O vinu
03.05.2019.

Bela vina: Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, odnosno Sovinjon Blan je zelena sorta grožđa koja svoje poreklo vuče iz francuske regije Bordo.

sauvignon blanc sovinjon blan

Naziv je dobilo po francuskim rečima Sauvage Blanc što u prevodu znači "Divlje Belo" a grožđe je povezano sa tramincem poreklom sa juga Francuske. 

Sauvignon Blanc predstavlja jedno od najrasprotranjenijih grožđa na svetu i zbog toga ima širok spektar stilova i ukusa.

Ukus vina

Primarne voćne arome koje ćete osetiti nakon što probate vino stvoreno od grožđa Sauvignon Blanc, su limeta, zelena jabuka, egzotično voće i bela breskva. U zavisnosti od toga koliko je grožđe zrelo tokom proizvodnje vina, ukus će se kretati od kiselkaste limete do cvetne i sočne breskve. 

Ono što Sovinjon čini jedinstvenim i razlikuje ga od ostalih belih vina su njegove druge zeljaste arome poput paprike, halapenjo, ogrozda i trave. Ovi ukusi dolaze od aromatičnih jedinjenja koja se nazivaju pirazini i upravo su tajna njegovog ukusa.

grožđe sovinjon blank

Većina Sovinja se proizvode potpuno suvi, iako postoje izuzeci kao što su nekoliko proizvođača u regijama Novog Zelanda i Kalifornije, koji su poznati po tome što ostavljaju gram ili dva rezidualnog šećera kako bi dobili bogatiju teksturu vina.

sovinjon blank belo vino
 

Ovu sortu grožđa možete naći i u starim i novim svetskim regijama.
Zastupljen je u Francuskoj, većinom u Bordou i dolini Loare, zatim u severozapadnom delu Italije i centralnom delu Španije.
 
Takođe ga možete naći i u Rumuniji i Moldaviji. Kada se radi o novim vinskim regijama, Sovinjon je zastupljen u novozelandskim regijama Marlborough, Martinborough, Gisbourne, Hawkes Bay i Waipara dolini. U Americi ćete ga naći uglavnom u Napa Dolini i Sonomi. Takođe, zastupljen je u Čileu, Južnoj Africi i australijskim regijama na jugu i u Viktoriji.
 
sauvignon blanc grapes wine
 
Trenutno nema komentara
ePonuda.com