Vinarije
06.09.2021.

VINARIJA DOJA

Vinariju DOJA izrodila je ljubav… ljubav prema zavičaju i ljubav prema vinovoj lozi… Vinogradi na osunčanim padinama u podnožju Jastrebca, vitalna vinogradarska zemlja, upornost, rad i znanje porodice Todić́ stvorili su prepoznatljiva vina vrhunskog kvaliteta.

Vinarija DOJA je porodična vinarija koja nastavlja tradiciju proizvodnje vina koja je započeta još 1879. godine. Smeštena je na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac na nadmorskoj visini od 470m, gde su razlike između dnevnih i noćnih temperatura i do 15 stepeni u period sazrevanja.

Vinarija poseduje 25ha vinograda u kojima su zastupljene sorte za proizvodnju belih vina: chardonnay, pinot grigio i tamjanika bela, i sorte za proizvodnju crvenih vina:Prokupac, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Najveće površine nalaze se pod autohtonom sortom prokupac - oko 10ha, koja predstavlja simbol topličkog i srpskog vinarstva. U srcu vinograda nalazi se moderna vinarija kapaciteta 200 000 litara. Vinarija je opremljena najsavremenijom opremom za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Svi procesi proizvodnje počev od proizvodnje grožđa, berbe, prerade grožđa u vino, procesi odležavanja i starenja vina, flaširanja do etiketiranja obavljaju se u prostorijama vinarije DOJA. Time je omogućena potpuna kontrola svih procesa proizvodnje DOJA vina.

Na spoju tradicionalnog i modernog posvećeno radi vlasnik vinarije Goran Todić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i njegova supruga dr Slavica Todić (profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu).

Vinska priča vinarije DOJA zaokružuje se u degustacionoj sali, smeštenoj u srcu vinograda. U toplom vinskom ambijentu, iz kog se prostire jedinstven pogled na vinograde zatalasane Topličke kotline i vrhove Kopaonika u daljini, uživanje u vinima dobija dodatnu dimenziju.

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 36ha

Sorte koje se uzgajaju: Prokupac, Tamjanika, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Cabernet Sauvignon

Starost loza: Zasadi su od 2010. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Izražena kompleksnost zemljišnih profila (glina, šljunak, obilje liskuna i proslojci karbonata). U prvom sloju zemlje nalazi se siromašan humusno-akumulativni sloj 1.5%. Sledeći sloj je karbonatni sloj, siromašan glinom, dok je u dubljim slojevima matini supstrat- rastresit, bazan sa obiljem liskuna; bogat mineralima (ilit, biotit).

Nadmorska visina vinograda: 430-480 m

Klima: Vinogradi se nalaze na specifičnoj mezo klimatskoj poziciji gde su noći sveže i čine kontrast toplim osunčanim danima (i preko 15 C) što je od neprocenjivog značaja za postupno sazrevanje grožđa - razvoj zrelih tanina, obilje antocijana, kao i razvoj i očuvanje mirisnih materija u grožđu.

Prinos po hektaru: 6-7t/ha

Pozicija vinograda: Vinogradi se nalaze na južnim i jugo-zapadnim padinama Jastrebca.

Godišnja proizvodnja: 150 00L

Da li se bavite vinskim turizmom: Vinarija je opremljena sa degustacionom salom i u ponudi imamo organizovane obilaske vinograda i procesa proizvodnje koji se završavaju degustacijom naših vina.

 

 

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102702 2017
Doja Cabernet Sauvignon Breg 2017 iskazuje tamnu rubin crvenu boju, sa naznakama ljubič...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.480,00 RSD
Trenutno nema komentara