O vinu

Od vinograda do boce

17.04.2018.
O vinu
17.04.2018.
Od vinograda do boce
Od vinograda do boce

Mnogi smatraju da je brz i lak put od uzgoja grožđa za vino do samog pakovanja i prodaje, ali postoji mnogo faktora koji utiču na samu proizvodnju i na koji način će svaka nova berba izgledati i da li će biti uspešna.

U ovom članku polazimo od nekih glavnih termina u vinogradarstvu.

Terroir

Reč terroir uzeta je iz francuskog jezika i za sada se u srpskom jeziku ne nalazi adekvatan i dostojan prevod. Sam pojam terroira kompleksna je konstrukcija poimanja vina kao proizvoda majke prirode i njenih uticaja. Terroir u jednoj reči sažima sve uticaje različitih vrsta tla, nadmorske visine, položaja prema suncu i položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir uzima u obzir i visinu temperature, ekstreme i proseke, količinu padavina, brzine i smerove vetrova, ukupan broj sunčanih sati, učestalost magle i sl. Terroir pretpostavlja da je uticaj čoveka veoma mali kao tvorca vina, pa se tako Francuzi mnogo skromnije obraćaju vinaru nazivajući ga vigneron, ili u prevodu uzgajivač grožđa.
 


Filozofija terroira najčvršće je, u filozofiji proizvodnje vina, ukorenjena u francuskoj pokrajini Burgundiji, gde jedan vinar od jedne sorte grožđa, uzgojene i pretvorene u vino na isti način, kao završni proizvod dobije dva potpuno različita vina. Posle samog rasta i rađanja grožđa u vinogradu polako počinje čovek da upliće svoj uticaj u procesu rađanja vina. Prvi korak u tom procesu je berba.

Berba

Berba je jako kompleksna radnja koja zahteva mnogo iskustva, umešnosti a ponekad i sreće da bi sve ispalo onako kako vinar želi. Mnogo faktora je potrebno da se poklopi pa da jedna berba bude uspešna i da se eventualne greške ne odraze kasnije na vino. Berba može da bude ručna i mašinska. I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane pa ih i danas i neki od najvećih vinara iz Bordoa, proizvođači Grand Cru Classe vina, kombinuju. Kada su u pitanju stari vinogradi i vinogradi ograničene površine i malih prinosa tada se uglavnom koristi ručni vid berbe.
 

Mašinska berba je dosta brža i efikasnija ali ima manu da pored samih grozdova ubacuje i dosta lišća i nekih nepoželjnih delova vinograda, pa je potrebna naknadna pažljiva klasifikacija. Postoje u nekim regijama i posebni oblici berbe koji jako utiču na stil dobijenog vina, pa se tako na primer berba u Sauternes-u obavlja u takozvanim talasima i ume ponekad da traje i po nekoliko nedelja, u cilju probirne berbe samo onih grozdova koji su zahvaćeni plemenitom plesni.
Neposredno nakon berbe kreće proces stvaranja vina koji se deli u nekoliko faza. Prva faza je transport grožđa u vinariju.

Transport

Transport grožđa bi trebalo da se obavi što je brže moguće da bi se izbeglo zagrevanje grožđa. U tu svrhu se u nekim delovima sveta berba obavlja ili u toku noći ili u ranim jutarnjim satima. Često se dodaje suvi led da bi se smanjilo prisustvo kiseonika i da bi se održavala temperatura grožđa. Takođe je poželjno da se plodovi ubiraju i transportuju u manjim gajbicama da ne bi došlo do nekontrolisanog pritiska na donje slojeve ubranog ploda i na taj način do gubljenja dragocenog soka. U modernim i dobro opremljenim vinarijama postoji prostorija određena za prijem grožđa ima kotrolisanu temperaturu i u njoj grožđe dostiže idealnu temperaturu pre odlaska na presovanje.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Feb.
O vinu
Merlot je jedna od najpopularnijih i najraširenijih sorti vinove loze u Francuskoj, a došla je do svog punog potencijala i izražaja u Bordo&sca...
22.
Jan.
O vinu
Bordo (Bordeaux) kao brend, geografski pojam, vinska regija, odnosno samo vino, možda je najvredniji pojam među poznavateljima vinske kulture.
03.
May.
O vinu
Sauvignon Blanc, odnosno Sovinjon Blank je zelena sorta grožđa koja svoje poreklo vuče iz francuske regije Bordo.  
11.
Apr.
O vinu
Nemačka regija Mosel predstavlja jednu od 13 vinskih regija Nemačke, a dobila je ime po reci Mosel (Mozel) koja počinje u Francuskoj i ulazi u Nemačku gde se...
17.
Apr.
O vinu
Vino je piće bez kojeg se danas ne može zamisliti druženje sa prijateljima ili porodicom.
17.
Apr.
O vinu
Da bi vino dospelo u bocu potrebno je završiti nekoliko koraka pre samog punjenja.