Vinarije

Castello Banfi: Posvećeni finim vinima

13.03.2019.
Vinarije
13.03.2019.
Castello Banfi: Posvećeni finim vinima
Castello Banfi: Posvećeni finim vinima

Vino je oduvek bilo veliki deo Etrurske kulture. Rimljani su širom carstva kultivisali vino kako bi uživali njegovim blagodetima.

Zaveštanje vinarije Banfi počinje još u 19. veku sa njihovom čukun tetkom, Teodolindom Banfi koja je bila kućepaziteljka čuvenog pape Pija XI.
U zamku Banfi, poznatom u 13. veku pod imenom Poggio Alle Mura, zasađeni su vinogradi korišćenjem pionirske tehnologije, a sve u svrhu očuvanja prave i održive prirode vina bez upotrebe dodatnih hemikalija.
Vinarija je osnovana 1978 od strane dva brata, italijansko-američkog porekla, John i Harry Mariani.

vinarija banfi zamak

Sa bezbroj šumskih uzvišenja, obrađenom zemljom i vinogradima koji nežno streme sa brežuljaka ka obali Maremma, ovo istorijsko uporište Republike Sijena je postalo najistaknutija vinska destinacija u regionu i najcenjenije intalijansko vinarsko imanje.
 
Sa pogledom na divan prirodni Toskanski pejzaž, ovaj srednjovekovni dvorac izražava nemu poeziju Montalcina.
 
Poreklo dvorca, istorijski nazvanog "Poggio alle Mura" ili "Walled Hilltop", prati se još od doba antičkih Etruraca, ali njegova najdublja istorijska niša je isklesana još u Srednjem Veku. Tvrđava je bila prva odbrambena linija Republike Sijene protiv napada sa juga i dobila je nagradu od strane grada republike za eminentnog plemića, grofa Placidi, kao priznanje za ispoljenu hrabrost.
 
Njegovi potomci su ostali u zamku "Poggio alle Mura" preko 500 godina. Iako je oštećen tokom Drugog svetskog rata i skoro skroz upropašćen, Mariani porodica ga je sa puno ljubavi i pažnje obnovila krajem 20. veka i vratila mu prvobitni sjaj, te sada predstavlja ugostiteljski centar na Castello Banfi imanju.
 
U potrazi za izuzetnošću
 
Plemenite loze grožđa se sade na odabranim parcelama koje čine samo trećinu Castello Banfi imanja koje se prostire na preko 2.830 hektara brda i bujnih dolina prošaranih voćnim zasadima, poljima žita i gustim šumama.

Konstalacija pojedinačnih vinograda sa različitim visinama, pozicijama i izloženosti obuhvata više od trideset različitih tipova zemljišta. Njihove svojstvene karakteristike su pažljivo uparene sa komparativnim vrstama grožđa, domaćeg ili uvoznog, belog ili crvenog, naglašavajući tako njegove finese.
 
U slučaju istorijskog Sangiovese regiona, tri decenije intenzivnog istraživanja bez presedana i saradnje sa Univerzitetskim naučnicima izolovan je optimalan izbor klonova koji zajedno sklopljeni daju savršen, dosledno izvanredan Brunello.
 
Rezultati ove studije zajedno sa prirodno održivim vinogradima i vinarijskim iskustvom su objavljeni u veoma detaljnom tomu pod nazivom "The Pursuit of Excellence".
 
Konstalacija vinograda

vinarija banfi vinogradi

Na blagim padinama Zapadnog Mediterana na 2.830 hektara površine, jedna trećina je prekrivena plemenitim lozama, uravnotežena sa maslinjacima, poljima pšenice, tartufa i šljiva a sve u savršenoj harmoniji sa šumama punim srna, divljih svinja i fazana.
 
Grožđe koje uspeva na ovom primorskom zemljištu daje vina elegantnog i suptilnog karaktera, jedinstvena u južnoj Toskani.
 
Zemljište je bogato glinom i kalcijumom koji predstavlja odličan regulator rasta i daje mu kompleksnost. Kamenje, oblikovano rekama Oracia i Ombrone, daju karakteristične minerale belim vinima. Usred vinograda, paleontolozi su nedavno pronašli 5 miliona godina star fosil kita potpuno netaknut. To je uticaj praistorijskog okeana koji je prekrivao brda Toskane koji danas čini ovo grožđe tako karakterističnim.

Vinarija i podrumi


vinarija banfi odležavanje vina u podrumima

Vinarija je zamišljena kao "država umetnosti" opstaje samo kroz stalnu studiju, nadogradnju i poboljšanje. Njihov najnoviji koncept hibridne fermentacije kombinuje higijenske prednosti kontrolisane temperature nerđajućeg čelika sa prirodnom oksigenacijom i dubokim karakteristikama prenetih iz hrastovog drveta. Vina su nefiltrirana i pune se azotom, smanjujući sulfite i histamine kako bi se dobila što čistija i prirodnija vina.

Zanatski pristup mikro-vinifikaciji neguje svojstveno bogatstvo grožđa i usredsređuje se na karakter svakog pojedinačnog vinograda.

vinarija banfi taverna

Toskanska taverna se nalazi u specijalizovanom vinskom podrumu zamka Castella. Rustični drveni stolovi su postavljeni ispod svodova od cigle i zidova sa tapiserijom. Deo ovog prostora danas gleda na bivšu tamnicu dvorca. Danas je to podrum vrhunskih vina koja su stara i više od pola veka. Castello Banfi vina savršeno odgovaraju veliko izboru različitih jela i ukusa, kao i jedinstvenoj toskanskoj tradicionalnoj kuhinji.

U Banfi vinima možete uživati kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.