Vinarije
16.01.2019.

Vinarija Yotta: Talas promene iz Župe

Na prelepim obroncima osunčane i blagorodne Župe u malom seocetu Šljivovo, nalazi se vinarija sa autentičnim vinom koje je prava slika vinske regije iz koje potiče - vinarija Yotta.
 
Reč dve o vinariji

Do pre četiri godine u vlasništvu porodice Jotić nalazila se nekoliko decenija stara vinarija i destilerija Kaja koja je od 2016. godine zvanično dobila naziv Yotta. Osnivač i vlasnik vinarije je Đorđe Jotić.
 
djordje-jotic-vinarija-yotta

U svom posedu, vinarija ima oko 2.5 hektara vinograda a sa kooperantima koji pripadaju porodici taj broj raste i na skoro 4-5 hektara.
Trenutni kapacitet vinarije iznosi oko 30.000 boca godišnje dok za proizvodnju koriste polovinu kapaciteta, odnosno 15.000 boca godišnje.
 
župski-vinogradi
 
vinogradi-yotta

U asortimanu trenutno poseduju četiri etikete, dve etikete belog i dve crvenog vina, a to su Grizling, Prokupac, Cabernet Sauvignon i Hysteresis Tamjaniku koja predstavlja novi proizvod na tržištu. 
 
grožđe iz vinograda Yotta

Način proizvodnje
 
Grizling - Italijanski Riesling dolazi iz vinograda sa špalirnim zasadom, a proizveden je kontrolisanom fermentacijom u posudama od inoksa gde je i odležao.
 
Prokupac potiče iz vinograda sa žbunastim zasadom (čokoti) takođe proizveden kontrolisanom fermentacijom u drvenim sudovima. Odležava u hrastovim baricima od 225 litara minimum jednu godinu a potom najmanje 6 meseci u boci pre izlaska na tržište.
 
Cabernet Sauvignon potiče iz vinograda sa špalirnim zasadom, proizveden kontrolisanom fermentacijom u drvenim sudovima. Odležava u hrastovim baricima od 225 litara minimum jednu godinu, a potom najmanje šest meseci u boci pre izlaska na tržište.
 

Hysteresis Tamjanika dolazi iz vinograda sa žbunastim zasadom (čokoti), proizvedena fermentacijom u hrastovim baricima od 225 litara gde je i odležala najmanje 9 meseci. Nakon toga, odležala je minimum 6 meseci u boci pre izlaska na tržište.

podrum-vinarija-yotta

starenje vina u boci

Vinski turizam

Kada govorimo o vinskom turizmu, u toku su pripreme za renoviranje objekta sa smeštajnim kapacitetom i degustacionom salom gde će svi ljubitelji vina imati priliku da odsednu i uživaju u čarima vina i priči koja stoji iza njih. Planirano otvaranje je na proleće 2020. godine.

Degustacija "Presek stanja"
 
Imali smo priliku da uživamo u predivnim aromama vinarije Yotta na degustaciji zatvorenog tipa pod nazivom "Presek stanja". 
Degustaciju smo organizovali za distributere i ličnosti iz vinskog sveta, uključujući i vinske novinare i somelijere. Tokom degustacije, imali smo priliku da probamo šest vina, počevši od Grizlinga 2017 i 2016, zatim novog i sasvim drugačijeg vina sorte Tamjanika - Hysteresis 2017 koje je izazvalo poprilično oduševljenje i okarakterisano kao vino posebnog karaktera na našem tržištu. Degustaciju smo priveli kraju crvenim vinima, i to Prokupcem 2016 i Cabernet Sovinjonom 2015 i 2016.
 
Do kraja nedelje, 20. januara možete uživati u sniženim cenama svih proizvoda vinarije Yotta, online i u našoj radnji.
 
Kako je to izgledalo na degustaciji, možete pogledati u našoj galeriji.
 
 
 
 
 
 
 
 
Trenutno nema komentara
ePonuda.com