O vinu

Francuski dragulj : Merlot

26.02.2020.
O vinu
26.02.2020.
Francuski dragulj : Merlot
Francuski dragulj : Merlot

Merlot je jedna od najpopularnijih i najraširenijih sorti vinove loze u Francuskoj, a došla je do svog punog potencijala i izražaja u Bordoškim vinima. Merlot je tipično Francuska sorta, kao i njeno ime koje potiče od reči merle što na francuskom znači mala ptica kos, a povezano je sa crnom bojom bobica ovog grožđa. Ova sorta je trenuno najzastupljenija kao što smo rekli u Bordoškim vinima. Merlot je počeo da dobija na reputaciji kao sorta za proizvodnju kvalitetnih vina 1784. godine, kada je počela da raste slava vinima proizvedenim na takozvanoj "Desnoj Obali" Bordoa. 

merlot-grozd

Najzastupljenija sorta

Merlot je trenutno na drugom mestu kao najposađenija sorta grožđa u svetu, samo Cabernet Sauvignon ima više posađenih loza, prema magazinu Forbes, Cabernet Sauvignon se nalazi na 340 000 hektara, dok je Merlot posađen na 266 000 hektara. Uzimajući u obzir samo Francusku odakle sorta i potiče Merlot je dosta zastupljenija sorta nego Cabernet Sauvignon i nalazi se na prvom mestu najposađenije sorte u Francuskoj,  U Bordou, 62% svih vinograda ima poseđane loze Merloa. Merlot je dominantna sorta na desnoj obali, a njegova mogućnost da pripitomi jake tanine i strukturu Cabernet Sauvignona koji raste na "Levoj Obali" Bordoa, čini ih idealnom kupažom. Krajem 18. veka počele su da se prave Bordo kupaže (o kojima smo pisali), a u 19. veku bordoška vina došla su na dobar glas i dobijali su na popularnosti iz godine u godinu pa se Evropom, ali i novim kontinentima širio i Merlot. Iako se teško primala, ova loza je bila kao stvorena za ljubav na prvi pogled. Merlot je kremasto šljivast, pa čak i nalik voćnom kolaču, kad odraste na nešto hladnijem vinogorju sazreli Merlot ume da podseti na Cabernet Sauvignona paprikastim primesama što će se pravilnijim čuvanjem i konzumiranjem na vreme zaokružiti u čokoladne, borovničaste, kupinaste i crno-ribizlaste začinske užitke. 

Merlot-statistika

Statistika sa slike je podložna promenama.

Kvalitet

Merlot se često koristi kao odlična sorta za kupažiranje, često se koristi za neka od najpoznatijih vina na svetu. Iako je često u kupažama, Merlot se koristi i za pravljenje vina svih rangova kvaliteta i cenovnih kategorija. Koliko ova sorta može biti dobra i skoro samostalna, govori da je najpoznatije vino ove sorte Petrus (95% Merlot, 5% Cabernet Franc) iz bordoške oblasti Pomerol , koja je poznata po uzgoju najboljih Merloa na svetu. Petrus u zavisnosti od berbe dostiže cenu i od nekoliko hiljada evra, a kod nas možete naći Petrus iz 2015 godine. Nakon Petrusa, italijanski Masseto je drugi najskuplji Merlot, koji takođe možete kupiti u našoj vinoteci.

petrus-merlot

Merlot u svetu

Pored Francuske, Merlot se odlično primio u još dosta zemalja kao što su Italija, Australija, Čile, Kalifornija i u još dosta predela gde raste i Cabernet Sauvignon. Merlot je naravno dosta zastupljen i na Balkanu, a samo u našoj online prodavnici možete naći preko 80 etiketa koje sadrže Merlot kao samostalnu sortu ili uglavnom u kupaži sa još nekom sortom. Merlot je mekano elegantno vino koje se preporučuje svima koji ulaze u svet vina.

Uparivanje sa hranom

Merlot zbog svog punog tela, odlično ide uz razne vrste hrane kao što je govedina, plavi sirevi, piletina, posebno sa roštilja ili pečena, pečurke, jagnjetina, svinjetina, paste sa sosevima na bazi paradajiza, teletina i ćuretina.

Merlot na Balkanu

Dosta vinara na Balkanu je prepoznalo potencijal ovde sorte, definitivno najskuplji Merlot na Balkanu jeste vino iz Severne Makedonije Signature Merlot Grand Reserva 2012 vinarije Chateau Kamnik koja dostiže cenu od preko 200 eura. Iza njega je takođe vino iz iste vinarije Merlot Single Vineyard ali cena je 3 i po puta manja. U Srbiji definitivno jedno od vodećih vina jesu Janko Zapis Testament i Jeremić Merlot Terroire, ali su potencijal Merlota prepoznali i u Vinariji Nikad Nije Kasno vino Signature pa je tu Merlot u kupaži sa Cabernet Sauvignonom, Prokupcem i Marselanom odneo brojne nagrade.

 

kamnik

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102579 2016
Miris mešavine crvenog i crnog voća
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.705,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

22.
Jan.
O vinu
Bordo (Bordeaux) kao brend, geografski pojam, vinska regija, odnosno samo vino, možda je najvredniji pojam među poznavateljima vinske kulture.
03.
May.
O vinu
Sauvignon Blanc, odnosno Sovinjon Blank je zelena sorta grožđa koja svoje poreklo vuče iz francuske regije Bordo.  
11.
Apr.
O vinu
Nemačka regija Mosel predstavlja jednu od 13 vinskih regija Nemačke, a dobila je ime po reci Mosel (Mozel) koja počinje u Francuskoj i ulazi u Nemačku gde se...
17.
Apr.
O vinu
Mnogi smatraju da je brz i lak put od uzgoja grožđa za vino do samog pakovanja i prodaje.
17.
Apr.
O vinu
Vino je piće bez kojeg se danas ne može zamisliti druženje sa prijateljima ili porodicom.
17.
Apr.
O vinu
Da bi vino dospelo u bocu potrebno je završiti nekoliko koraka pre samog punjenja.