Vinarije

VINARIJA PUSULA

21.09.2020.
Vinarije
21.09.2020.
VINARIJA PUSULA
VINARIJA PUSULA

U predelu koji krasi očuvana priroda, prostrani voćnjaci i seoska domaćinstva, na blagim obroncima brdašceta Pusula, prosečne nadmorske visine od oko 370 m, padini koja je cele godine izložena suncu, počinje vinska priča Vinarije Pusula.

Vinarija Pusula je podignuta u centru sela Miličinica u pocersko-valjevskom rejonu, podgorskom vinogorju u blizini, suncem okupanih, prostranih vinograda zasađenih na plodnoj zemlji nadomak Cera. Zemlja, delimično vulkanskog porekla prošarana crvenicom, oduvek je bila prirodno stanište vinovoj lozi. Komad Univerzuma, u kome rastu i sazrevaju Sauvignon blanc, Gewurztraminer, Chardonnay, Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Prokupac.

Nakon konsultacija sa stručnjacima iz oblasti vinarstva i vinogradarstva urađene su agrohemijske analize zemljišta na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu i analiza podataka Meteorološkog zavoda Valjevo. Budući da su rezultati svih urađenih analiza išli u korist ideji da se na tom mestu podignu zasadi vinove loze u jesen 2005. godine uradili smo dubinsko oranje – rigolovanje zemljišta kako bismo na vreme pripremili sve uslove za uspešnu prolećnu sadnju 2006. godine.

Narednih godina, na obližnjim parcelama, nastavljamo širenje vinograda tako da ukupna površina pod vinogradima, zajedno sa zasadima kooperanata, danas iznosi preko 20 ha. Svaki čokot je pažljivo biran kako bi od zemlje i podneblja u boce pretočili samo ono najbolje.

Francuske sertifikovane sadnice su naš kraj lako prepoznale kao svoje novo stanište i uz brižljivu negu vinograda, pažljiv i predan rad u proizvodnji, vina iz našeg podruma su pronašla svoj put do starih i nekih novih ljubitelja ovog božanskog pića.

Pažnja posvećena svakom delu procesa, od uzgoja grožđa do prerade u vinariji, obezbeđuje da teroar ovog dela Srbije osetite i zavolite upravo u našim vinima.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: Zajedno sa kooperacijom oko 24 ha.

Sorte koje se uzgajaju: Bele: Chardonnay, Gewurztraminer, Muskat Pettit Grain (tamjanika), Sauvignon blanc, Semillon.

Crne: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot noir, Prokupac.

Bazni (matični) zasad: sve od navedenog plus Merlot, Shiraz, Tempranillo, Marselan.

Starost loza: Od 14 do 4 godine. Najveći deo oko 10 godina.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Glinovito

Nadmorska visina vinograda: Prosečna oko 370 m

Klima: Umerenokontinentalna

Prinos po hektaru: Max 8 tona

Pozicija vinograda: Svi vinogradi su u selu Miličinica, nadomak Valjeva u pocerskom rejonu sa južnom, jugoistočnom ili jugozapadnom ekspozicijom. Brdovit teren, sa velikim nagibima. Prvi vinograd posađen je na brdu Pusula.

Godišnja proizvodnja: 80.000 – 100.000 litara u zavisnosti od berbe. Flaširamo samo samotok pa je broj boca negde oko 55.000.

Da li se bavite vinskim turizmom: U planu, građevinski radovi su u toku.

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.