Vinarije
03.11.2020.

MATALJ VINARIJA

Matalj Vinarija je nastala na temeljima viševekovne tradicije uzgajanja vinove loze u Negotinskoj Krajini, a sa ciljem nastavljanja proizvodnje vrhunskog vina sa pečatom podneblja. Porodica Mladenović-Matalj se već više decenija bavi proizvodnjom vrhunskog grožđa i vina, a od 2007. godine počinje projekat obnove starih vinograda i proširenje kapaciteta podruma. Naša filozofija u proizvodnji vina se svodi na jednostavno očuvanje osobina grožđa u vinu koje dobijamo iz naših vinograda.

Trenutno Matalj Vinarija obrađuje svojih 20ha vinograda u okviru tri vinogorja u rejonu Negotinske Krajine. Vinogradi Kremen, Terasa i Bukovo predstavljaju posebnu mikro celinu sa svojim specifičnostima u pogledu zemlje i klime i čine osnovu naše proizvodnje i našeg kvaliteta.

U 2017. godini Vinarija Matalj se uselila u novoizgrađen, moderan podrum, na lokaciji Bukovo, u kom se nalazi i vinograd koji može da preradi i proizvede 200 000 l najkvalitetnijeg vina.

Matalj vinarija posebnu pažnju poklanja odabiru najboljeg grožđa, zarad dobijanja vina željenog kvaliteta. Ideja vodilja je da se pravi kvalitet i prepoznatljivost rađa upravo u vinogradima. Od stranih sorti najzastupljenije su Cabernet Sauvignon i Chardonnay, a od lokalnih Prokupac i Crna Tamjanika. 

Vina nastaju u moderno opremljenoj vinariji. Nerđajući čelik i hladna fermentacija su osnov za naša bela vina, dok crna vina odležavaju u barik buradima od srpskog i američkog hrasta.

U 2020. godini je u novoj vinariji otpočela sa radom i nova degustaciona sala kapaciteta do 100 osoba. Uz jedinstven pogled nova sala nudi sve uslove za vrhunsku degustaciju kao i uživanje u hrani i vinu.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 20 ha

Sorte koje se uzgajaju: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Prokupac, Crna Tamjanika, Gamay, Bagrina, Začinak, Četereška (Kadarka).

Starost loza: 5-10 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe:

Imamo 3 vinograda:

Kremenjača, selo Tamnič: Zemljište bogato morskim sedimentima

Bukovo, Negotin: Peskovito zemljište

Terasa, selo Mihajlovac: Aluvijalni sediment

Nadmorska visina vinograda:

Kremenjača: 200-250

Bukovo: 230

Terasa: 120

Klima: Kontinentalna, topla i suva leta, hladne i oštre zime, sa dosta snežnih padavina. Najtopliji region sa najviše sunčanih dana.

Prinos po hektaru: 5-7 tona po ha

Pozicija vinograda: Južna

Godišnja proizvodnja: 100.000 boca

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara