Vinarije
23.10.2019.

Vinarija Matalj: Strast i znanje pretočeni u vina

Vinarija je nastala u prelepim predelima Negotinske Krajine kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije proizvodnje vina.

Glavni motiv za obnovu vinograda 2007. godine jeste želja i vizija Radiše Mladenovića Matalja i njegove porodice, da se izvanredan potencijal negotinskog kraja ne samo očuva, već i obnovi i tako vrati Negotin na vinarsku kartu Evrope proizvodnjom vrhunskih vina.

 

vinarija matalj vinograd terasa

Posebnu pažnju vinarija posvećuje odabiru grožđa, a sve u cilju dobijanja vrhunskog kvaliteta vina. Upravo to je razlog zbog kojeg se zasadi vinove loze nalaze u dva različita vinogorja, a koje svako sa svojim različitim karakteristikama doprinosi nastanku kompleksnih vina.

Vinarija trenutno raspolaže sa vinogradima površine od 21 ha smeštenih u dva vinogorja, Mihajlovačko i Rajačko vinogorje.

vinarija matalj vinogradi proizvodnja vina

Mihajlovačko vinogoroje

Poznato po svojoj dugoj tradiciji u proizvodnji vina, postalo je mesto u kome je niknuo prvi vinograd vinarije Matalj na površini oko 12 ha i to upravo na dunavskoj terasi iznad reke, koji je po tome i dobio naziv - Terasa. 

Karakterišu ga raznovrsno i strukturalno zemljište, sačinjeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline sa jedinstvenom klimom. Tokom godine, zastupljen je popriličan broj sunčanih dana sa malo padavina a hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje grožđa, dok sa druge strane čuvaju kiseline i svežinu posebno u belim sortama grožđa. Prosečna starost vinograda je 10 godina a nalazi se na nadmorskoj visini od 110 metara.

Zastupljeni su zasadi grožđa Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gamay, Crna Tamjanika, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc

 

Rajačko vinogorje

Smešteno u ataru sela Tamnič na veoma strukturalnom i pre svega kamenitom zemljištu, postalo je dom vinogradu Kremenjača površine od 5 ha.

Nadmorska visina vinograda iznosi 220-250 m dok je zaštićen od dejstva hladnih vetrova planinama Deli Jovan i Stol. Karakterišu ga jedinstvena mikroklima formirana pod uticajem reke Timok koju čine topla proleća, veoma sunčana leta i duge i suve jeseni. Sve ovo u kombinaciji sa zemljištem, pogoduje kasnom sazrevanju crvenih sorti grožđa a među njima i najzahtevnijem Cabernet Sauvignonu od kojeg i nastaje njihovo najjače vino - Kremen. Pored Cabernea u ovom vinogradu su zasađeni i čokoti grožđa Merlot.

Osim Kremenjače, u ovom vinogorju je smešten još jedan vinograd - Bukovo, koji se nalazi neposredno iznad Manastira Bukovo, na lokaciji koja je od davnina poznata po odličnim uslovima za uzgoj grožđa.

Vinograd je smešten na nadmorskoj visini od 250 m sa zemljište sačinjenim od peskovite ilovače formirane na sedimentnim stenama.

Površina vinograda iznosi 3.5 ha a zasađene su sorte grožđa Bagrina, Začinak, Prokupac, Četereška (Kadarka) i Chardonnay.

 

vinarija matalj proizvodnja vina tankovi

Grožđe se prerađuje u moderno opremljenoj vinariji, kapaciteta od 45.000 litara.

vinarija matalj tankovi za proizvodnju vina

Za svoja vina dobili su i mnoga priznanja, kako na domaćim tako i na stranim takmičenjima, koja su pored zadovoljnih i vernih kupaca još jedan dokaz da vinarija Matalj uspešno ostvaruje svoju viziju.

 

U vinima vinarije Matalj možete uživati i kod nas:

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10106220 2018
9 termina 150 sati početni nivo
Terasa Chardonnay poseduje žutu boju sa zlatnom nijansom na obodu čaše
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.105,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2016
9 termina 150 sati početni nivo
Kremen kamen poseduje zagasito rubin boju
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.960,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2015
9 termina 150 sati početni nivo
Grožđe za ovo vino se dobija iz vrhunskog vinograda Kremen gde se radi dodatna selekcij...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.900,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""