Vinarije
05.10.2020.

PODRUM RADOVANOVIĆ

 

Porodica Radovanović je u svoju avanturu proizvodnje vina krenula davne 1990. godine u malom podrumu ispod porodične kuće. Uz pomoć svojih roditelja, koji su doneli prve mašine za proizvodnju vina iz Francuske, Miodrag Radovanović započinje svoju vinsku priču.

VINARIJA

Smešten u prelepoj i brdovitoj Šumadiji, Podrum Radovanović je u sebi spojio geografsku raznolikost i tradiciju vinogradarstva, započetu na lokalitetu Krnjeva još 1831.godine.

Motivisan ljubavlju prema vinu, obogaćen znanjem i iskustvom koje je stekao, enolog Miodrag Radovanović osnovao je sopstveni podrum početkom devedesetih godina prošlog veka.

Vremenom, uz strpljenje i ljubav, stvara se novi brend srpskih vina.

Danas, u vinariji Radovanović, uz najsavremenije tehnologije i želju porodice Radovanović da uvek tragaju za novim izazovima, proizvodimo široku paletu kvalitetnih vina.

Sortna prepoznatljivost i postojanost kvaliteta doprinose tome da među ljubiteljima vina Podrum Radovanović postane sinonim za dobar Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling....

 U želji da unapredimo kvalitet u preradi, odležavanju i čuvanju vina, i uz veliku posvećenost i ljubav prema sorti Cabernet Sauvignon, bili smo motivisani da izgradimo novu gravitacionu vinariju u kojoj ćemo proizvoditi visoko kvalitetna vina od Cabernet Sauvignona, po kome smo nadaleko poznati.

VINOGRADI

Vinogradi porodice Radovanović nalaze se u severnom delu regije Šumadije, u Krnjevačkom vinogorju, na padinama brda Golać, na 160-220 metara nadmorske visine. Klima Šumadije je umereno  kontinetalna. Karakterišu je topla leta i hladne zime sa naglašenom razlikom u temperaturi između dana i noći.

Tip zemljišta je gajnjača sa plićim i dubljim slojevima karbonata, u zavisnosti od ekspozicije.

Naših 46 hektara vinograda nalaze se na južnim, jugoistočnim i jugozapadnim ekspozicijama koje obezbeđuju dobru osunčanost vinove loze.

Vina Podruma Radovanović rezultat su izuzetne kombinacije terena i mikroklime, temeljnog rada i entuzijazma usmerenih ka postizanju doslednih rezultata u proizvodnji kvalitetnog grožđa.

Sorte grožđa:  Rain riesling, Chardonnay, Pino Grigio, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Prokupac.

   „Vino je jedna beskrajna priča u kojoj zaplet stvaramo mi sami, a rasplet može da uobliči samo vreme. Kada je u pitanju kvalitet mojih vina, znam da ovde nije kraj, jer uvek može bolje. A to bolje, za mene, je stalni zadatak i izazov. I zato moja vinska priča nema kraja.“ poručuje Miodrag Radovanović.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 46 ha

Sorte koje se uzgajaju: Rain riesling, Chardonnay, Pino Grigio, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Prokupac.

Starost loza: Najstarija loza je iz 1990 godine.    

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Tip zemljišta je gajnjača sa plićim i dubljim slojevima karbonata, u zavisnosti od ekspozicije.

Nadmorska visina vinograda: 160-220 metara nadmorske visine.

Klima: Klima  Šumadije je umereno kontinentalna. Karakterišu je  topla leta i hladne zime sa naglašenom razlikom u temperaturi između dana i noći.

Prinos po hektaru: 7-8 t po hektaru

Pozicija vinograda: Nalaze se na južnim, jugoistočnim i jugozapadnim ekspozicijama koje obezbeđuju dobru osunčanost vinove loze.

Godišnja proizvodnja: 300 000 boca

Da li se bavite vinskim turizmom: Da

 

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101179 2019
9 termina 150 sati početni nivo
Radovanović Riesling Rajnski 2019
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
965,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102248 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Cabernet Sauvignon Reserve 2017 je vrhunsko crveno vino vinarije Radovanović
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.495,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101177 2015
9 termina 150 sati početni nivo
Vrhunsko belo vino stvoreno od najkvalitetnijeg grožđa sorte Chardonnay, poseduje prele...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.900,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara