Vinarije

Korta Katarina: Jedinstven duh Dalmacije

03.12.2018.
Vinarije
03.12.2018.
Korta Katarina: Jedinstven duh Dalmacije
Korta Katarina: Jedinstven duh Dalmacije

Priča o Korta Katarini počinje ne tako davne 2001. godine kada su Lee i Penny Anderson, poreklom iz Amerike, zajedno sa neprofitnom organizacijom "St. David's Relief Foundation" doputovali u posleratne Hrvatsku i Bosnu. Razlog njihovog putovanja bila je želja da pruže pomoć žrtvama rata i obnove škole i infrastrukturu.

korta katarina osnivači

Tokom boravka u Hrvatskoj, zaljubili su se u živopisnu i arhitektonsku lepotu juga, njegovu jaku kulturnu baštinu, odličnu kuhinju i neverovatno otkriće - vino!
S obzirom na to da su već posedovali ogromnu strast prema vinu - bili su organizatori "Napuljskog zimskog festivala vina" na Floridi, njihova novootkrivena strast prema Hrvatskoj inspirisala ih je da osnuju Korta Katarinu. 

Nakon što su kupili poznati hotel na Jadranskom moru, "Rivijera", u malom južnom gradu Orebić, počeli su sa kupovinom malih parcela zemlje u regijama Dingač i Postup na Pelješcu. Prva berba Korta Katarina vina je izašla 2006. godine.
 
Tokom proteklih 10 godina Andersoni i Korta Katarina su završili izgradnju nove vrhunske vinarije, sale za degustaciju i vinskog bara, te novog butik hotela Villa Katarina.
 
korta katarina orebić dalmacija

Vinarija Korta Katarina se nalazi u regionu poznatom po svojoj kulturi, lukama i vinskoj tradiciji koja datira još iz Rimskog carstva. Već vekovima, "kortas" su bili centar porodičnih okupljanja za kapetane i mornare koji su odlazili u avanture širom sveta. Ime Korta Katarina predstavlja "kortas" - vrhove Hrvatske i prezime osnivača vinarije, Katarina.

vinarija korta katarina

korta katarina vinarija orebić
 
Nakon detaljnog istraživanja sorti grožđa u Hrvatskoj, odlučili su da uzgajaju vinograde sorte Plavac Mali. Ova sorta predstavlja najpopularnije i ekonomski najvažnije crveno grožđe u Hrvatskoj i rezultat je spontanog prelaska dve starije sorte Tribidrag i Dobričić.
Ima dugačak ciklus vegetacije, sazreva veoma kasno i da bi se postigla potpuna zrelost, potrebno je obilje topline i svetlosti. Klimatski uslovi, izvanredne priobalne lokacije i kamenita, dobro odvodnjena brda su savršeno okruženje za grožđe Plavac Mali i omogućavaju joj da malo "trpi" u vinogradu. Upravo ova "patnja" u kombinaciji sa obiljem maslina, lokalnog voća, cveća i divljih biljaka stvaraju lepotu Korta Katarina Plavac Mali i Reuben's Privatne Rezerve. Rezultat toga je pun ukus, duboko obojeno vino sa ukusima sušene trešnje, nagoveštaja maline i drugih zemljanih tonova.

korta katarina vinogradi

Za proizvodnju vina Pošip, koristi se odabrano grožđe kupljeno od vinograda u Čari, na ostrvu Korčula - rođenom mestu velikog istraživača Marka Pola. Dolina Čara se nalazi u srcu ostrva Korčule sa idealnom pozicijom između dva brda kojima je zaštićena od jakih severnih i južnih vetrova. S druge strane, otvorena je ka zapadu i istoku što je posebno važno tokom leta zbog pravca morskih povetaraca koji svakodnevno provetravaju dolinu. Vina proizvedena u ovoj dolini su fantastično izbalansirana sa složenijom strukturom i poseduju malo više alkohola od većine belih sorti.

korta katarina pošip degustacija

Sva vina imaju svoje posebne zahteve u procesu stvaranja

Celi proces se pažljivo nadgleda, počevši od fermentacije, hladne maceracije i odležavanja u drvetu. Naravno, svaka godina donosi nešto novo i uvek postoji spremnost prilagođavanju određenim faktorima kako bi se maksimalno iskoristio potencijal grožđa.

proizvodnja vina korta katarina

Veliki značaj se pridaje odležavanju u drvetu, gde svako vino provodi određen vremenski period. Za odležavanje se koriste samo najkvalitetniji francuski barici.
Pažljiv izbor i začini drveta i laganog "tostinga" bureta doprinose stilu vina Korta Katarina i čine ih prepoznatljivim na tržištu!

korta katarina francuski barik

korta katarina reubens degustacija
 
Poručite i Vi vrhunska dalmatinska vina i prepustite se uživanju:
 
 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Hrvatska 10302110 2012
Boja: Živahan, pun i gotovo neproziran bojom
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.200,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.