Vinarije
27.01.2021.

VINARIJA BIKICKI

„BIKICKI VINA SU ISKRENA VINA, PLOD PRIRODE ČIJI SMO MI DOBRI ČUVARI”

Uz sve znanje i ogroman trud koji ulažemo, suština Bikicki vina jeste u jedinstvenom teroaru na koji utiču zemlja, sunce, vetar, vazduh i sve ono što prati proces rasta i sazrevanja našeg grožđa na padinama Fruške gore. Zbog te jedinstvene magije prirode, koja se baš tu u srpskoj meki vina dešava, pravljenje vina s minimumom intervencije, koje mnogi određuju kao hrabrost, za nas je jedini pravi izbor.

Našim vinima treba više vremena da budu spremna za konzumaciju. Takođe, zbog rada samo sa divljim kvascima i bez upotrebe dodatnih enoloških preparata u podrumu, više rizikujemo i potrebno je mnogo znanja i umeća da se napravi takvo vino. Ali zbog rezultata – onog momenta kada neko proba naše vino i kada na licu vidimo taj izraz posebnosti doživljaja – sve se isplati.

 


Bikicki grožđe je plod prirode čiji smo mi dobri čuvari. I nameravamo da budemo još bolji. Pod tim „mi” podrazumevam vinskog znalca, tehnologa Oskara Maurera, posvećenu vinogradarku Jelenu Burmudžiju i sve one koji brinu o našim vinogradima, grožđu i vinima u podrumu, ali i o daljem životu naših etiketa na tržištu. Ne izostavljam ni širu porodicu Bikicki, posebno svog oca i strica, zahvaljujući kojima sam prvi put zakoračio u vinograd i počeo da se bavim vinskim poslom. Ali ni užu porodicu Bikicki, iz koje je potekla inspiracija za jedinstvena vina poput slatkog traminaca Makana ili roséa od crnog pinoa Nadia, koja nose imena moje žene i ćerke.

 

Gde raste naše grožđe?

Bikicki vinogradi nalaze se u selu Banoštor na Fruškoj gori, vinarskoj meki Srbije, na 45 stepenu severne geografske širine. Nekada ostrvo u Panonskom moru, sada jedina planina koja se izdiže nad vojvođanskom ravnicom, Fruška gora prostire se na granici umerenokontinentalne i supkontinentalne klime. Zbog raznolikosti geološkog nasleđa naučnici je nazivaju ogledalom geografske prošlosti. U rimsko doba nosila je naziv Alma mons, što znači „plodna gora”. U XV veku bila je jedno od tri najpoznatija vinogorja na svetu. Druga dva bila su Burgundija i Bordo. Zašto je to važno? Zato što na osobenosti grožđa, a potom i vina, znatno utiču svi faktori okoline. U krugovima znalaca taj uticaj se jednom rečju naziva teroar, od francuskog terroir.

 

 

Kako gajimo grožđe?

Suncem obasjano.
Rashlađeno povetarcem.


Na nadmorskoj visini od 140 do 220 metara, na padinama Fruške gore zagledane u moćni Dunav, na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška gora, u periodu od 2010. do 2012. zasadili smo sorte traminac, pino griđo, sovinjon blan, crnu tamjaniku, pinot noir i merlo. Heterogeno, propusno i rastresito tlo, koje pretežno čini glina, i to gajnjača i smonica, uz prisustvo laporca, krečnjaka i vulkanskih stena, puno je kalcijuma i ne zadržava vlagu, te naše grožđe ranije sazreva i nakuplja više šećera nego u drugim predelima. To nam omogućava da dobijemo puna i ekstraktivna vina.

Više od 200 dana u godini naše grožđe greje sunce, dok ga sa Dunava hladi neprestani povetarac, donoseći nam topao vetar zimi, odnosno hladni u toku leta. Blizina lokalnog potoka u nižim delovima vinograda, donosi nam pojavu plemenite plesni Botritys cinerea, uz pomoć koje, berući grožđe tokom kasne jeseni, dobijamo desertno vino Makana. Deo vinograda već tri godine obrađujemo poštujući organsku proizvodnju grožđa, a počevši od 2019. sve parcele za naša vina tretiramo istim merama. U zvaničnu sertifikaciju smo ušli početkom 2020.

 

 

Kako nastaju naša vina?

Uz pomoć čarolije.
Ne šalimo se.

Proces u podrumu podrazumeva produženu maceraciju belog grožđa (za oranž vina), fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima, s minimalnom količnom dodatih sulfita. Većina vina u podrumu odležava u raznim drvenim burićima, a odnedavno se nijedno vino ne filtrira. Ovakav proces proizvodnje vina se naziva low intervention. Na vinskom jeziku koji razume ceo svet Bikicki vina zato bi se mogla opisati ovako:

  • Minimum intervencije
  • Maksimum kvaliteta
  • Vrhunski ukus


 

Površina vinograda: 8 ha

Sorte koje se uzgajaju: Traminac, Suavignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Noir, Crna Tamjanika, Merlot

Starost loza: 8-10 g

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Gajnjaca i smonica, malo krecnjaka i ostataka vulkanskih stena

Nadmorska visina vinograda: 14-220 nmv

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 0.8-1.5 kg/čokot

Pozicija vinograda: istok - Zapad, Zapad - Istok, Jug - Sever

Godišnja proizvodnja: 25,000 flaša

Da li se bavite vinskim turizmom: Od proleca 2021 omogucene degustacije u vinogradu

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102710 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Bomba i bombona! Bikicki Lily 2017 je eksplozivni merlo raskošnog voćnog karaktera, sa ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.960,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101366 2019
9 termina 150 sati početni nivo
Sfera 2019 je kupaža sorti grožđa 65% Traminac i 35% Sauvignon Blanc
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.240,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10105003 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Snažno obojeno ćilibarno vino, duboko i neprozirno, već na početku nagoveštava svu svoj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102612 2015
9 termina 150 sati početni nivo
Crna tamjanika jedinstvena je sorta vinove loze, najpoznatija upravo po svojim slatkim vin...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.203,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10105004 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Vino intenzivne roze - bakarne boje, stvoreno u tradicionalanom ramato stilu, kada pino...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.965,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10105005 2016
9 termina 150 sati početni nivo
Belo vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Sauvignon Blanc, poseduje dub...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.965,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""