Vinarije

Vinarija Yotta: Talas promene iz Župe

16.01.2019.
Vinarije
16.01.2019.
Vinarija Yotta: Talas promene iz Župe
Vinarija Yotta: Talas promene iz Župe
Na prelepim obroncima osunčane i blagorodne Župe u malom seocetu Šljivovo, nalazi se vinarija sa autentičnim vinom koje je prava slika vinske regije iz koje potiče - vinarija Yotta.
 
Reč dve o vinariji

Do pre četiri godine u vlasništvu porodice Jotić nalazila se nekoliko decenija stara vinarija i destilerija Kaja koja je od 2016. godine zvanično dobila naziv Yotta. Osnivač i vlasnik vinarije je Đorđe Jotić.
 
djordje-jotic-vinarija-yotta

U svom posedu, vinarija ima oko 2.5 hektara vinograda a sa kooperantima koji pripadaju porodici taj broj raste i na skoro 4-5 hektara.
Trenutni kapacitet vinarije iznosi oko 30.000 boca godišnje dok za proizvodnju koriste polovinu kapaciteta, odnosno 15.000 boca godišnje.
 
župski-vinogradi
 
vinogradi-yotta

U asortimanu trenutno poseduju četiri etikete, dve etikete belog i dve crvenog vina, a to su Grizling, Prokupac, Cabernet Sauvignon i Hysteresis Tamjaniku koja predstavlja novi proizvod na tržištu. 
 
grožđe iz vinograda Yotta

Način proizvodnje
 
Grizling - Italijanski Riesling dolazi iz vinograda sa špalirnim zasadom, a proizveden je kontrolisanom fermentacijom u posudama od inoksa gde je i odležao.
 
Prokupac potiče iz vinograda sa žbunastim zasadom (čokoti) takođe proizveden kontrolisanom fermentacijom u drvenim sudovima. Odležava u hrastovim baricima od 225 litara minimum jednu godinu a potom najmanje 6 meseci u boci pre izlaska na tržište.
 
Cabernet Sauvignon potiče iz vinograda sa špalirnim zasadom, proizveden kontrolisanom fermentacijom u drvenim sudovima. Odležava u hrastovim baricima od 225 litara minimum jednu godinu, a potom najmanje šest meseci u boci pre izlaska na tržište.
 

Hysteresis Tamjanika dolazi iz vinograda sa žbunastim zasadom (čokoti), proizvedena fermentacijom u hrastovim baricima od 225 litara gde je i odležala najmanje 9 meseci. Nakon toga, odležala je minimum 6 meseci u boci pre izlaska na tržište.

podrum-vinarija-yotta

starenje vina u boci

Vinski turizam

Kada govorimo o vinskom turizmu, u toku su pripreme za renoviranje objekta sa smeštajnim kapacitetom i degustacionom salom gde će svi ljubitelji vina imati priliku da odsednu i uživaju u čarima vina i priči koja stoji iza njih. Planirano otvaranje je na proleće 2020. godine.

Degustacija "Presek stanja"
 
Imali smo priliku da uživamo u predivnim aromama vinarije Yotta na degustaciji zatvorenog tipa pod nazivom "Presek stanja". 
Degustaciju smo organizovali za distributere i ličnosti iz vinskog sveta, uključujući i vinske novinare i somelijere. Tokom degustacije, imali smo priliku da probamo šest vina, počevši od Grizlinga 2017 i 2016, zatim novog i sasvim drugačijeg vina sorte Tamjanika - Hysteresis 2017 koje je izazvalo poprilično oduševljenje i okarakterisano kao vino posebnog karaktera na našem tržištu. Degustaciju smo priveli kraju crvenim vinima, i to Prokupcem 2016 i Cabernet Sovinjonom 2015 i 2016.
 
Do kraja nedelje, 20. januara možete uživati u sniženim cenama svih proizvoda vinarije Yotta, online i u našoj radnji.
 
Kako je to izgledalo na degustaciji, možete pogledati u našoj galeriji.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.