa koja se koristi u čuvenoj kupaži za proizvodnju šampanjca.
07.
Jul
Sorte
Pinot Blanc je raznovrsna bela sorta grožđa koja se koristi u proizvodnji mirnih, penušavih i slatkih desertnih vina. Pinot Blanc je bela mutacija Pinot Noir-a, sa manjom koncentracijom antocijana. U vinogradu je relativno plodna sorta koja daje pouzdane prinose svake vegetacije.
30.
Jun
Sorte
Prokupac je autohotna sorta grožđa poreklom iz Srbije. Koristi se za proizvodnju crvenih i roze vina, za kupažiranje, takođe i u proizvodnji Lozovače i Vinjaka.                                                                         
23.
Jun
Sorte
Chardonnay je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti grožđa. Nastala je u vinskom regionu Burgundije u istočnoj Francuskoj, ali se sada uzgaja svuda gde se vino proizvodi, od Engleske do Novog Zelanda.
19.
Jun
Sorte
Merlot je sorta crnog grožđa tamno plave boje poreklom iz Francuske. Jako je cenjena sorta jer nudi mnogo mogućnosti za spravljanje vina. Po uzgoju treće vinsko grožđe na svetu.
09.
Jun
Dešavanja
18. aprila  održali smo dugo najavljivanu degustaciju vina iz Bordoa sa berbom iz 2020. godine. Degustacija je na jednom mestu okupila veliki broj uživalaca i ljubitelja Bordo vina počev od stručnjaka, somelijera, pa sve do vinskih entuzijasta.
19.
May
Vinarije
Vinarija je osnovana 2018. godine.
06.
Dec