Vinarije

VINARIJA DOJA

06.09.2021.
Vinarije
06.09.2021.
VINARIJA DOJA
VINARIJA DOJA

Vinariju DOJA izrodila je ljubav… ljubav prema zavičaju i ljubav prema vinovoj lozi… Vinogradi na osunčanim padinama u podnožju Jastrebca, vitalna vinogradarska zemlja, upornost, rad i znanje porodice Todić́ stvorili su prepoznatljiva vina vrhunskog kvaliteta.

Vinarija DOJA je porodična vinarija koja nastavlja tradiciju proizvodnje vina koja je započeta još 1879. godine. Smeštena je na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470m, gde su razlike između dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja.

Vinarija poseduje 25ha vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: chardonnay, pinot grigio i tamjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina:Prokupac, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Najveće površine nalaze se pod autohtonom sortom prokupac - oko 10ha, koja predstavlja simbol topličkog i srpskog vinarstva. U srcu vinograda nalazi se moderna vinarija kapaciteta 200 000 litara. Vinarija je opremljena najsavremenijom opremom za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Svi procesi proizvodnje počev od proizvodnje grožđa, berbe, prerade grožđa u vino, procesi odležavanja i starenja vina, flaširanja do etiketiranja obavljaju se u prostorijama vinarije DOJA. Time je omogućena potpuna kontrola svih procesa proizvodnje DOJA vina.

Na spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga dr Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu).

Vinska priča vinarije DOJA zaokružuje se u degustacionoj sali, smeštenoj u srcu vinograda. U toplom vinskom ambijentu, iz kog se prostire jedinstven pogled na vinograde zatalasane Topličke kotline i vrhove Kopaonika u daljini, uživanje u vinima dobija dodatnu dimenziju.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 36ha

Sorte koje se uzgajaju: Prokupac, Tamjanika, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon

Starost loza: Zasadi su od 2010. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Izražena kompleksnost zemljišnih profila (glina, šljunak, obilje liskuna i proslojci karbonata). U prvom sloju zemlje nalazi se siromašan humusno-akumulativni sloj 1.5%. Sledeći sloj je karbonatni sloj, siromašan glinom, dok je u dubljim slojevima matini supstrat- rastresit, bazan sa obiljem liskuna; bogat mineralima (ilit, biotit).

Nadmorska visina vinograda: 430-480 m

Klima: Vinogradi se nalaze na specifičnoj mezo klimatskoj poziciji gde su noći sveže i čine kontrast toplim osunčanim danima (i preko 15 C) što je od neprocenjivog značaja za postupno sazrevanje grožđa - razvoj zrelih tanina, obilje antocijana, kao i razvoj i očuvanje mirisnih materija u grožđu.

Prinos po hektaru: 6-7t/ha

Pozicija vinograda: Vinogradi se nalaze na južnim i jugo-zapadnim padinama Jastrebca.

Godišnja proizvodnja: 150 00L

Da li se bavite vinskim turizmom: Vinarija je opremljena sa degustacionom salom i u ponudi imamo organizovane obilaske vinograda i procesa proizvodnje koji se završavaju degustacijom naših vina.

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.