Vinarije

Vinogradi Nuić

03.05.2021.
Vinarije
03.05.2021.
Vinogradi Nuić
Vinogradi Nuić

Vinogradi Nuić smešteni su u jugozapadnom delu Hercegovine, u mestu Crnopod, između Međugorja i Ljubuškog, gde se najviše uzgajaju autohtone sorte Žilavka i Blatina.

 


 

Vinogradi se prostiru na području od 35 ha, savršenih za uzgoj vinove loze i to zahvaljujući:

  • krševitoj crvenici
  • nadmorskoj visini (140 metara)
  • ekspoziciji (jugozapadna)
  • blagoj zimi i sunčanim letima

 

Istorija Vinograda Nuić započinje 2004. godine kada je počela kultivacija neobično lepog položajaja Orlovac. Vredne ruke predale su se krševitoj crvenici i na površini od 7 ha posađeno je preko 30 000 čokota. Uz autohtone hercegovačke sorte Žilavku i Blatinu, tu su još posađene Bena i Krkošija,  Trnjak, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet i Plavac Mali.
 

Početkom 2008. godine na tržište izlaze tri vina: Žilavka, Blatina i Blatina Barrique. Te iste godine pomoću rovokopača ”Trencor” kultivisan je položaj Dugolaze, koji se nalazi na pola puta između sela Crnopod i Međugorja. Položaj se nalazi u kotlini okruženoj bajkovitim brdima, kroz koje prolazi bura s Veleža i suši kamen od jutarnje rose.

 


 

Pre kultivacije položaj je bio krševita zaravan prekrivena tipičnim hercegovačkim rastinjem, od kojih možemo navesti šipak, draču, vrisak, kadulju, smilje i smreku. Danas mirisne note ovoga bilja nalazimo u vinima s tog položaja.

2009. godine na Dugolazama je posađeno 7 ha, a 2010. godine još 21 ha vinograda. Uz postojeće sorte prvi put su tu zasađeni, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, a od belih korčulanski Pošip.

 

 

Vinogradi Nuić su zamišljeni kao projekat koji se temelji na dva bitna uverenja:

  • Proizvodnja visokokvalitetnog grožđa, koja poštuje kompleksni ekosistem i kao takva  predstavlja idealnu sredinu za prirodni uzgoj
  • Postizanje vrhunskog kvaliteta vina proverenim metodama pomoću moderne tehnologije

Cilj nam je pratiti prirodu i njene zakone, omogućiti joj da nam pokaže svoji puni potencijal, a da pritom ne narušavamo ravnotežu i ne osiromašujemo tlo.

 

 

Žilavka - sorta

Najrasprostranjenija autohtona hercegovačka sorta izuzetnog kvaliteta, uz koju najčešće idu prateće sorte Bena i Krkošija. Ime je verovatno dobila po svojim tankim žilicama koje se naziru u bobici u vreme zrelosti, mada neki tvrde da je ime dobila po svojoj žilavosti, tj. otpornosti ili njenom dobro razvijenom korenu (syn. žila) koji ide duboko u tlo tražeći vodu. Najbolje uspeva na hercegovačkom kamenjaru gde prevladava mediteranska klima s blagim zimama i toplim i suvim letima, izrazitim kišnim oborinama u hladnijem delu godine.

Svojstva sorte: Dozreva sredinom trećeg razdoblja, nešto ranije od Blatine. Žilavka je bujnog i uspravnog rasta. Redovite je i dobre rodnosti. Listovi su srednje veliki do veliki, obično petodelni. Lice lista je glatko svetlo zelene boje, a naličje lista za nijansu svetlije i dlakavo. Grozdovi žilavke srednje su veliki, piramidalnog ili cilindričnog oblika. Često se mogu naći rastresiti, ali i vrlo zbijeni grozdovi Žilavke u vinogradima. Bobice su okrugle srednje velike do velike, zeleno-žutih do žuto-jantarnih nijansi. U vreme berbe sadržaj šećera može doseći 25%, a ukupne kiseline se kreću u rasponu od 5 do 7 g/l.

Svojstva vina: Daje kvalitetna vina, koja s dobrih položaja i uz pravilnu vinifikaciju često dostižu vrhunski kvalitet. Vina su izrazito mineralna, zelenkasto-žute boje, specifične arome koja varira od herbalnih do cvjetnih nota. Bogata su ekstraktom, i dostižu od 12 do 14 vol. % alkohola i 5 do 6 g/l ukupnih kiselina, što pridonosi punoći i harmoniji ovoga vina.

 

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 35 Ha

Sorte koje se uzgajaju: Žilavka, Bena, Krkošija, Pošip, Blatina, Trnjak, Merlot, Syrah, Touriga Nacional, Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Plavac mali.

Starost loza: 17g-7 ha,  12g-7 ha, 11g-21 ha

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: krševina crvenica

Nadmorska visina vinograda: 140 m

Klima: Submediteranska, blaga zima i sunčana ljeta

Prinos po hektaru: cca 6500 kg

Pozicija vinograda: Jugozapad

Godišnja proizvodnja: 250 000– 300 000 L

Da li se bavite vinskim turizmom: DA

 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
BIH 11202060 2015
Crveno vino Nuić Merlot 2015 je napravljeno od najboljih grozdova sorte Merlot
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.390,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.