Vinarije
09.11.2020.

VINARIJA VIRTUS

Vinarija Virtus osnovana je krajem 2010. godine i nalazi se na području Mlavskog rejona – Požarevačko vinogorje. Vinograde čini zemljišni kompleks od 27,5 hektara u mestu Viteževu između Žabara i Svilajnca, 15 kilometara od autoputa Beograd-Niš. Zasadi vinove loze su zasađeni tokom 2011. i 2012. godine, na površini od 15 hektara.

Osnivače vinarije čini grupa dobrih prijatelja, entuzijasta, koje je okupila zajednička ljubav prema vinu i  ideja da samo timski rad daje dobre rezultate.

S ciljem dobijanja vrhunskih vina, uvezli smo sadnice iz Francuske i formirali zasade od sorti: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Marselan i Prokupac.

Oslanjajući se na našu istoriju i tradiciju, trudimo se da nastavimo nit u razvoju srpskog vinogradarstva. Nadamo se da ćemo proslaviti naša vina i van granica naše zemlje i uspeti da prenesemo deo njenog duha u kapima vina.

Sa našim sloganom “Pročitaj vino – okusi istoriju” hteli smo da podsetimo da je naša zemlja bila deo velike Dunavske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, pre Starog Rima i Grčke, pre Mesopotamije. Dunavska  kultura nam je ostavila svedočanstva o korenima pismenosti – pismo ili simbole, koji datiraju mnogo pre klinastog pisma. Naša renomirana slikarka Isidora Ivanović je ove simbole i stilizovanu figuru iskoristila na našim etiketama sa željom da  zainteresuje ljubitelje vina da postanu i ljubitelji istorije. Najlepše što je preostalo iz tog doba su figurine koje su i inspirisale izgled naših vina i naš moto. One prikazuju likove sa velikim očima, što označava brigu i pažnju, i sve imaju raširene ruke kao simbol srdačnosti i dobrodošlice.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 22 ha

Sorte koje se uzgajaju: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Marselan i Prokupac.

Starost loza: 9 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Gajnjača

Nadmorska visina vinograda: 290 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 5 tona

Pozicija vinograda: Južna

Godišnja proizvodnja: 70-80.000 boca

Da li se bavite vinskim turizmom: Da

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102383 2017
Virtus Prokupac 2017 je vino prozirne crvene boje, sa zagasitim ljubičastim tonovima
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.170,00 RSD
Trenutno nema komentara