Vinarije
23.10.2019.

Vinarija Matalj: Strast i znanje pretočeni u vina

Vinarija je nastala u prelepim predelima Negotinske Krajine kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije proizvodnje vina.

Glavni motiv za obnovu vinograda 2007. godine jeste želja i vizija Radiše Mladenovića Matalja i njegove porodice, da se izvanredan potencijal negotinskog kraja ne samo očuva, već i obnovi i tako vrati Negotin na vinarsku kartu Evrope proizvodnjom vrhunskih vina.

 

vinarija matalj vinograd terasa

Posebnu pažnju vinarija posvećuje odabiru grožđa, a sve u cilju dobijanja vrhunskog kvaliteta vina. Upravo to je razlog zbog kojeg se zasadi vinove loze nalaze u dva različita vinogorja, a koje svako sa svojim različitim karakteristikama doprinosi nastanku kompleksnih vina.

Vinarija trenutno raspolaže sa vinogradima površine od 21 ha smeštenih u dva vinogorja, Mihajlovačko i Rajačko vinogorje.

vinarija matalj vinogradi proizvodnja vina

Mihajlovačko vinogoroje

Poznato po svojoj dugoj tradiciji u proizvodnji vina, postalo je mesto u kome je niknuo prvi vinograd vinarije Matalj na površini oko 12 ha i to upravo na dunavskoj terasi iznad reke, koji je po tome i dobio naziv - Terasa. 

Karakterišu ga raznovrsno i strukturalno zemljište, sačinjeno uglavnom od rečnih nanosa šljunka, peska i gline sa jedinstvenom klimom. Tokom godine, zastupljen je popriličan broj sunčanih dana sa malo padavina a hladne septembarske noći stvaraju uslove za optimalno sazrevanje grožđa, dok sa druge strane čuvaju kiseline i svežinu posebno u belim sortama grožđa. Prosečna starost vinograda je 10 godina a nalazi se na nadmorskoj visini od 110 metara.

Zastupljeni su zasadi grožđa Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gamay, Crna Tamjanika, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc

 

Rajačko vinogorje

Smešteno u ataru sela Tamnič na veoma strukturalnom i pre svega kamenitom zemljištu, postalo je dom vinogradu Kremenjača površine od 5 ha.

Nadmorska visina vinograda iznosi 220-250 m dok je zaštićen od dejstva hladnih vetrova planinama Deli Jovan i Stol. Karakterišu ga jedinstvena mikroklima formirana pod uticajem reke Timok koju čine topla proleća, veoma sunčana leta i duge i suve jeseni. Sve ovo u kombinaciji sa zemljištem, pogoduje kasnom sazrevanju crvenih sorti grožđa a među njima i najzahtevnijem Cabernet Sauvignonu od kojeg i nastaje njihovo najjače vino - Kremen. Pored Cabernea u ovom vinogradu su zasađeni i čokoti grožđa Merlot.

Osim Kremenjače, u ovom vinogorju je smešten još jedan vinograd - Bukovo, koji se nalazi neposredno iznad Manastira Bukovo, na lokaciji koja je od davnina poznata po odličnim uslovima za uzgoj grožđa.

Vinograd je smešten na nadmorskoj visini od 250 m sa zemljište sačinjenim od peskovite ilovače formirane na sedimentnim stenama.

Površina vinograda iznosi 3.5 ha a zasađene su sorte grožđa Bagrina, Začinak, Prokupac, Četereška (Kadarka) i Chardonnay.

 

vinarija matalj proizvodnja vina tankovi

Grožđe se prerađuje u moderno opremljenoj vinariji, kapaciteta od 45.000 litara.

vinarija matalj tankovi za proizvodnju vina

Za svoja vina dobili su i mnoga priznanja, kako na domaćim tako i na stranim takmičenjima, koja su pored zadovoljnih i vernih kupaca još jedan dokaz da vinarija Matalj uspešno ostvaruje svoju viziju.

 

U vinima vinarije Matalj možete uživati i kod nas:

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2016
9 termina 150 sati početni nivo
Kremen kamen poseduje zagasito rubin boju
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.150,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara