Vinarije
11.10.2021.

Vinarija Erdevik

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore.

Blago zatalasan, okružen Fruškom gorom, ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. u vreme cara Proba.

Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu.

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

Vinogradi Vinarije Erdevik se nalaze u Krčedinu, na mestu gde padine Fruške gore postaju pitome i blage. Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Pozicija za vinograd je pažljivo odabrana. Breskvik se pokazao idealnim jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora. Vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući grožđu da sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro.

Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u vinograde se spušta hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što vina čini savršeno balansiranim.  Tlo je slojevito, prepuno minerala, što vinima daje čvrstinu i kompleksnost.

Na ovom delu Fruške gore vinogradi postoje milenijumima: čak i pre Rimljana, Kelti su ovde  gajili grožđe. Početkom nove ere, vinogradarstvo doživljava ekspanziju, a antičkim vinogradarima fruškogorske pozicije uz Dunav bile su omiljene. Kao izuzetno značajno područje, Krčedin je tokom burne istorije bio mesto trgovine, vojnih utvrda i administracije raznih naroda i osvajača koji su prolazili ovim prostorima. Svako od njih ostavio je svoj pečat u nasleđu i tradiciji ovog kraja, ali ono što se kroz vekove nije menjalo, to su nepregledni vinogradi.

U Vinariji Erdevik kažu da vinograde paze, neguju, a grožđe beru ručno, birajući samo najbolje i najzdravije za svoja vina. Ugledaju se na tradiciju, poštuju podneblje i prave vina za budućnost.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 45 ha

Sorte koje se uzgajaju: Chardonnay 10%, Merlot 26% , Shiraz 24%, Cabernet Sauvignon 28%, Sauvignon Blanc 12%.

Starost loza: Zasad je iz 2004. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe:  Tlo je slojevito, prepuno minerala, što našim vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora.U najdubljem sloju do kog doseže korenje naše loze nalazi se kamenita podloga prepuna fozilizovanih ostataka školjki i korala.

Nadmorska visina vinograda: 100 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos: U zavisnosti od vina prinos varira:

2,5 kg  - Tri Roze Koze, Tri Bele Koze, Tri Crvene Koze,

2 kg  - Bella Novela, Roza Nostra;

1,5  kg  - Trianon, Grand Trianon, Omnibus Lector i Ex Cathedra;

1 kg - Stifler’s Mom Shiraz, Marlon Delon

Pozicija vinograda: Vinogradi Vinarije Erdevik se nalaze u Krčedinu, lokalitet Breskvik, na desnoj obali Dunava.

Godišnja proizvodnja: 120 000 l

Da li se bavite vinskim turizmom: da

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102332 2017
Tipična za bordoška vina XIX veka, kupaža sorti 74% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon i 9%...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.390,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102698 2016
Erdevik Marlon Delon 2016 je kupaža sorti grožđa 75% Cabernet Sauvignon i 25% Merlot
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.160,00 RSD
Trenutno nema komentara