Vinarije
28.09.2020.

VINARIJA LASTAR

Vina vinarije Lastar u svakoj čaši pokazuju moć i bogatstvo Levačkog vinogorja. Tlo prepuno peska i gline, uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledićkih planina i Juhora, čini zasade na svakoj parceli jedinstvenim, i upravo ta različitost čini Levačko vinogorje autentičnim. Upotreba modernih tehnologija apsolutno je u službi grožđa, tako da vina uvek prikazuju svoj terroir.

Bogat i jedinstven terroir utiče na posebnost naših vina i predstavlja inspiraciju za svaku novu bocu. Planina Juhor, koja se nalazi istočno od naših vinograda, uslovljava za nijansu hladniju klimu u odnosu na ostatak Levačkog vinogorja. S druge strane odlična ekspozicija omogućava visok nivo osunčanosti tokom celog dana, a nagib terena obezbeđuje stalno strujanje vazduha što povoljno utiče na mikroklimu unutar samih čokota. Visok sadržaj gline u zemljištu donosi mineralnost i širok dijapazon mirisnih materija, a profil zemljišta - do dubine od 7 metara sadrži 5 različitih slojeva. Ovo plodno zemljište sastoji se od površinski glinovitih, do slojeva čistog peska i onih gde je u većoj meri prisutan karbonat.

Brežuljkasti tereni i pitoma priroda pružili su nam odlične uslove za uzgoj vinove loze. Lastar trenutno ima 26 ha zasada, sa tendencijom proširenja u narednom periodu. Nalazi se na potezu Gaj, u okviru atara sela Sekurič na 300 metara nadmorske visine. O kvalitetu vina razmišljali smo još na početku procesa proizvodnje, te smo za podizanje mladih zasada koristili najkvalitetnije lozne kalemove - proizvedene u Francuskoj.

U prilog tradiciji i kvalitetu, osim mladih zasada, vinarija Lastar poseduje i stare vinograde (Pinot noir i Riesling) podignute još 1976. godine.

Za najbolje rezultate, primenjujemo redukciju i strogu kontrolu prinosa kako kroz kvantitet, tako i kroz kvalitet. Trudimo se da održimo niske prinose što zahteva puno ljudskog rada da bi se blagovremeno uradili neophodni procesi (rezidba, lačenje, defolijacija, proreda grozdova i na kraju kvalitetna berba).

Takođe, kako bismo sprečili uništavanje prinosa, pomoću meteorološke stanice koja je instalirana u vinogradu, detaljno pratimo parametre vremenskih uslova i mogućnosti pojave bolesti i štetočina vinove loze.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 30 ha

Sorte koje se uzgajaju: Chardonnay , Tamjanika, Sauvignon blanc, Viognier, Pinot Noir, Merlot, Cabernet franc.

Starost loza: 4 – 44 godine

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Glina sa slojevima krečnjaka i peska.

Nadmorska visina vinograda: 300 – 350 metara

Klima: Umereno kontinentalna, topli dani, hladne noći.

Prinos po hektaru: 5 – 7 tona

Pozicija vinograda: jugozapad, jug, jugoistok

Godišnja proizvodnja: Kad ukupan zasad dospe na rod, biće do 100.000 litara, trenutno smo na 70.000 litara.

Da li se bavite vinskim turizmom: Da, puni kapaciteti se otvaraju u oktobru 2020. godine.

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10104029 2016
Lastar Brut je penušavo vino koje je nastalo tradicionalnom, šampanj metodom od sorte C...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.270,00 RSD
Trenutno nema komentara