Vinarije
31.08.2020.

VINARIJA ZVONKO BOGDAN

Vinarija Zvonko Bogdan svoj put je započela 2008. godine kada se, objedinjujući specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja sa najsavremenijom francuskom tehnologijom, uputila ka jasnom cilju da proizvodi vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja s kog dolaze.

 

Na mestu na kom se nalazi vinarija Zvonko Bogdan, arheološki nalazi i istorijska svedočenja kažu da se vinova loza uzgaja preko 2000 godina u kontinuitetu. Vredne ruke vinogradara, vekovima su uzgajale grožđe od autentične vinove loze, čije je bogatstvo u poslednja dva veka prošireno internacionalnim sortama koje su se savršeno prilagodile našem teroaru. Poseban značaj, naše vinogorje dobilo je krajem 19. veka, kada su se vina sa Palića prodavala širom Evrope: u Londonu, Budimpešti, Beču...

Misija vinarije Zvonko Bogdan je da ponudi najkvalitetnija vina, dostojna slavne vinarske istorije svog kraja. Od pažljivo selekcionisanog  grožđa iz naših vinograda proizvodimo vina u kojima uživaju potrošači na svim meridijanima i koja redovno osvajaju najviša svetska priznanja.

Danas je vinarija Zvonko Bogdan jedna od najprepoznatljivijih vinarija iz Srbije, a njeno ime ponosno stoji na bocama moćnog pino blana, kremastog šardonea, kompleksnih crvenih vina Cuvee No1 i Icon Rubimus, osvežavajućeg belog sovinjona, laganog crvenog Život teče, čvrstog i ozbiljnog rozea Rose Sec i drugih autentičnih i upečatljivih vina.

Informacije o vinogradu

Veličina vinograda: 60 ha

Sorte koje se uzgajaju: Pinot Blanc, Sauvingnon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Moscato Giallo, Merlot, Frankovka, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot.

Starost loza: Najstariji zasadi su iz 2006, najmlađi zasadi iz 2016. godine.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Glina

Nadmorska visina vinograda: 50 m

Klima: Kontinentalna

Prinos po hektaru: 9t/ ha

Godišnja proizvodnja: 300 000 l

Da li se bavite vinskim turizmom: Da, vinarija je svakodnevno otvorena za posete i degustacije vina.

Trenutno nema komentara