Vinarije
04.06.2021.

Vinarija Fragaria

Boutique Vinarija Fragaria je mala porodična vinarija smeštena u blizini Aleksandrovca, Župa.

 

 

Fragaria se ističe po tome da pravi vino od retke autohtone sorte Jagoda po kojoj je vinarija i dobila ime, te da su sva poslana vina Fragarie već na prvom izlasku na internacionalno takmičenje AWC Vienna osvojila prestižne nagrade: Fragaria RED selekcija *limited edition* 2018 - zlato, Fragaria WHITE Sauvignon Blanc - srebro, Fragaria WHITE Jagoda - srebro, Fragaria RED 2017 - srebro. Takođe, Fragaria je na takmičenju "Veliko ocenjivanje vina Srbije", Savez vinara i vinogradara Srbije, osvojila nagrade za: Sauvignon Blanc, RED selekcija, Votaži, Jagoda. Najnovije u ponudi Fragarie je RED Votaži, kupaža Cabernet Sauvignona i Merlota, kao vino sa velikim potencijalom za dalji razvoj u boci.

Vinarija Fragaria je ocenjena kao jedna od 10 najboljih mladih vinarija Srbije do 7 godina postojanja, kao i jedna od 10 vinarija od kojih se očekuje najveći uspon u 2021. godini.

Vinarija je savremeno opremljena sa vinifikatorom, inox tankovima, barik buradima. Degustaciona sala je okružena vinogradima, kapaciteta za max. 30 osoba, parking je obezbeđen. Pet friendly.

 

 

Zanimljivosti:

Logo vinarije je stara kuća u vinogradima koju su u prošlosti koristili vinogradari za vreme berbi i ostalih radova u vinogradima. Ta kuća je i danas u vlasništvu porodice i ona predstavlja tradiciju njegovanu generacijama, te je iz tog razloga odabrana da bude zaštitni znak vinarije i predstavljena je u minimalističkom stilu na etiketama Fragaria vina.

 

 

- Fragaria WHITE Jagoda je vino od rijetke, autohtone sorte Jagoda, po kojoj je vinarija dobila ime. Fragaria WHITE Jagoda je osvojilo srebrenu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju AWC Vienna, a vino je eksplozivno, elegantno sa bogatim i harmoničnim voćnim završetkom. Odlikuju ga veoma intenzivne i specifične sortne arome koje asociraju na mešavinu začinskog i lekovitog bilja poput kamilice, mente i majčine dušice, prezrelo tropsko voće, zrele kruške, kajsije i breskve. Veoma je punog tela, harmonično sa dobro uklopljenim kiselinama i dugom završnicom. Pri slaganju sa hranom posebno treba voditi računa o voćno–herbalnom okusu Jagode, dobro se uklopa uz ribu, piletinu ili ćuretinu sa začinskim biljem, kravljim i kozjim sirevima neutralnijeg tipa, pohovane tikvice, grilovani paradajz ili patlidžan sa parmezanom, grilovane špargle sa limunom, maslinovim uljem i feta sirom, tartom od paradajza sa bosiljkom, dimljenim morskim plodovima, prženim lignjama, dagnjama…

 

- Fragaria Sauvignon Blanc je vino na čijem mirisu preovladavaju herbalno-citrusne note, a ističu se arome manga, grejpa i zove. Na ukusu je veoma sveže, sa naglašenim kiselinama, dobro izbalansirano, srednje duge perzistencije. Ovo vino je kao i Fragaria WHITE Jagoda osovojilo srebrenu medalju na internacionalnom takmičenju AWC Vienna. Sauvignon odlično ide uz jela od belog mesa, mlade sireve i morske plodove, a neki ga vole kombinovati i uz sushije i slična jela.

 

- Fragaria RED selekcija 2018 *limited edition* je vino koje se proizvodi na tradicionalan način, koristeći samo najbolje grozdove iz vlastitih vinograda "Bela zemlja". Fragaria RED je vino vrhunske kvalitete, koje je osvojilo zlatnu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju AWC Vienna. Radi se o cuvee-u Merlot i Cabernet Sauvignon, a vino je intenzivne, rubin crvene boje izraženog sortnog mirisa sa notama sitnog bobičastog voća, borovnice, kupine i ribizle, crne čokolade i malo vanilije. Snažnog je tela sa dobro usklađenim ukusima voća i barrique-a. Naša preporuka je servirati uz dry aged biftek, T-bone i rib-eye steak, pršut, tvrde sireve i deserte sa tamnom čokoladom sa 85-90% kakaa.

 

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 2 ha

Sorte koje se uzgajaju: Sauvignon Blanc, Jagoda, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tamjanika, Cabernet Franc

Starost loza: godina sadnje 2014

Nadmorska visina vinograda: 500-600m

Klima: blagom mikroklimom, gde temperature retko padaju ispod -10°C, u zaštićenom područiju do kojeg zimi ne prodiru mrazevi, ni hladni vetrovi

Pozicija vinograda: Region Centralna Srbija, Tri morave, Župa Aleksandrovačka, jugoistočna pozicija

Godišnja proizvodnja: 18.000 litara

Da li se bavite vinskim turizmom: Da, moguće je dogovoriti degustacije, Teambuilding evente i slično putem telefona ili stranice

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102746 2019
9 termina 150 sati početni nivo
Fragaria Votaži 2019
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.310,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102678 2018
9 termina 150 sati početni nivo
Spada u retka vina koja se prave na tradicionalan način i u ograničenim količinama od n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.305,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101338 2019
9 termina 150 sati početni nivo
Vino je lagano, živih kiselina, elegantno pitko ako je dobro rashlađeno jer se tek u za...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.105,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101337 2019
9 termina 150 sati početni nivo
Ovo vino je kreirano tako da se pije što je moguće pre, mlado, jer u tom stadijumu poka...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.655,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara