O vinu

Mosel: Vinska regija ekstrema

11.04.2019.
O vinu
11.04.2019.
Mosel: Vinska regija ekstrema
Mosel: Vinska regija ekstrema

Nemačka regija Mosel predstavlja jednu od 13 vinskih regija Nemačke, a dobila je ime po reci Mosel (Mozel) koja počinje u Francuskoj i ulazi u Nemačku gde se naglo okreće i akumulira u Rajni na putu za Severno more. 

Upravo na ovom krivudavom kanjonu reke, proizvodi se najklasičniji Rizling na svetu.

nemačka regija mosel

Verovatno se pitate šta je to što čini baš ovu dolinu tako posebnom za uzgoj ovog grožđa i vina?

Sasvim jednostavno - kombinacija geologije, geografije i istorije.
Rizling je prvi put zabeležen u Nemačkoj davne 1435. godine i upravo to čini ovu vinsku regiju jedinstvenom, tradicija proizvodnje koja traje godinama i godinama unazad.
 

proizvodnja vina u moselu

Međutim, dolina Mosel nije dom samo Rizlinga iako on čini 60% zasada. Ostale vrste grožđa koje se tu gaje su Elbling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Kerner i Auxerrois, ali i Pinot Noir i Chardonnay koji se često koriste u nemačkim penušavim, takozvanim Sekt vinima.

Tip zemljišta

Dva primarna tipa zemljišta su zastupljena u ovoj regiji, plavi i crveni škriljac. Iako su oba tla relativno siromašna, područja sa crvenim tlom uglavnom imaju više gline koja proizvodi bogatiji i bujniji stil rizlinga, dok je plavo tlo uglavnom cvetnije.
 

nemacka vinogradi mosel

Škriljac nudi nekoliko jedinstvenih pogodnosti za proizvodnju vina u Moselu. Pre svega, vinogradi u ovoj regiji su dobro isušeni što je odlično tokom mokre sezone uzgoja. Zatim, škriljac zadržava toplotu koja je veoma korisna u hladnijim vinogradima. I konačno, prirodni mikroorganizmi koji uspevaju na ovakvom zemljištu, prvenstveno kvasci i bakterije, imaju veliku ulogu u krajnjoj definiciji ukusa i mineralnosti rizlinga.

mosel proizvodnja rizlinga
 

Ono što je još bitno jeste da je dolina Mosel mnogo toplija od okolnih područja i pruža savršenu klimu za ovu sortu grožđa a rezultat toga su najfinije voćne arome, lakoća i mineralna elegancija.
 
A za sve to je zaslužna priroda i reka koja je pre nekoliko miliona godina kopala planine i stvorila preduslove za pejzaž koji danas postoji i učinila da ova najstarija vinska regija u Nemačkoj postane prepoznatljiva po svojim sjajnim vinima.
 
U jedinstvenim vinima nastalim u regiji Mosel, možete uživati i kod nas:
 
 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Feb.
O vinu
Merlot je jedna od najpopularnijih i najraširenijih sorti vinove loze u Francuskoj, a došla je do svog punog potencijala i izražaja u Bordo&sca...
22.
Jan.
O vinu
Bordo (Bordeaux) kao brend, geografski pojam, vinska regija, odnosno samo vino, možda je najvredniji pojam među poznavateljima vinske kulture.
03.
May.
O vinu
Sauvignon Blanc, odnosno Sovinjon Blank je zelena sorta grožđa koja svoje poreklo vuče iz francuske regije Bordo.  
17.
Apr.
O vinu
Mnogi smatraju da je brz i lak put od uzgoja grožđa za vino do samog pakovanja i prodaje.
17.
Apr.
O vinu
Vino je piće bez kojeg se danas ne može zamisliti druženje sa prijateljima ili porodicom.
17.
Apr.
O vinu
Da bi vino dospelo u bocu potrebno je završiti nekoliko koraka pre samog punjenja.