Vinarije
19.07.2021.

MATALJ VINARIJA

Matalj Vinarija je nastala na temeljima viševekovne tradicije uzgajanja vinove loze u Negotinskoj Krajini, a sa ciljem nastavljanja proizvodnje vrhunskog vina sa pečatom podneblja. Porodica Mladenović-Matalj se već više decenija bavi proizvodnjom vrhunskog grožđa i vina, a od 2007. godine počinje projekat obnove starih vinograda i proširenje kapaciteta podruma. Filozofija u proizvodnji vina se svodi na jednostavno očuvanje osobina grožđa u vinu koje dobijaju iz svojih vinograda.

 

 

Trenutno Matalj Vinarija obrađuje svojih 20 ha vinograda u okviru tri vinogorja u rejonu Negotinske Krajine. Vinogradi Kremen, Terasa i Bukovo predstavljaju posebnu mikro celinu sa svojim specifičnostima u pogledu zemlje i klime i čine osnovu naše proizvodnje i našeg kvaliteta.

U 2017. godini Vinarija Matalj se uselila u novoizgrađen, moderan podrum, na lokaciji Bukovo, u kom se nalazi i vinograd koji može da preradi i proizvede 200 000 l najkvalitetnijeg vina.

 

 

Matalj vinarija posebnu pažnju poklanja odabiru najboljeg grožđa, zarad dobijanja vina željenog kvaliteta. Ideja vodilja je da se pravi kvalitet i prepoznatljivost rađa upravo u vinogradima. Od stranih sorti najzastupljenije su Cabernet Sauvignon i Chardonnay, a od lokalnih Prokupac i Crna Tamjanika.

 

 

Vina nastaju u moderno opremljenoj vinariji. Nerđajući čelik i hladna fermentacija su osnov za njihova bela vina, dok crna vina odležavaju u barik buradima od srpskog i američkog hrasta.

 

 

U 2020. godini je u novoj vinariji otpočela sa radom i nova degustaciona sala kapaciteta do 100 osoba. Uz jedinstven pogled nova sala nudi sve uslove za vrhunsku degustaciju kao i uživanje u hrani i vinu.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 20 ha

Sorte koje se uzgajaju: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Prokupac, Crna Tamjanika, Gamay, Bagrina, Začinak, Četereška (Kadarka).

Starost loza: 5-10 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe:

Poseduju tri vinograda:

Kremenjača, selo Tamnič: Zemljište bogato morskim sedimentima

Bukovo, Negotin: Peskovito zemljište

Terasa, selo Mihajlovac: Aluvijalni sediment

Nadmorska visina vinograda:

Kremenjača: 200-250 m 

Bukovo: 230 m

Terasa: 120 m

Klima: Kontinentalna, topla i suva leta, hladne i oštre zime, sa dosta snežnih padavina. Najtopliji region sa najviše sunčanih dana.

Prinos po hektaru: 5-7 tona po hektora

Pozicija vinograda: Južna

Godišnja proizvodnja: 100.000 boca

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2017
Kremen Kamen 2017
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.495,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102225 2016
Kremen kamen poseduje zagasito rubin boju
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
14.495,00 RSD
Trenutno nema komentara