Vinarije

Organska Imperator vina sa Fruške Gore

01.07.2020.
Vinarije
01.07.2020.
Organska Imperator vina sa Fruške Gore
Organska Imperator vina sa Fruške Gore

"Organska proizvodnja grožđa i vina, za nas je viza za svetlu budućnost generacija koje dolaze, ali i pružanje čistog užitka onima koji u vinu uživaju danas."

Organska vinarija Imperator prva je započela biodinamičku proizvodnju grožđa na južnim padinama Fruške Gore gde je još pre XVII vekova rimski imperator Probus podigao prve zasade vinove loze van teritorije današnje Italije.. Proizvode grožđa i vina sa organskim sertifikatom EU, nudi izuzetan i jedini malbek iz Srbije, a nazivi etiketa vina su po imenima rimskih careva rođenih na ovim prostorima. 
Vinarija sa degustacionom salom je u mestu Rakovac na Fruškoj Gori, na obodu Nacionalnog parka, a u neposrednoj blizini Dunava.

 

 

U Organskoj vinariji Imperator koja svoj radni prostor deli sa vinarijom Salaxia u fruškogorskom mestu Rakovac, Đurđa Katić dipl.inž.tehnlogije i dva puta najbolji somelijer Srbije, sa saradnicima vodi proizvodnju grožđa i vina po organskim i biodinamičkim principima. Trenutni kapacitet vinarije je oko 100.000 litara, ali godišnja proizvodnja zbog još uvek malih zasada, kao i načina gajenja grožđa veoma varira od berbe do berbe te za sada ne prelazi više od 12.000 litara organskog vina.

Organska proizvodnja grožđa i vina, za nas je viza za svetlu budućnost generacija koje dolaze, ali i pružanje čistog užitka onima koji u vinu uživaju danas.

 

 

Ceo vinograd se vodi po strogim principima organske proizvodnje grožđa po zakonu Republike Srbije i EU uz primenu principa biodinamike. Očuvanjem čistog  zemljišta verujemo da vinovoj lozi dajemo mogućnost potpuno prirodnog rasta i razvoja što joj omogućava rađanje ekološkog grožđa.
Prva polovina zasada podignuta je 2009. godine, a druga devet godina kasnije na potezu Netin kraj Erdevika, od početka sa idejom biodinamičkog gajenja grožđa. Kao monolitna celina, zauzimaju oko pet hektara, 2.5 hektara je trenutno na rodu dok je ostatak u fazi podizanja gde se rod očekuje 2020. godine. Nalaze se na nadmorskoj visini 140-160 metara. Dobro osunčane i provetrene površine pokrivene su sortama Traminac, Sauvignon blanc, Rajnski riesling, Merlot, Malbec, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Prokupac, Sila, Italijanski rizling, Vranac.
Svaka sorta zasađena je u više različitih klonova, dok u mladom vinogradu iz 2018. godine po prvi put imamo i rezistentne klonove internacionalnih sorti vinove loze.

 

 

Vlasnik vinarije Branko Zečević, rođeni Sarajlija koji dugo živi i radi u Velikoj Britaniji, ništa nije prepustio slučaju. S idejom za biodinamičku proizvodnju, kupio je još dosta zemlje oko vinograda kako bi teren izolovao od potencijalnih zagađivača. Posebna pažnja posvečena je dizajnu etiketa, čak je napravljen i originalni font za nazive vina, a onda su stigla i prva odlična vina iz berbe 2012, koja su za kratko vreme stekla brojne poklonike u Srbiji i inostranstvu.
Spojem dve ljubavi, prema istoriji i vinu nastala su organskiha vina nazvania po rimskim imperatorima rođenim na našim prostorima.

