Vinarije

Vinarija Erdevik

11.10.2021.
Vinarije
11.10.2021.
Vinarija Erdevik
Vinarija Erdevik

Vinarija Erdevik nalazi se u selu Erdevik u Sremu na zapadnim obroncima Fruške Gore.

Blago zatalasan, okružen Fruškom gorom, ravnicama, na 140 metara nadmorske visine i na obroncima Fruške gore, sa tri prelepa jezera Erdevik je jedno od najlepših sela Srema.

U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. u vreme cara Proba.

Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu.

Vinarija Erdevik danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

Vinogradi Vinarije Erdevik se nalaze u Krčedinu, na mestu gde padine Fruške gore postaju pitome i blage. Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Pozicija za vinograd je pažljivo odabrana. Breskvik se pokazao idealnim jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora. Vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući grožđu da sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro.

Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u vinograde se spušta hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što vina čini savršeno balansiranim.  Tlo je slojevito, prepuno minerala, što vinima daje čvrstinu i kompleksnost.

Na ovom delu Fruške gore vinogradi postoje milenijumima: čak i pre Rimljana, Kelti su ovde  gajili grožđe. Početkom nove ere, vinogradarstvo doživljava ekspanziju, a antičkim vinogradarima fruškogorske pozicije uz Dunav bile su omiljene. Kao izuzetno značajno područje, Krčedin je tokom burne istorije bio mesto trgovine, vojnih utvrda i administracije raznih naroda i osvajača koji su prolazili ovim prostorima. Svako od njih ostavio je svoj pečat u nasleđu i tradiciji ovog kraja, ali ono što se kroz vekove nije menjalo, to su nepregledni vinogradi.

U Vinariji Erdevik kažu da vinograde paze, neguju, a grožđe beru ručno, birajući samo najbolje i najzdravije za svoja vina. Ugledaju se na tradiciju, poštuju podneblje i prave vina za budućnost.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 45 ha

Sorte koje se uzgajaju: Chardonnay 10%, Merlot 26% , Shiraz 24%, Cabernet Sauvignon 28%, Sauvignon Blanc 12%.

Starost loza: Zasad je iz 2004. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe:  Tlo je slojevito, prepuno minerala, što našim vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora.U najdubljem sloju do kog doseže korenje naše loze nalazi se kamenita podloga prepuna fozilizovanih ostataka školjki i korala.

Nadmorska visina vinograda: 100 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos: U zavisnosti od vina prinos varira:

2,5 kg  - Tri Roze Koze, Tri Bele Koze, Tri Crvene Koze,

2 kg  - Bella Novela, Roza Nostra;

1,5  kg  - Trianon, Grand Trianon, Omnibus Lector i Ex Cathedra;

1 kg - Stifler’s Mom Shiraz, Marlon Delon

Pozicija vinograda: Vinogradi Vinarije Erdevik se nalaze u Krčedinu, lokalitet Breskvik, na desnoj obali Dunava.

Godišnja proizvodnja: 120 000 l

Da li se bavite vinskim turizmom: da

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.