Vinarije
27.07.2020.

VINARIJA KOMUNA

Vinarija Komuna smeštena je u maloj oazi na samoj obali Borkovačkog jezera, ispod južnih fruškogorskih padina i starog vinarskog sela Rivica.

Vinarija Komuna za proizvodnju svojih vina koristi 20 hektara sopstvenih vinograda. Vinogradi se nalaze na svega nekoliko kilometara od vinarije. Naše grožđe i naša vina održavamo sa velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Kako bismo postigli potpunu i optimalnu zrelost, na čokotima ostavljamo samo najbolje grožđe koje beremo ručno.

Uz Vinariju i objekte za goste, u ovom kompleksu nalazi se i najstarija očuvana vodenica na Fruškoj gori, ribnjak, organska bašta i malena farma.

 

NAŠE IMANJE

Naše imanje čine kuća, kafanica, vinski podrum i vodenica, i o svakom od njih se pričaju priče duže od dva veka. U našem domaćinstvu se na svakom koraku prepliću ljudsko umeće i darovi prirode. Zato ne treba da vas čudi što u jednom trenutku možete da naletite na razigrane guske i patke, a već u drugom na jedinu vodenicu u Vojvodini koja je izgrađena jos 1763. godine.

Kao što poštujemo prirodu isto tako negujemo i tradiciju. U našoj kafanici u autentičnom sremskom ambijentu od pre više vekova uz ognjište možete da uživate u pravim starinskim jelima, koja su nastala od sastojaka sa našeg imanja. Pozivamo vas da dođete i da budete naši gosti, očekujte dobru hranu, netaknutu prirodu i pitkog vina, taman koliko treba.

 

VINOGRAD

Na obroncima Fruške gore, na potezu između Iriga i Vrdnika, na 230 - 240 metara nadmorske visine raste naš vinograd. Od njega sve kreće i u njemu sve počinje.

U vinogradu negujemo posebno odabrane sorte: Chardonnay, Muscat Petit Grain, Viognier, rajnski rizling i Gewurytraimner od belih, a Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon od crnih sorti. Posebno smo ponosni na sedam hektara vinograda pod sortom Chardonnay, koji je u svojoj jedanaestoj godini sada u punoj zrelosti.

Naš vinograd ne čine samo rodni čokoti puni grožđa. Vinograd je i cvrkut fruškogorskih ptica, njihov let i njihova snaga. Naše svračke, fazane, crvonorepke, drozdove i sove, slavimo ponosno na svakoj flaši, jer niko ne zna našu Frušku goru kao oni. Niko ne opisuje bolje Komuna vino od ptica iz vinograda.

 

KOMUNA VINA - taman koliko treba!

Naša vina su nežna, elegantana, tajanstvena i zavodljiva, taman koliko treba. Baš kao i ptice koje savesno nadgledaju kako raste naše grožđe. Svaka naša flaša je puna pesme fruškogorskih ptica - svračka, fazana, crvonorepke, drozda imelaša, sove ušare. A svaka prazna flaša našeg vina je do kraja ispunjena sećanjima, pričama i novim iskustvima. Biće nam prava čast da probate naša vina i da se uverite i sami u naše tvdnje.

KOMUNA TIM

Naši ljudi nisu samo vredni posvećenici prirodi i njenim darovima, oni su istrajni istraživači koji se neprestano usavršavaju. Oni nisu samo veliki znlalci našeg grožđa, svakog čokota i tehnološkog procesa, oni su pravi umetnici igre ukusa, ali i neprikosnoveni psiholozi koji poznaju karakter vina. I što je najlepše, baš kao i vino, sve su bolji kako godine odmiču.

 

Informacije o vinogradu

Broj vinograda: 20 Ha

Sorte koje se uzgajaju: Muscat petit grain, Rajnski Rizling, Chardonnay, Gewurtztraminer, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Probus

Starost loza: Od 8-12 god

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Kombinacija gline, ilovače i peska.

Nadmorska visina vinograda: 180-220 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 8000 kg/ha

Sortnost vinograda: Muscat petit grain, Rajnski Rizling, Chardonnay, Gewurtztraminer, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Probus

Pozicija vinograda: Južni obronci Fruske Gore

Godišnja proizvodnja: 30.000 L

 

 

Trenutno nema komentara
ePonuda.com