Vinarije

Vinarija Ivanović: Vina tradicionalnog srpskog ukusa

14.11.2018.
Vinarije
14.11.2018.
Vinarija Ivanović: Vina tradicionalnog srpskog ukusa
Vinarija Ivanović: Vina tradicionalnog srpskog ukusa

ivanovići

Priča vinarije Ivanović počinje još davne 1919. godine kada je vinariju osnovao Dragoslav I. Ivanović, kao nastavak male proizvodnje koja se u porodici Ivanović negovala već nekoliko generacija unazad. Od tada pa do današnjeg dana proizvodnja vina nije prekidana, iako je formalno bila zabranjena 1946. godine.

U tom periodu je radila u manjem obimu sve do 1996. godine, kada je unuk osnivača koji je dobio ime po svom dedi, ponovo registrovao proizvodnju vina. Iako je Dragoslav - Gaga Ivanović završio organsku hemiju i kroz život se bavio poslovima koji nisu uključivali proizvodnju vina, ljubav prema vinu je ipak prevagnula.

Danas, vinarija Ivanović predstavlja jednu od najpoznatijih srpskih vinarija sa proizvodnjom od oko 60.000 boca vina, nekoliko različitih etiketa. Vinarija je smeštena u Župi, maloj pitomoj kotlini koja je okružena sa severa obroncima Goča, sa južne strane Kopaonikom a sa zapada planinom Željinom.

ivanović-vinarija

Proizvodnja se bazira na dve srpske autohtone sorte grožđa, Prokupcu i Tamjanici iz vinograda sa ukupnom površinom od 13 hektara. Od toga je 3.2 hektara u njihovom posedu, a ostatak vinogradi kooperanata iz župskog vinogorja sa najlepših južnih padina u okolini Aleksandrovca, Drenče, Ržanice i brda Varina. U proseku, vinogradi su stari 60 godina, s tim da je najmlađi sađen 2008. godine a najstariji davne 1903. godine.

ivanović-vinogradi

U procesu prerade i vinifikacije vina, neguje se pre svega stil prirodne proizvodnje sa što manje korišćenja tehnologije.
Vinifikacija crvenih vina se izvodi na tradicionalan način u otvorenim kacama i uz ručno potapanje kljuka. Nakon toga, vina odležavaju 12 meseci u hrastovim baricima od 500 litara.
ivanovic-vino
 
U sklopu vinarije koja predstavlja zaštićeni spomenik kulture i svedoči o marljivim vinarskim precima, nalazi se i mala, rustično opremljena sala za degustaciju vrhunskih vina sa kvalitetno uparenom hranom.
Ivanović vina karakterišu kompleksne i voćne arome prožete začinskim tonovima, koje ih čine idealnim za svakodnevno uživanje.
 
U Ivanović vinima možete uživati i kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara