Vinarije
27.07.2020.

VINARIJA KOMUNA

Vinarija Komuna smeštena je u maloj oazi na samoj obali Borkovačkog jezera, ispod južnih fruškogorskih padina i starog vinarskog sela Rivica.

Vinarija Komuna za proizvodnju svojih vina koristi 20 hektara sopstvenih vinograda. Vinogradi se nalaze na svega nekoliko kilometara od vinarije. Naše grožđe i naša vina održavamo sa velikom pažnjom, ljubavi i poštovanjem. Kako bismo postigli potpunu i optimalnu zrelost, na čokotima ostavljamo samo najbolje grožđe koje beremo ručno.

Uz Vinariju i objekte za goste, u ovom kompleksu nalazi se i najstarija očuvana vodenica na Fruškoj gori, ribnjak, organska bašta i malena farma.

 

NAŠE IMANJE

Naše imanje čine kuća, kafanica, vinski podrum i vodenica, i o svakom od njih se pričaju priče duže od dva veka. U našem domaćinstvu se na svakom koraku prepliću ljudsko umeće i darovi prirode. Zato ne treba da vas čudi što u jednom trenutku možete da naletite na razigrane guske i patke, a već u drugom na jedinu vodenicu u Vojvodini koja je izgrađena jos 1763. godine.

Kao što poštujemo prirodu isto tako negujemo i tradiciju. U našoj kafanici u autentičnom sremskom ambijentu od pre više vekova uz ognjište možete da uživate u pravim starinskim jelima, koja su nastala od sastojaka sa našeg imanja. Pozivamo vas da dođete i da budete naši gosti, očekujte dobru hranu, netaknutu prirodu i pitkog vina, taman koliko treba.

 

VINOGRAD

Na obroncima Fruške gore, na potezu između Iriga i Vrdnika, na 230 - 240 metara nadmorske visine raste naš vinograd. Od njega sve kreće i u njemu sve počinje.

U vinogradu negujemo posebno odabrane sorte: Chardonnay, Muscat Petit Grain, Viognier, rajnski rizling i Gewurytraimner od belih, a Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon od crnih sorti. Posebno smo ponosni na sedam hektara vinograda pod sortom Chardonnay, koji je u svojoj jedanaestoj godini sada u punoj zrelosti.

Naš vinograd ne čine samo rodni čokoti puni grožđa. Vinograd je i cvrkut fruškogorskih ptica, njihov let i njihova snaga. Naše svračke, fazane, crvonorepke, drozdove i sove, slavimo ponosno na svakoj flaši, jer niko ne zna našu Frušku goru kao oni. Niko ne opisuje bolje Komuna vino od ptica iz vinograda.

 

KOMUNA VINA - taman koliko treba!

Naša vina su nežna, elegantana, tajanstvena i zavodljiva, taman koliko treba. Baš kao i ptice koje savesno nadgledaju kako raste naše grožđe. Svaka naša flaša je puna pesme fruškogorskih ptica - svračka, fazana, crvonorepke, drozda imelaša, sove ušare. A svaka prazna flaša našeg vina je do kraja ispunjena sećanjima, pričama i novim iskustvima. Biće nam prava čast da probate naša vina i da se uverite i sami u naše tvdnje.

KOMUNA TIM

Naši ljudi nisu samo vredni posvećenici prirodi i njenim darovima, oni su istrajni istraživači koji se neprestano usavršavaju. Oni nisu samo veliki znlalci našeg grožđa, svakog čokota i tehnološkog procesa, oni su pravi umetnici igre ukusa, ali i neprikosnoveni psiholozi koji poznaju karakter vina. I što je najlepše, baš kao i vino, sve su bolji kako godine odmiču.

 

Informacije o vinogradu

Broj vinograda: 20 Ha

Sorte koje se uzgajaju: Muscat petit grain, Rajnski Rizling, Chardonnay, Gewurtztraminer, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Probus

Starost loza: Od 8-12 god

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Kombinacija gline, ilovače i peska.

Nadmorska visina vinograda: 180-220 m

Klima: Umereno kontinentalna

Prinos po hektaru: 8000 kg/ha

Sortnost vinograda: Muscat petit grain, Rajnski Rizling, Chardonnay, Gewurtztraminer, Viognier, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Probus

Pozicija vinograda: Južni obronci Fruske Gore

Godišnja proizvodnja: 30.000 L

 

 

Story shop

Srbija 10103084 2019
Komuna Rose 2019 napravljen 100% od sorte grožđa Merlot
760,00 RSD
Srbija 10101330 2019
Komuna Viognier 2018 je svetlo žute boje, delikatnog mirisa gde se prepliću voćne arome...
860,00 RSD
Srbija 10102350 2017
Komuna Merlot 2017 je elegantno i meko vino napravljeno 100% od sorte Merlot
1.170,00 RSD
Srbija 10101070 2018
Komuna Chardonnay 2018 je bogatog i zrelog mirisa
1.035,00 RSD
Srbija 10101071 2019
Muscat Pettit Grain 2019
860,00 RSD
Srbija 10104026 2015
Penušavo vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Rajnski Riesling, poseduj...
1.655,00 RSD

Ostavi komentar