 

 

Grožđe se bere ručno u vinogradu, vino prolazi kroz minimalne tretmane u vinariji kako bi se sačuvao što prirodniji karakter vina, te dala prilika sorti i podneblju da daju svoj izraz. Bela fermentišu na prirodan način, uz kontrolu temperature, i odležavaju u inoxu, dok crvena započinju fermentaciju u inoxu nakon čega doviru i odležavaju u srpskom hrastu. Izuzetan rajnski rizling sposoban za dugo odležavanje, aromatični traminac i nesvakidašnji sovinjon beli kao i kupaža četiri crvene sorte koja obavezno izaziva laskave komentare, samo su očigledan primer kvalitetnog puta koji se vidi baš u svim Imperator etiketama.
Primenom biodinamike održavamo dobar energetski bilans vinograda, snagu i zdravlje vinove loze što se odražava na kvalitet i potencijal samog grožđa da daje velika vina.
Verujući da se vina kreiraju pre svega u vinogradu, svo svoje znanje i pažnju posvećujemo upravo vinovoj lozi i zemljištu koje lozu hrani dajući i mikroklimi priliku da utka delić karaktera vinima iz godine u godinu.

 

 

Proces organske sertifikacije traje tri godine. Za to vreme su inspektori sertifikacione kuće sa kojom smo dogovorili saradnju, Ekocert iz Francuske u više navrata kontrolisali svaki korak kako proizvodnje grožđa i vina tako i načina skladištenja vina, obeležavanja ambalaže i plasmana na domaće i strana tržišta. Nakon detaljnih kontrola i pozitivnog izvešataja prvi put organski sertifikat dobili smo 2015 godine.
Sertifikacija je rađena po organskim regulativama R. Srbije i EU. Na etiketama naših vina stoji jasna oznaka da se radi o organskim vinima u formi zelenog listića koji je univerzalan znak prepoznavanja organskih proizvoda na nivou celog sveta kao i oznaka RS-BIO- 154 koja upućuje da se radi o organskom vinu iz R. Srbije.

Organsko vinogradarstvo i vinarstvo bazirano je na organskim prinicipima gajenja grožđa i proizvodnje vina, ali za nas, pored toga, predstavlja pre svega stanje svesti pa onda svu ostalu primenu različitih mera na samim vinogradima i proizvodnji vina.
Organski principi bazirani su pre svega na povratku prirodi i zemlji sa idejom prirodnog gajenja grožđa i proizvodnje vina. Vinogradarenje po organskom principu podrazumeva apsloutno odsustvo bilo kakvih pesticida i herbicida te upotreba istih nije dozvoljena ni pod kojim uslovima, čak i kada se suočavate sa mogućnošću da izgubite celu berbu, dok sa druge strane zahteva izuzetno učešće čoveka u vinogradu.
Verujući da je u životu kao i u prirodi sve stvar dobre energije našu organsku proizvodnju grožđa i vina konvertujemo na 100% biodinamički princip za koji verujemo da je pravi pristup našem grožđu i vinu.
Brižljivo vodeći računa o svakom koraku tokom proizvodnje grožđa, transporta istog do vinarije, proizvodnje i nege samog vina, organski sertifikat smo dobili za svaku sledeću berbu, bez izuzetka. Svake godine se sprovodi sve detaljnija kontrola od strane Ekocerta i nakon pozitivnog izveštaja inspektora dobijamo novi sertifikat na kome je jasno naznačeno na koje vinogradarske parcele, sorte i vina se sertifikat odnosi.
U toku je potpuna konverzija na biodinamiku i kontrola od strane sertifikacione kuće Demeter je u toku, a prvi biodinamički Demeter sertifikat očekujemo za berbu 2021.

 

 

Vinski stručnjaci su rekli: "Vinarija Imperator jedan je od pionira biodinamičkog uzgoja loze i proizvodnje prirodnih vina u Srbiji. Na njihovom primeru može se učiti, upoređivati, saznati šta je u toj priči pozitivno a šta negativno. Ali kad probate njihove proizvode, jedno morate priznati: ovako stvorena vina pružaju podjednak užitak kao vrhunska konvencionalna, uz mali bonus – dodatni osećaj sreće."

 

Vina Imperator možete kupiti i kod nas,

 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101319 2018
Claudivs je belo suvo vino od sorte Sauvignon Blanc, proizvedeno u vinariji Imperator, ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.750,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.