Vinarije
03.08.2020.

VINARIJA MAGAZA

Srbija je od uvek bila zemlja vina. Poslednjih godina to potvrđuje veliki broj odličnih vina iz malih vinarija.

Vinarija Magaza proizvodi vino od grožđa iz sopstvenih zasada. Naša vina imaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Pratimo ih još u vinogradu, negujemo dok odrastu, a onda ih prepuštamo ljubiteljima vina. Mi nemamo kupce – mi imamo prijatelje sa kojima zajedno tragamo za nedostižnom istinom koja se, to svi dobro znamo, krije u vinu.

 

 

Podrum Magaza je osnovan 1946. godine u mestu Velika Drenova. Odmah nakon izgradnje 1947. godine, zgrada podruma je nacionalizovana.

Tako je proizvodnja vina i rakije zaustavljena sve do 1957. godine kada je i podrum zvanično vraćen porodici Milanović. Na temeljima starog podruma nikla je nova vinarija koja je registrovana 2015. godine kao porodična vinarija “Magaza”.

 

Podrum je preradnog kapaciteta 20000 litara vina, a grožđe se ubira iz sopstvenih zasada površine 3,5 hektara. Zasadi se nalaze u vinogradskom rejonu “Tri Morave” u selu Mala Drenova, na dve zasebne lokacije. Na lokaciji “Lipnica” (280 metara nadmorske visine) se uzgajaju sorte Merlot i Šardone, a na lokaciji “Vinik” (290 metara nadmorske visine) sorta Bela Tamjanika.

Plan vinarije je da u narednom period poveća zasade pod vinovom lozom i proizvodnju vina.

 

 

VINA VINARIJE MAGAZA

Magaza chardonnay

Belo suvo vino snažnog tela i slojevite strukture. Dobijeno od prezrelih grozdova Šardonea ćilibarne boje, fermentacijom u hrastovim buradima. Diskretnog, kompleksnog mirisa i karakterističkog ukusa koji dugo traje.

Magaza merlot

Crveno suvo vino od čistog Merloa. Veoma specifičnog mirisa koji asocira na karamelu i cimet. Ovo vino je odležalo godinu dana u drvenim buradima i još pola godine u boci. Na ukusu puno, sazrelo i zaokruženo.

Magaza tamjanika

Lagano suvo vino, izrazito muskatnog karaktera sa izraženom sortnošću Tamjanike. Sveže i izbalansirane kiseline uklopljene u nežnu strukturu ovog vina.

 

 

Informacije o vinogradu

Broj vinograda: 4.2 hektara a u planu je podizanje novih vinograda

Sorte koje se uzgajaju: Bela tamjanika, Crna tamjanika, Merlo, Šardone

Starost loza: Od 11 do 8 godina

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Jednim delom smonica a druga lokacija krečnjak

Nadmorska visina vinograda: Od 280 do 295 mnv

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: Od 6000 do 8000 kg

Sortnost vinograda: Bela tamjanika, Crna tamjanika, Merlo, Šardone

Pozicija vinograda: Vinogradi se nalaze u selu Mala Drenova na dve lokacije od kojih je jedna severna a druga južna. U podnožju su Gledickih planina sa zapadne strane, planine Goč sa jugozapadne strane i Blagotina sa severoistoka.

Godišnja proizvodnja: Od 10000 do 15000 litara sa tendencijom blagog rasta tokom svake godine (2000-3000 lit godišnje).

 

 

 

 

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10102599 2017
Crveno vino stvoreno od grožđa iz sopstvenih vinograda koji se nalaze na dve pozicije u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.420,00 RSD
Trenutno nema komentara