O vinu
22.01.2020.

Najbolje iz Bordoa: Bordo Kupaža

Bordo (Bordeaux) kao brend, geografski pojam, vinska regija, odnosno samo vino, možda je najvredniji pojam među poznavateljima vinske kulture. Regija Bordo prostire se na preko 120 000 hektara vinograda i podeljena je između 10 000 proizvožača čineći je najvećom vinskom regijom u Francuskoj. Procenjuje se da je godišnja proizvodnja preko 6 miliona Hl odnosno preko 700 miliona boca vina. Bordoške kupaže osvojile su svet, jer gotovo sve regije imaju svoje verzije tih vina, a neka od njih čak mogu ugroizti uspešnost originalnih vina iz Bordoa. 

Termin Bordoška kupaža u savremenom tumačenju podrazumeva vino napravljeno od crnih sorti grožđa, koje se tradicionalno koriste u francuskoj regiji Bordeaux. To su Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Vina o kojima govorimo u najvećem delu proizvedena su na bazi Cabernet Sauvignona, i najčešće mešavine su one od Cabernet Sauvignona i Merlota. Merlot mešavini daje arome crvenog voća poput malina ili višanja, ali i arome crnog bobičastog voća, sve zavisi od regije. Što je neko podneblje toplije, to su arome u vinima veće, poput marmelade i više podsećaju na ukuvano crno bobičasto voće- Cabernet Sauvignon pak češće daje arome crne ribizle, suve šljive, eukaliptusa, kupine duvana, ali i zelene paprike ako grožđe nije dovoljno zrelo ili je iz hladnije regije odnosno godine. Osim toga Cabernet Sauvignon vinima daje snagu i bogatstvo ukusa, kompleksnost, slojevitost, duboku boju i snažnu strukturu zahvaljujući jakim i vrlo postojani taninima. Tu su i ostale sorte, Cabernet Franc nudi malo tanje arome voća. Rekli bismo da je ovo više "light" verzija Cabernet Sauvignon sorte. Često se nađe u kombinaciji sa Merlot sortom jer nude savršeno izbalansiran i složen ukus u završnici. Malbec je zadužen za pun voćni ukus iako nema tako dugotrajan završetak kao Cabernet i Merlot. Ovom sortom dominiraju ljivasti ukusi. Petit Verdot je sorta koju većina regiona Francuske koristi u manjim količinama ali to nije slučaj u krajevima sa toplijom klimom poput Španije, Australije, Argentine i Vašingtona. Ova sorta u kupaži donosi cvetne note i jače i neprozirne nijanse crvene boje. 

Bordo, vinari i njihovo znanje i iskustvo desetljećima su inspiracija svim vinarima svijeta. Svatko želi doseći kvalitetu najboljeg Bordoa, ali mnogi žele pokazati da to rade i bolje. Na Balkanu takođe dosta vinarija želi pokazati da Bordo nije nedostižan, samo u našoj vinoteci možete naći preko 30 vina baziranih na Cabernet Sauvignonu i Merlotu. Postoje slučajevi da se u Bordoškim kupažama koriste i sorte, koje nisu tradicionalno iz Bordoa. Na primer, takva su supertoskanska vina, inspirirana bordoškim sortama, ali se za njih koriste i autohtone sorte, kao što je Sangiovese. Konkretno u Srbiji postoje odlična vina u koju je ubačena autohtona sorta ili pomešana sa Cabernet Sauvignonom ili stavljena kao zamena za Cabernet Sauvignon kako bi se pokazalo da je i Prokupac vredan pomena. Na vama ostaje da probate i ocenite kako su se naši vinari pokazali.

 

Ovo su samo neke od Bordo kupaža koje možete naći u našoj vinoteci.

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102457 2016
33 vino je kupaza sorti merlot i prokupac
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.235,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Francuska 10802310 2016
Chateau Lafon-Rochet 2016 je pomalo i slatkasto vino i veoma je voćno
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.545,00 RSD
Trenutno nema komentara
ePonuda.com