Vinarije
12.07.2020.

Slankamenačka Vinarija Stojanović

Gazdinstvo Stojanović se nalazi na obodu Fruške gore u selu Slankamenački vinogradi, opština Inđija, na samoj obali Dunava. Proteže se na 4 hektara iznad ostrva Janda, po kojoj i ceo taj kraj nosi naziv. Na celom ovom potezu se oduvek gajila vinova loza zbog blage klime, stalno prisutne ruže vetrova i karakteritičnog lesnog zemljišta.

 

 

Nakon desetogodišnjeg somelierskoj iskustva i saradnje sa većinom domaćih, i većim brojem inostranih vinara, 2012. godine sam krenuo sa proizvodnjom sopstvenog vina. Zakupio sam vinograd iznad svog imanja i krenuo sa preradom grožđa iz tog vinograda. Uz savetodavnu pomoć prof. dr. Slobodana Jovića i dr. Aleksandra Petrovića sa poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, te sjajne 2012. godine su nastala prva vina Vinarije Stojanović: belo – BISERNICA od šardonea, sovinjona belog i tamjanike, roze – SREMICA od slankamenke, hamburga i merloa, crveni PEHARNIK od kabernea, merloa i širaza, kao i manje količine čistog merloa i širaza.
2014. godine sam zasadio prve čokote krokana. Danas pod ovom, po malo zaboravljenom sortom grožđa, imam 2 hektara
Od 2016 sam zakupio vinograde slankamenke i vranca i kompletirao autohtone sorte grožđa.

 

 

Sve berbe do sada koje sam preradio u svojoj vinariji su bile jako različite, ali smatram da sam uspeo da zadržim približan kvalitet i prepoznatljiv stil vina iz godine u godinu...

 

 

Vina Stojanović možete kupiti i kod nas.

Story shop

Srbija 10101270 2019
Vino KROKAN STOJANOVIĆ 2019 je dobijeno od sorte grožđa MUSKAT KROKAN iz vinograda gazd...
1.075,00 RSD
Srbija 10103070 2018
Stojanović Slankamenka stvoreno je od istoimene sorte koja se još zove i Plovdina
805,00 RSD

Ostavi komentar