Vinarije

MATALJ VINARIJA

19.07.2021.
Vinarije
19.07.2021.
MATALJ VINARIJA
MATALJ VINARIJA

Matalj Vinarija je nastala na temeljima viševekovne tradicije uzgajanja vinove loze u Negotinskoj Krajini, a sa ciljem nastavljanja proizvodnje vrhunskog vina sa pečatom podneblja. Porodica Mladenović-Matalj se već više decenija bavi proizvodnjom vrhunskog grožđa i vina, a od 2007. godine počinje projekat obnove starih vinograda i proširenje kapaciteta podruma. Filozofija u proizvodnji vina se svodi na jednostavno očuvanje osobina grožđa u vinu koje dobijaju iz svojih vinograda.

 

 

Trenutno Matalj Vinarija obrađuje svojih 20 ha vinograda u okviru tri vinogorja u rejonu Negotinske Krajine. Vinogradi Kremen, Terasa i Bukovo predstavljaju posebnu mikro celinu sa svojim specifičnostima u pogledu zemlje i klime i čine osnovu naše proizvodnje i našeg kvaliteta.

U 2017. godini Vinarija Matalj se uselila u novoizgrađen, moderan podrum, na lokaciji Bukovo, u kom se nalazi i vinograd koji može da preradi i proizvede 200 000 l najkvalitetnijeg vina.

 

 

Matalj vinarija posebnu pažnju poklanja odabiru najboljeg grožđa, zarad dobijanja vina željenog kvaliteta. Ideja vodilja je da se pravi kvalitet i prepoznatljivost rađa upravo u vinogradima. Od stranih sorti najzastupljenije su Cabernet Sauvignon i Chardonnay, a od lokalnih Prokupac i Crna Tamjanika.

 

 

Vina nastaju u moderno opremljenoj vinariji. Nerđajući čelik i hladna fermentacija su osnov za njihova bela vina, dok crna vina odležavaju u barik buradima od srpskog i američkog hrasta.

 

 

U 2020. godini je u novoj vinariji otpočela sa radom i nova degustaciona sala kapaciteta do 100 osoba. Uz jedinstven pogled nova sala nudi sve uslove za vrhunsku degustaciju kao i uživanje u hrani i vinu.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 20 ha

Sorte koje se uzgajaju: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Prokupac, Crna Tamjanika, Gamay, Bagrina, Začinak, Četereška (Kadarka).

Starost loza: 5-10 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe:

Poseduju tri vinograda:

Kremenjača, selo Tamnič: Zemljište bogato morskim sedimentima

Bukovo, Negotin: Peskovito zemljište

Terasa, selo Mihajlovac: Aluvijalni sediment

Nadmorska visina vinograda:

Kremenjača: 200-250 m 

Bukovo: 230 m

Terasa: 120 m

Klima: Kontinentalna, topla i suva leta, hladne i oštre zime, sa dosta snežnih padavina. Najtopliji region sa najviše sunčanih dana.

Prinos po hektaru: 5-7 tona po hektora

Pozicija vinograda: Južna

Godišnja proizvodnja: 100.000 boca

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2017
Kremen Kamen 2017
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
25.900,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
15.
Nov.
15.
Nov.
03.
Jan.
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.