Vinarije

TOPLIČKI VINOGRADI

01.03.2021.
Vinarije
01.03.2021.
TOPLIČKI VINOGRADI
TOPLIČKI VINOGRADI

Vinarija Toplički Vinogradi nalazi se na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice. Divna kamena fasada Vinarije se može videti iz daleka i besprekorno se stapa sa okolinom. Vinariju je dizajnirao arhitekta Javier Rodriquez Martinez 2016. godine.  

Vinarija Toplički vinogradi proizvodi vina od 2011. godine. Od samog početka su znali da je loza ključ dobrog vina, tako da su 2007. godine počeli sa sađenjem vinove loze visokog kvaliteta. Zasadi su sađeni na već postojećem vinogradskom tlu, oživljavajući skoro izgubljenu tradiciju, zbog embargo izvoza u bivšoj Jugoslaviji.

Od vitalnog značaja je da grožđe zadrži kvalitet na putu od loze do boce, tako da je proizvodnja organizovana u skladu sa tim: tok soka grožđa vođen je silom gravitacije. Oblast od 51 hektara, koja je trenutno u proizvodnji, jeste i biće posvećena Prokupcu, autohtonoj lozi južne Srbije. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc se, takođe, proizvode. U planu je da preostalih 40 hektara Prokupca bude zasađeno u toku sledeće dve godine.

Na gornjem spratu Vinarije, nultom, je prostorija za prijem grožđa sa opremom za preradu, laboratorija i komora za hlađenje. Na sledeća dva nivoa koja su ispod nivoa zemlje ( -1 i -2) su prostorije za odležavanje crvenog i belog vina. Na nivou -3 vina odležavaju u buradima, barik sala, dok se na poslednjem nivou, -4, vino flašira i skladišti. Vinarija obuhvata i prostoriju za degustacije i restoran.

Tok vina, zakoni gravitacije, kontrola temperature i proces rada diktirali su arhitekturu i plan celokupnog funkcionisanja Vinarije Toplički vinogradi. Za svoju vinariju vole da kažu da je snažna ali lepa, kulturološki zahtevna ali praktična, jednostavna, ali kompleksne građe. “Ponosni smo našom vinarijom,” poručuju nam iz Topličkih vinograda.

Informacije o vinogradu

Broj vinograda: Vinogradi se prostiru na tri lokacije: Gojinovac, Gornja Konjuša i Šišmanovac. Ukupna površina je 50Ha od čega je 40Ha u Gojinovcu i po 5Ha u Gornjoj Konjuši i Šišmanovcu.

Sorte koje se uzgajaju: Prokupac, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay.

Starost loza: 2009, 2010, 2011, 2012, 2017.

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Euterični kambisol, smonica, fluvisol

Nadmorska visina vinograda: 320 – 370m

Klima: Kontinentalna

Prinos po hektaru: Najviše 8000 kg po hektaru. Od 8000 kg se može dobiti nekih 5000l vina, a to je maksimum koji je dozvoljen (po hektaru) za vina sa zaštićenim geografskim poreklom.

Pozicija vinograda: Vinogradi se prostiru na reljefno izraženim terenima, odgovarajućim nadmorskim visinama, izloženi su stalnim vazdušnim strujanjima blagog intenziteta, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju zdravog grožđa.

Godišnja proizvodnja:  200 – 250 hiljada boca u zavisnosti od godine.

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102680 2013
Gvozdeni puk je suvo, crveno vino napravljeno kupažom sorti grožđa Cabernet Sauvignon, ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.785,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.