Vinarije
03.05.2021.

Vinogradi Nuić

Vinogradi Nuić smešteni su u jugozapadnom delu Hercegovine, u mestu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, gde se najviše uzgajaju autohtone sorte Žilavka i Blatina.

 


 

Vinogradi se prostiru na području od 35 ha, savršenih za uzgoj vinove loze i to zahvaljujući:

  • krševitoj crvenici
  • nadmorskoj visini (140 metara)
  • ekspoziciji (jugozapadna)
  • blagoj zimi i sunčanim letima

 

Istorija Vinograda Nuić započinje 2004. godine kada je počela kultivacija neobično lepog položajaja Orlovac. Vredne ruke predale su se krševitoj crvenici i na površini od 7 ha posađeno je preko 30 000 čokota. Uz autohtone hercegovačke sorte Žilavku i Blatinu, tu su još posađene Bena i Krkošija,  Trnjak, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Plavac Mali.
 

Početkom 2008. godine na tržište izlaze tri vina: Žilavka, Blatina i Blatina Barrique. Te iste godine pomoću rovokopača ”Trencor” kultivisan je položaj Dugolaze, koji se nalazi na pola puta između sela Crnopod i Međugorja. Položaj se nalazi u kotlini okruženoj bajkovitim brdima, kroz koje prolazi bura s Veleža i suši kamen od jutarnje rose.

 


 

Pre kultivacije položaj je bio krševita zaravan prekrivena tipičnim hercegovačkim rastinjem, od kojih možemo navesti šipak, draču, vrisak, kadulju, smilje i smreku. Danas mirisne note ovoga bilja nalazimo u vinima s tog položaja.

2009. godine na Dugolazama je posađeno 7 ha, a 2010. godine još 21 ha vinograda. Uz postojeće sorte prvi put su tu zasađeni, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, a od belih korčulanski Pošip.

 

 

Vinogradi Nuić su zamišljeni kao projekat koji se temelji na dva bitna uverenja:

  • Proizvodnja visokokvalitetnog grožđa, koja poštuje kompleksni ekosistem i kao takva  predstavlja idealnu sredinu za prirodni uzgoj
  • Postizanje vrhunskog kvaliteta vina proverenim metodama pomoću moderne tehnologije

Cilj nam je pratiti prirodu i njene zakone, omogućiti joj da nam pokaže svoji puni potencijal, a da pritom ne narušavamo ravnotežu i ne osiromašujemo tlo.

 

 

Žilavka - sorta

Najrasprostranjenija autohtona hercegovačka sorta izuzetnog kvaliteta, uz koju najčešće idu prateće sorte Bena i Krkošija. Ime je verovatno dobila po svojim tankim žilicama koje se naziru u bobici u vreme zrelosti, mada neki tvrde da je ime dobila po svojoj žilavosti, tj. otpornosti ili njenom dobro razvijenom korenu (syn. žila) koji ide duboko u tlo tražeći vodu. Najbolje uspeva na hercegovačkom kamenjaru gde prevladava mediteranska klima s blagim zimama i toplim i suvim letima, izrazitim kišnim oborinama u hladnijem delu godine.

Svojstva sorte: Dozreva sredinom trećeg razdoblja, nešto ranije od Blatine. Žilavka je bujnog i uspravnog rasta. Redovite je i dobre rodnosti. Listovi su srednje veliki do veliki, obično petodelni. Lice lista je glatko svetlo zelene boje, a naličje lista za nijansu svetlije i dlakavo. Grozdovi žilavke srednje su veliki, piramidalnog ili cilindričnog oblika. Često se mogu naći rastresiti, ali i vrlo zbijeni grozdovi Žilavke u vinogradima. Bobice su okrugle srednje velike do velike, zeleno-žutih do žuto-jantarnih nijansi. U vreme berbe sadržaj šećera može doseći 25%, a ukupne kiseline se kreću u rasponu od 5 do 7 g/l.

Svojstva vina: Daje kvalitetna vina, koja s dobrih položaja i uz pravilnu vinifikaciju često dostižu vrhunski kvalitet. Vina su izrazito mineralna, zelenkasto-žute boje, specifične arome koja varira od herbalnih do cvjetnih nota. Bogata su ekstraktom, i dostižu od 12 do 14 vol. % alkohola i 5 do 6 g/l ukupnih kiselina, što pridonosi punoći i harmoniji ovoga vina.

 

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 35 Ha

Sorte koje se uzgajaju: Žilavka, Bena, Krkošija, Pošip, Blatina, Trnjak, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Plavac mali.

Starost loza: 17g-7 ha,  12g-7 ha, 11g-21 ha

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: krševina crvenica

Nadmorska visina vinograda: 140 m

Klima: Submediteranska, blaga zima i sunčana ljeta

Prinos po hektaru: cca 6500 kg

Pozicija vinograda: Jugozapad

Godišnja proizvodnja: 250 000– 300 000 L

Da li se bavite vinskim turizmom: DA

 

Trenutno nema komentara