Vinarije
18.10.2021.

Vinarija Tonković

Vinarija Tonković nalazi se u mestu Bački Vinogradi, na Paliću. Specifični su po tome što, na površini od 9 hektara, gaje samo jednu, staru srpsku autohtonu sortu grožđa - Kadarku. 2006. godine zasadili su prvih 7,5 hektara vinograda sa idejom da budu mala porodična vinarija, koja će oslikavati tradiciju Bačke. Sagradili su autentični salaš i na pesku zasadili sortu koja je vekovima davala "gospodska vina" , kako su kroz istoriju zvali vina Kadarke.

 

 

Velika seoba Kadarka je sorta grožđa koja vodi poreklo sa Skadarskog jezera. Zbog toga se nekada i zvala Skadarka. Velikom seobom Srba, 1690. godine, Kadarka kreće put severa. Bila je prisutna u Negotinu, u Šumadiji i na Fruškoj Gori, ali vremenom je, na žalost iščezla. Na kraju je došla do Mađarske i do peskovitog tla koje joj najviše pogoduje. S obzirom na to da Mađari ne mogu da imaju dva suglasnika na početku reči, slovo „s“ je otpalo i tako je nastao naziv Kadarka.

 

 

Kadarka je stara autohtona sorta, a njihova misija od samog početka bila je da je  vrate u Srbiju. Geneza nastanka ove sorte vezana je za prokupac na veoma zanimljiv način. Ukrštanjem prokupca i sorte „alba imputato“ , nastala je sorta „papaskarasi“. Ukrštanjem sorte „papaskarasi“ i sorte „totika“ , nastala je Kadarka. Takođe, u vinskom muzeju u Pešti piše da su Srbi doneli Kadarku u Mađarsku.

 

 

Uzgoj sorte Kadarka je, kao sorta, veliki izazov za uzgoj. Ima tanku pokožicu, lako puca, a zbog zbijenih grozdova, eventualne bolesti se nažalost teško otkrivaju i brzo i lako šire. Takođe, da bi dala dobro vino, prinos mora da se smanji na 800-900 grama po čokotu. Tako se i količina dobijenog vina smanjuje, što samu proizvodnju čini dosta skupljom. Godišnja proizvodnja je oko 30.000 boca, s tim da će u narednih par godina, kada svih 10 hektara budu imali pun rod, biti oko 50.000 boca i to će biti maksimum do kojeg će ići.

 

 

Trenutno rade na projektu „jedinstvene vinarije na svetu“. Od domaće autohtone sorte grožđa koju uzgajaju u vinogradu, napravili su sve varijante vina: od penušavca, preko belog vina (blanc de noir), rose vina, osnovnog crvenog vina, premijum crvenog vina i na kraju desertnog vina.

 

Redovni su učesnici na prestižnim takmičenjima u Mađarskoj. U konkurenciji od 113 vina,  Fantazija, iz aktuelne berbe iz 2015. godine, dobila je ove godine najviše bodova i titulu najboljeg vina od sorte Kadarka, na svetu! Kadarka "osvaja svet" Fantazija je jedino vino iz Srbije koje je, po izboru najboljeg somelijera na svetu Andreasa Larssona, uvršteno u najveći muzej vina na svetu La Cite du Vin, u Bordeaux-u. Pored Francuske, njihova vina se izvoze u Švajcarsku, Belgiju, Dansku, Irsku, Hrvatsku, Crnu Goru, od nedavno u Ameriku, a uskoro će doći i do Japana i Singapura. Svake godine, na praznik Sveti Urban, 28. maja, njihove kadarke se šalju u Vatikan. Ta tradicija postoji od 2010.godine.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 9 hektara

Sorte koje se uzgajaju: kadarka

Starost loza: 15 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: pesak

Nadmorska visina vinograda: 90 metara

Klima: umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 6.000 kg

Pozicija vinograda: sever-jug

Godišnja proizvodnja: 35.000

Da li se bavite vinskim turizmom: da

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102438 2015
9 termina 150 sati početni nivo
Rapsodija iz 2015
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.480,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
ePonuda.com