Vinarije
12.07.2020.

Slankamenačka Vinarija Stojanović

Gazdinstvo Stojanović se nalazi na obodu Fruške gore u selu Slankamenački vinogradi, opština Inđija, na samoj obali Dunava. Proteže se na 4 hektara iznad ostrva Janda, po kojoj i ceo taj kraj nosi naziv. Na celom ovom potezu se oduvek gajila vinova loza zbog blage klime, stalno prisutne ruže vetrova i karakteritičnog lesnog zemljišta.

 

 

Nakon desetogodišnjeg somelierskoj iskustva i saradnje sa većinom domaćih, i većim brojem inostranih vinara, 2012. godine sam krenuo sa proizvodnjom sopstvenog vina. Zakupio sam vinograd iznad svog imanja i krenuo sa preradom grožđa iz tog vinograda. Uz savetodavnu pomoć prof. dr. Slobodana Jovića i dr. Aleksandra Petrovića sa poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, te sjajne 2012. godine su nastala prva vina Vinarije Stojanović: belo – BISERNICA od šardonea, sovinjona belog i tamjanike, roze – SREMICA od slankamenke, hamburga i merloa, crveni PEHARNIK od kabernea, merloa i širaza, kao i manje količine čistog merloa i širaza.
2014. godine sam zasadio prve čokote krokana. Danas pod ovom, po malo zaboravljenom sortom grožđa, imam 2 hektara
Od 2016 sam zakupio vinograde slankamenke i vranca i kompletirao autohtone sorte grožđa.

 

 

Sve berbe do sada koje sam preradio u svojoj vinariji su bile jako različite, ali smatram da sam uspeo da zadržim približan kvalitet i prepoznatljiv stil vina iz godine u godinu...

 

 

Vina Stojanović možete kupiti i kod nas.

Trenutno nema komentara
ePonuda.com