Vinarije

Tempos Vega Sicilia

15.11.2021.
Vinarije
15.11.2021.
Tempos Vega Sicilia
Tempos Vega Sicilia

Tempos Vega Sicilija, najpoznatija španska vinarija, nalazi se u regionu Ribera del Duero, na severu Španije.

Vinogradi od 250 ha zasađeni su čokotima starim više od od 100 godina. Pored vinograda u španskim regionima Toro  i Rioja, vinarija poseduje vinograde i u Mađarskoj. Vina Vega Sicilia  spadaju u najskuplja i najcenjenija u Španiji.

VEGA SICILIA - Snovi se ostvaruju

Prilaz za Vegu Siciliju okružuje sjajna japanska bašta, gde posetioca dočekuje bogatstvo bambusa, sekvoja ili javora. Elegantna glavna fasada od obložene opeke, sa glavnom odlikom ulazom u ono što je bila kapela grupe zgrada koja je činila imanje, nalazi se na drugoj strani pogona.

Izlaskom iz zadnjeg dela zgrade ulazite u unutrašnjost vinarije, niza zgrada u kojima se nalaze različite proizvodne zone.

Prvo dolazite u pogon za proizvodnju vina, sa rezervoarima od nerđajućeg čelika, u savršenim redovima, gde se proizvodi Valbuena 5º (koja odležava 5 godina). Na drugom spratu se nalazi laboratorija i kontrolna soba, gde se računarski proračuni koriste za kontrolu svih procesa koji su uključeni u proizvodnju vina. U istoj zgradi, ali odvojenoj ogromnim kliznim vratima, nalazi se vrsta polukružnog frontalnog displeja sa 19 hrastovih rezervoara u kojima fermentišu vina koja će imati Unico - napravljena samo u izuzetnim godinama i odležala najmanje 10 godina.

Preko 3000 barela ostavljeno je da se mirno odmara u skladištima dizajniranim da osiguraju mir i savršenu harmoniju.

Ove zgrade su okružene vinogradima, a na kraju imanja, gde se graniči sa rekom Duero, plantažama hrastova, plute i oraha koje će u budućnosti pružati sirovinu za čepove i bure koje će buduće generacije proizvoditi.

 

 

Otprilike 1995. porodica Alvarez već je započela svoj upad u vinski svet, potkrepljen iskustvom i uspešnom evolucijom dragulja grupe, Vega Sicilia, i bilo je vreme da prošire svoje vidike. Tako je nastala Pintia.

PINTIA- vina kreativnog duha

Pažljivo su proučavali moguće zone u kojima će primeniti svoj novi projekat, tako se poduhvat fokusirao na mesto Toro. Jednom kada je odluka doneta, pokrenuli su stvari i počeli da kupuju sve stare vinograde koji su bili na raspolaganju, odabravši pustaru San Roman de Hornija, zonu kamenja koju su od davnina formirali ležišta Duero.

 

 

Tokom četiri naredne godine sproveden je čitav niz proizvodnih eksperimenata kako bi se otkrio potencijal vina Toro. Nakon završetka ovog komplikovanog eksperimentisanja, došlo se do zaključka da je to stil vina gde najvažniji aspekt leži u očuvanju voćnosti grožđa. Čitav proces proizvodnje i odležavanja vina usmeren je na njegovo očuvanje, a istovremeno mu pokušava pružiti najveću moguću eleganciju u tako strogom regionu kao što je Toro.

 

Nakon proizvodnje mnogih berbi, može se reći da je Pintia postigla svoj glavni cilj: postići maksimalnu eleganciju koja je moguća u rustikalnom području kao što je Toro. Stoga se pažljivo vodi računa o svim procesima, od berbe do odmaranja u bocama pre prodaje.

Vreme u boci nikada neće biti manje od 12 meseci pre nego što se vino pusti na tržište, jer akumulirano iskustvo ukazuje da taj odmor čini da vino cveta.

 

 

 Pintia je „jedinstveno“ vino, jer ne postoji druga marka, koja garantuje da će uvek biti najbolje moguće vino koje se može pripremiti u skladu sa prirodnim uslovima berbe.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.
03.
Nov.
Vinarije
Marqués De Murrieta Estates and Wines predvodi porodica koja je navikla na profesionalnost i svakodnevni trud. Brat i sestra galicijskog srca, koji se...