Vinarije
18.11.2022.

Il Poggione

Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stada oko Montalcina. Toliko se zaljubio u pejzaž i ljude koji su živeli na tom području i odlučio je da tu, u zapadnoj Toskani, kupi zemljište i osnuje firmu. Smeštena je u Sant Angelo in Colle u opštini Montalcino, osnovana je krajem 19. veka.

 

 

Generacija za generacijom, mnogo resursa se trošilo na istraživanje kvaliteta, klonske selekcije, proizvodnje vina i tehnika odležavanja, a takođe i na izgradnju moderne vinarije za tadašnje standarde.

Il Poggione je bila jedna od prvih vinarija koja je plasirala vino Brunello di Montalcino već 1900-ih, i jedan od članova osnivača konzorcijuma Brunello di Montalcino.

Posle više od jednog veka, rad Lavinia Franceschia i dalje je osnovna referentna tačka za njegove naslednike Leopolda i Liviju, koji nastavljaju da razvijaju posao sa istom predanošću i neumoljivom strašću, kombinujući drevne veštine vinarstva i tradiciju sa najnovijim i najinovativnijim tehnikama.

 

 

Zemljište

Danas je Tenuta Il Poggione jedna od Montalcinovih najvećih vinarija; pokriva površinu od 600ha, od čega je zasađeno 125 ha vinove loze, 70 ha sa maslinicima i ostalo zasejano zemljište i šume.

Tajna proizvodnje velikih crvenih vina leži u kvalitetnom vinogradarskom radu. U svetu održive poljoprivrede, vinarija je uvek sadila različite useve duž vinograda i ograničila upotrebu hemikalija.

 

 

Podrum

Nedavno su na krov podruma postavljeni solarni paneli, sa ciljem smanjenja ugljeničnog otiska njegovih vina.

Vinogradarski radovi su uglavnom ručni. Zahvaljujući praksi zelene berbe, praćenje zdravstvnog stanja vinograda i prehrabrene potrebe tla, moguće je dobiti izvrsno vino i u težim berbama.

 

 

Vinogradi

Vinogradi su na nadmorskoj visini između 150 i 450m.

Ova velika razlika, zajedno sa godinama vinograda, promoviše i lakšu berbu i omogućava proizvodnju strukturiranih vina sa dugim potencijalom starenja, bez obzira na vremenske prilike.

Izgrađena nova vinarija u 2004. omogućava potpunu kontrolu nad vinifikacijom, korišćenjem najnaprednijih tehnologija za kontrolu temperatura.

,,Potopljena kapa” je uvedena tehnika - takva tehnika omogućava poboljšanu koncentraciju komponenata boje koje su prirodno prisutne na kožici grožđa.

 

 

Za starenje svog crvenog vina, Tenuta Il Poggione koristi velike bačve od francuskog hrasta, koje se drže pet metara pod zemljom.

Standardni Brunello odležava tri godine u bačvama od francuskog hrasta od 3000-5000 litara.

 

     

Trenutno nema komentara