Vinarije
19.01.2021.

VINARIJA YOTTA

Poznato je da vina oslikavaju i karakter naroda određenog podneblja, a u slučaju Prokupca, najpoznatije i najrasprostranjenije srpske autohtone sorte, to prilično ima smisla – on je vrlo žilav, otporan prema mrazevima i bolestima, a istovremeno vrlo izdašan. Prokupac je sedamdesetih godina prošlog veka obuhvatao 70% vinograda Srbije, a danas je nažalost ta slika prilično izmenjena. Međutim, Prokupac je i dalje najrasprostranjenija autohtona srpska sorta, koja se poslednjih godina sve više širi u skladu sa veoma skromnim potencijalom sadnog materijala koji je dostupan u Srbiji. Kao veoma stara sorta, jedna od najstarijih autohtonih na Balkanu, poznata je još pod nazivima rskavac, kameničarka, nikodimka, crnka, niševka, prokupka i zarčin, a najviše se gaji u središnjem delu centralne Srbije, Kosovu, Makedoniji i malo u Vojvodini. Osim u našoj zemlji, na većim površinama gaji se i u Bugarskoj.

 

Prokupac i Župa su neraskidivo vezani. Zato je gotovo nemoguće imati u Župi bilo kakvu proizvodnju vina, a nemati Prokupac. Ono što izdvaja YOTTA Prokupac je činjenica da potiče iz stogodišnjih vinograda i što se stopostotno dobija od ove najstarije srpske sorte grožđa, kao i da je barikiran u starom srpskom hrastu godinu dana. Od svoje premijere na drugom Međunarodnom danu Prokupca 2017 godine, zaokuplja pažnju vinske javnosti, i to ne bez razloga.

 

 

YOTTA Prokupac je vino intezivne i postojane rubin crvene boje, sa izraženim sortnim karakteristikama. U voćnom korpusu dominiraju crne trešnje, višnje i kupine. Kod ovog izbalansiranog vina na nosu dominiraju zrele višnje i trešnje uz elegantne primese začina poput cimeta, vanile i karanfilića. Vino je srednje do punog tela, zaobljenih, svilenih tanina i potentnih kiselina. Nežne note kedrovine i umereno puterast osećaj tek u aftertejstu šalju jasnu poruku o tretmanu u srpskom hrastu.

Tradicionalne srpske pikanterije poput sarme, slatkog kupusa, teletine na razne načine, jagnetine i ovčetine ispod sača, podvarka, raznih oblika gulaša, ali jednako ide dobro uz zrele sireve, špikovanu divljač, šumske pečurke, bogatu pastu i masnije rečne ribe.

 

 

Berba 2017 je bila fascinantna, drugačija i moćnija od prethodnih, i verovatno jedna od najboljih u tekućoj dekadi koja je na izmaku. 2017 je dala Prokupac u moćnom, fruktalnom izdanju i naša je preporuka za sve one koji su ljubitelji Prokupca, ili one koji tek trebaju da se bolje upoznaju sa ovom sortom.

 

 

Površina vinograda: 2,5 hektara

Sorte koje se uzgajaju: Prokupac, Italijanski Rizling, Tamjanika, Kaberne Sovinjon

Starost loza: Prokupac- 105 godina, Italijanski Rizling i Tamjanika – 40 godina, Kaberne Sovinjon – 17 i 6 godina.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Smonica

Nadmorska visina vinograda: 365 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 6 - 7 tona

Pozicija vinograda: Jugo-istočna

Godišnja proizvodnja: Oko 14000 boca

Da li se bavite vinskim turizmom: U planu je

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101008 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Yotta Grizling poseduje naglašenu žutu boju
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.145,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101229 2017
9 termina 150 sati početni nivo
Belo vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Tamjanika, poseduje zlatno-žu...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.200,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102477 2016
9 termina 150 sati početni nivo
YOTTA Cabernet Sauvignon spada u poseban ešalon vina nastalih od verovatno najpopularni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.615,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""