Vinarije
15.03.2021.

Vinarija Raj

Vinarija RAJ dolazi iz istočne Srbije i Negotinske Krajine, prostora koji su već vekovima poznati kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina.  Nekada je zemljište oko Negotina i Zaječara bilo potpuno prekriveno vinogradima. Sve ovo govori o bogatom nasleđu kulture uzgoja grožđa i proizvodnje vina, koja je razvijana i gajena decenijama u ovom delu istočne Srbije.

 

 

Površina vinograda je 11 ha, sva vina se proizvode od grožđa iz njihovih vinograda.

 

Vino oduvek priča priče, a u njihovim vinima i nastanku Vinarije RAJ utkana je živopisna, lična i romantična storija osnivača – Micka i Beke O’Connor.

Mick dolazi iz Mančestera. 1984. godine, sa ruksakom na leđima putovao je kroz Zaječar i upoznao Beku, koja je odatle rodom. Počinju da zajedno putuju i da se posećuju, međutim Mick počinje da radi već početkom 1985. godine i oni nažalost polako gube kontakt. Verovatno je bilo neminovno da se njihovi putevi ponovo ukrste, čak 19 godina kasnije. 2005. godine oni se ponovo sreću i njihovo zajedničko putovanje ovoga puta nije prekinuto. 2007. godine Mick i Beka su se venčali u Zaječaru, i ubrzo se posvetili prvim zajedničkim poduhvatima, a među njima ideji o oživljavanju obližnjeg sela Rajac i okoline kroz reanimiranje prirodnog i kulturološkog nasleđa ovog kraja, poznatog po bogatoj i specifičnoj vinskoj tradiciji. Vinarija je porodična firma u kojoj su zaposleni i njihovi ćerka i sin, Smiljana i Momčilo, koji žele da nastave njihov poduhvat.

Tako je nastala Vinarija RAJ, najmodernije opremljena mala vinarija u rajačkom kraju i čitavoj istočnoj Srbiji.

 

 

Vinarija RAJ u samom svom nastanku kombinuje viziju i poslovni kodeks stranog investitora i aktiviranje zapuštenog ruralnog područja - sve u cilju oživljavanja privrednog nasleđa i ekonomske snage istorijskog centra proizvodnje vina u istočnom delu Srbije i Negotinskoj Krajini – selu Rajac u kome živi vino.

 

 

Grožđe dolazi iz sopstvenih vinograda koji se pažljivo održavaju tokom čitave godine. Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar svoje proizvodne ponude stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Bela Tamjanika i Game.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 11h

Sorte koje se uzgajaju:

Crno Grožđe: Gamay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Crna Tamnjanika

Belo Grožđe: Bela Tamanjanika, Sauvignon Blanc, Semion, a pored toga Bagrina, Riesling, Sila

Starost loza: Najstariji vinograd nosi Gamay-sortu i star je 30 godina, a najmlađi su ’’tek’’ 5 godina stari i oni nose grožđe Crne Tamnjanike, Semiona i Sauvignon Blanca.

 

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102301 2015
9 termina 150 sati početni nivo
Game iz 2015
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.140,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara