Vinarije
07.09.2020.

VINARIJA DOJA

Vinariju DOJA izrodila je ljubav… ljubav prema zavičaju i ljubav prema vinovoj lozi… Vinogradi na osunčanim padinama u podnožju Jastrebca, vitalna vinogradarska zemlja, upornost, rad i znanje porodice Todić́ stvorili su prepoznatljiva vina vrhunskog kvaliteta.

Vinarija DOJA je porodična vinarija koja nastavlja tradiciju proizvodnje vina koja je započeta još 1879. godine. Smeštena je na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470m, gde su razlike između dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja.

Vinarija poseduje 25ha vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: chardonnay, pinot grigio i tamjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina: prokupac, cabernet souvignon i merlot.

Najveće površine nalaze se pod autohtonom sortom prokupac - oko 10ha, koja predstavlja simbol topličkog i srpskog vinarstva. U srcu vinograda nalazi se moderna vinarija kapaciteta 200 000 litara. Vinarija je opremljena najsavremenijom opremom za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Svi procesi proizvodnje počev od proizvodnje grožđa, berbe, prerade grožđa u vino, procesi odležavanja i starenja vina, flaširanja do etiketiranja obavljaju se u prostorijama vinarije DOJA. Time je omogućena potpuna kontrola svih procesa proizvodnje DOJA vina.

Na spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga dr Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu).

Vinska priča vinarije DOJA zaokružuje se u degustacionoj sali, smeštenoj u srcu vinograda. U toplom vinskom ambijentu, iz kog se prostire jedinstven pogled na vinograde zatalasane Topličke kotline i vrhove Kopaonika u daljini, uživanje u vinima dobija dodatnu dimenziju.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 36ha

Sorte koje se uzgajaju: Prokupac, Tamjanika, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon

Starost loza: Zasadi su od 2010. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Izražena kompleksnost zemljišnih profila (glina, šljunak, obilje liskuna i proslojci karbonata). U prvom sloju zemlje nalazi se siromašan humusno-akumulativni sloj 1.5%. Sledeći sloj je karbonatni sloj, siromašan glinom, dok je u dubljim slojevima matini supstrat- rastresit, bazan sa obiljem liskuna; bogat mineralima (ilit, biotit).

Nadmorska visina vinograda: 430-480 m

Klima: Vinogradi se nalaze na specifičnoj mezo klimatskoj poziciji gde su noći sveže i čine kontrast toplim osunčanim danima (i preko 15 C) što je od neprocenjivog značaja za postupno sazrevanje grožđa - razvoj zrelih tanina, obilje antocijana, kao i razvoj i očuvanje mirisnih materija u grožđu.

Prinos po hektaru: 6-7t/ha

Pozicija vinograda: Vinogradi se nalaze na južnim i jugo-zapadnim padinama Jastrebca.

Godišnja proizvodnja: 150 00L

Da li se bavite vinskim turizmom: Vinarija je opremljena sa degustacionom salom i u ponudi imamo organizovane obilaske vinograda i procesa proizvodnje koji se završavaju degustacijom naših vina.

 

 

 

Story shop

Srbija 10101347 2019
Doja Belo je vino je intenzivne žute boje sa blagim zelenkastim odsjajem, odlične bistr...
1.205,00 RSD
Srbija 10102630 2015
Doja Breg je prokupac 100%
4.310,00 RSD
Srbija 10101214 2018
Doja Chardonnay Barrique 2018 poseduje bistru, zlatno-žutu boju
1.585,00 RSD
Srbija 10102561 2016
Doja Merlot & Cabernet Sauvignon je mešavina sorti grožđa Cabernet Sauv 50% Merlot 50%
1.585,00 RSD

Ostavi komentar