Vinarije
03.01.2022.

Ornellaia

Porodica Freskobaldi

Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastojala da razvije i proslavi raznolikost toskanskog teroara, ponosni su vlasnici nekih od najvećih vinograda u ovom regionu.Oni uvek nastoje da zadrže identitet i autonomiju svake imovine
ORNELLAIA koja se doživljava kao jedna od svetskih poznatih vinarija, procvetala je u vlasništvu porodice Frescobaldi.

Ornellaia 

Vinarija Tenuta dell’Ornellaia osnovana je 1981. godine u jednom od najzanimljivijih i najizrazitijih područja za proizvodnju vina u Italiji, pomorskim brdima Bolgheri u širem vinskom regionu Maremma. 

Ornellaia poseduje oko 99 hektara vinograda, od čega je 41 hektar u neposrednoj blizini same vinarije, a 58 hektara je na području Bellaria, vrlo blizu mora. 
Vinogradi su na nadmorskoj visini između 50 i 120 metara, koji su uglavnom na blagim padinama. 
Samo tlo karakterišu tri elementa: morski, aluvijalni i vulkanski. Blizina mora utiče na formiranje lapora (sedimentnih stena izrađenih od čestica gline i kalcijum karbonata), a u priobalnoj zoni ima i dosta peska koji uslovljava da tlo bude rastresito. Na mestima dalje od obale, prema brdu, zemljište je bogato škriljcima sa izraženim sadržajem gvožđa, što je idealno za crne sorte.
Cabernet Sauvignon prostire se na oko 38 hektara kao i Merlot, Cabernet Franc je na 12 hektara, a Petit Verdot na 7 hektara. Ima i nešto belih sorti: Sauvignon Blanc i Viognier

Tokom perioda berbe i empirijska ispitivanja omogućavaju nam da odredimo koje grožđe da beremo i kojim redosledom. Grožđe se podvrgava dvostrukom postupku selekcije.
Grožđe iz svakog vinograda fermentira odvojeno u pojedinačnim rezervoarima, na taj način svako 
pojedinačno osnovno vino (kojih ima više od 60) doprinosi svom karakteru stvaranju konačne mešavine prema specifičnim uslovima vinogradarskog područja iz kojeg potiče., kombinacija tipa tla, klimatske izloženosti, sorte grožđa, ... Tek nakon perioda odležavanja od 12 meseci u francuskim hrastovim bačvama, osnovna vina će se birati i mešati prema dva glavna kriterijuma: elegantni izraz koji zahteva Ornellaia i karakter same berbe.
Godišnja proizvodnja Ornellaia je 830.000 boca.

Zemlja

Poluskrivena u podnožju blizu Bolgherija, Ornellaia leži na samo nekoliko kilometara od mediteranske
obale. Tokom letnjih meseci hladni morski povetarac miluje vinograde i obližnje maslinike, dok zimi brda pružaju zaštitu od hladnih severnih vetrova. Ornellaia smatra da bi vino trebalo da bude najautentičniji 
izraz teroara iz kojeg potiče i upravo je tu, zajedno sa pomorskom klimom, heterogena priroda zemlje i imanja - morskog, aluvijalnog i vulkanskog porekla - izrazito okruženje u kome se crvene i bele sorte mogu najbolje izraziti.

Umetnička berba

U maju 2009. godine Ornellaia je započela projekat Vendemmia d’Artista, kroz koji imanje svake godine sarađuje sa različitim savremenim umetnicima na etiketi boca i drugim umetničkim delima. Dizajni su inspirisani jednom rečju koju je vinar odabrao da opiše berbu.
U svakoj drvenoj kutiji od šest boca od 750 mililitara, koje Ornellaia prodaje, postoji jedna bočica sa 
posebnom etiketom. Imanje takođe proizvodi više od 100 boca većeg formata, sa etiketama koje 
potpisuje umetnik. Neke su dostupne za prodaju, ali su druge rezervisane za aukcije u korist 
umetničkih dobrotvornih organizacija.

Story shop

Sačuvano u omiljne
Italija 10701153 2018
Ornellaia Bianco je mešavina sorti 91% Sauvignon Blanc i 9% Viognier, koje dolaze iz tr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
35.890,00 RSD
Trenutno nema komentara