Vinarije
05.04.2021.

Vinum: Tajni recept Sremskih Karlovaca

Vinarija Vinum dolazi iz Sremskih Karlovaca. Sremski Karlovci osim po bogatoj istoriji, čuven je i kao grad vina, jer je sasvim izvesno da u Srbiji ne postoji lokacija sa tolikom koncentracijom dobrih vinarija. U velikoj konkurenciji, već duže vreme se ističe vinarija Vinum, čiji je osnivač lekar, doktor Milan Ubavić.

Sa proizvodnjom vina počeli su 2001. godine, a neku godinu kasnije usledili su i zasadi prvih vinograda. U početku je to bila vinarija izrasla iz duge porodične tradicije uzgajanja vinove loze koja je u starom lagumu proizvodila male količine vina za kućnu upotrebu, a sada predstavlja preduzeće koje primenjuje naučna dostignuća. 

vinum-ulica

Kada su iz hobija porasli u vinariju, posvetili su se modernizaciji iste i od prvih prohromskih sudova stigli su do podruma opremljenog najsavremenijom tehnologijom postojanih temperatura, kontrolisane fermentacije, primene najboljih kvasaca i hladne stabilizacije kojom se posebno ponose. Ono što ih čini prepoznatljivim jeste isti stil koji se iz godine u godinu ne menja: bela vina izuzetne svežine, precizna, hrskava, jasnih sortnih karakteristika, bez visokih alkohola, a tu je i odličan odnos cene i kvaliteta. O njihovom neverovatnom kvalitetu govori i ono što ih razlikuje od drugih vinarija, a to je dugotrajna poslovna saradnja sa Institutom za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Sa njihovog oglednog dobra Vinum otkupljuje grožđe kvalitetnih vinskih sorti i po preporukama vrhunskih tehnologa te ustanove.

vinum-podrum

Vinogradi
Nakon što su oni, a i ljudi shvatili da vina doktora Milana Ubavića poseduju ogroman potencijal, krenuli su sa prvim zasadima. Vekovima Karlovci su bili vinski centar i poznata vinska regija Srbije, a tradicija vinogradarstva potiče još iz Rimskog perioda. Vinogradi se nalaze u severoistočnom delu Fruške gore na potezu Ešikovac i Čerat. Potez Ešikovac je padina koja se prostire u pravcu severozapad-jugoistok gde je strujanje hladnog vazduha sa Dunava i Stražilova stalno i usporava vegetaciju. Tu su posađeni Sauvignon Blanc i Pinot Noir. Zemljište sadrži 15-20% gline što ga čini hladnijim, spoj klimatsko zemljišnih faktora i kombinacija klonova daje izuzetno dobar kvalitet ovim sortama. Ešikovac se spominje još od Zaharija Orfelina kao elitni teren za uzgoj vinove loze. Potez Čerat je visoravan, osunčana i izrazito vetrovita. Zemljište je degradirani černozem, sa relativno visokim pH, izrazito karbonatno, što naročito pogoduje uzgajanju italijanskog rizlinga i Chardonnaya. Koncepcija vinogradarenja su uskoredni vinogradi, mali prinosi i podloge srednje i slabije bujnosti.

Kvalitet
O kvalitetu ne moraju sami da govore, njihova dostignuća sama govore o kvalitetu vina. Frankovka koja je isceđena od kupljenog grožđa, još dok nije imao svoj vinograd, doktor Milan je poslao na jubilarni, deseti Vinalis u Parizu 2004. godine i u konkurenciji više od 4000 vina iz 37 zemalja, Vinumova polusuva frankovka iz berbe 2002. dobila je srebrn medalju. U međuvremenu kupljena je zemlja i podignut vinograd i već prvom berbom, Sauvignon Blanc iz 2009. Francuzi u Parizu 2010. dali su srebrnu medalju ovom vinu što je i proslavilo Vinum. 2016. godine na regionalnoj smotri Balkans International Wine Competition, održanoj u Sofiji, Rose vinarije Vinum iz 2015. dobilo je titulu za najbolji Roze Balkana. Ove godine na velikom ocenjivanju vina Srbije
14.februara, Grašac Beli je osvojio zlato u kategoriji Belo vino od autohtonih sorti, a za veliki uspeh ovog vina postarao se tim na čelu sa tehnologom Jovicom Uroševićem.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 7 ha

Sorte koje se uzgajaju: Grašac Beli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Žuti Muskat, Traminac, Frankovka, Pinot Noir ...

Starost loza: u proseku 15 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: černozem

Nadmorska visina vinograda: 180 m

Klima: kontinentalna

Prinos po hektaru: 8 t

Pozicija vinograda: istok zapad

Godišnja proizvodnja: 30.000 l

Da li se bavite vinskim turizmom: da

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101334 2017
Vinum Chardonnay je belo vino od istoimene sorte, proizvedeno u vinariji Vinum, u Sremskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.670,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102367 2019
Vinum Frankovka je crveno vino od istoimene sorte proizvedeno u vinariji Vinum, u Sremskim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.070,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102202 2016
Vinum Bermet je desertno crveno vino dobijeno od 100% sorte Frankovka
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
955,00 RSD
Trenutno nema komentara