Blog
31.08.2021.

Vino Budimir

Vinarija, poljoprivredno gazdinstvo i preduzeće Vino Budimir nalaze se u Aleksandrovcu Župskom, u delu grada Veliko Borje, kako se nekada nazivalo tradicionalno vinsko naselje „Poljana”, u kojem su nekada bili vinogradi i stari podrumi njihove porodice.

 

 

Ceo projekat imenovan je po Budimiru Zdravkoviću, deda Budi, koji se sa bakom Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka, oni i dalje sa mladalačkim entuzijazmom neguju vinograde i njihove plodove pretaču u vrhunska vina.  Iskustvo dede Budimira, koji iza sebe ima 70 berbi u vinogradima starim više od sto godina.

 

 

Porodična vinarija Vino Budimir nalazi se u jednom od najstarijih vinarskih regiona na Balkanu – Župi. Struktura zemljišta u ovom regionu je veoma kompleksna, ali najzastupljenija su zemljišta bogata glinom i krečnjakom. vinogradi se nalaze na 300 metara nadmorske visine na brdu Gubovac, iznad manastira Drenča. 

 

 

Ova zemljišta sadrže različite minerale koji stvaraju mogućnost zadržavanja vode čime loze bivaju snabdevene svim potrebnim nutrijentima. Postavili su zadatak da izvuku maksimum iz ogromnog potencijala župskog podneblja i zemljišta, koristeći iskustvo brojnih generacija župskih vinara, kao i dostignuća savremene tehnologije.

 

 

Gaje autohtone sorte tamjaniku i prokupac, a pored njih i loze rajnskog rizlinga. Takođe, u cilju pospešivanja privrede regiona, u kooperaciji se gaje i internacionalne sorte poput Merlot-a, Cabernet Sauvignon-a i Sauvignon Blanc-a.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 10 ha

Sorte koje se uzgajaju: Tamjanika, Prokupac, Rajnski Rizling, Merlo

Starost loza: Gubovac, Vinograd Prokupca stariji od 100 god, najstariji vinograd ove sorte u Srbiji, sa ovog vinograda sa jednog poteza dolazi Prokupca Boje Lila. Tamjanika 1 vinograd star preko 70 godina je prvi vinograd koji je Deda Buda dobio od svog strica, sa ovog vinograda dolazi vino Tamjanika Vera Ostali vinogradi su stari od 10-20 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Vinogradi se nalaze na sedimentnom zemljištu, a neke pozicije su obogaćane glinom

Prinos po hektaru: 600 gr – 1.500gr

Pozicija vinograda: Markovina , Gubovac, Svračak Alkesadorvac

Godišnja proizvodnja: Godišnja proizvodnja je100-150.000 litara vina u zavisnosti od godine. Kapcitet vinarije je 500.000 litara

Da li se bavite vinskim turizmom: Da,na sajtu se nalaze ponude. Posete samo uz prethodnu najavu.

https://vinobudimir.com/poseta-vinariji

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara