Vinarije

Verkat: Mala porodična vinarija jedinstvenog fruškogorskog zasada Malvazije

16.06.2020.
Vinarije
16.06.2020.
Verkat: Mala porodična vinarija jedinstvenog fruškogorskog zasada Malvazije
Verkat: Mala porodična vinarija jedinstvenog fruškogorskog zasada Malvazije

Vinarija Verkat je mala porodična vinarija koja se prošle godine prvi put predstavila vinskoj publici. Vinarija je nastala sa željom da se od jedinstvenog porodičnog zasada Malvazije na Fruškoj gori oblikuje izuzetno vino po kojem se ova vinarija prepoznaje. Vinarija Verkat se, pored Malvazije, predstavila i vinima Grašac beli i Roze. Iako na samom početku vinskog puta, Verkat je vinarija posvećena stvaranju izuzetnih vina, vina koja su gajena sa veštinom i oblikovana bez ustupaka.

Vinarija se nalazi na severnoj strani Fruške gore u mestu Čerević, u neposrednoj blizini svojih vinograda. Verkat vina su pravljena isključivo od grožđa iz sopstvenih zasada. Svake godine ručno brano grožđe pažljivo selektujemo za proizvodnju radi razvijanja specifičnih aroma i ukusa sorti koje čine naša vina.


 

Verkat je profesionalnu proizvodnju vina započeo pre dve godine, kada smo Sonja i ja, sestre, ozvaničile malu porodičnu prozvodnju vina sa kojom smo odrasle. Vino je prvenstveno bila velika ljubav našeg oca, Lazara Vrkatića. On je i pronašao jedinstveni zasad Malvazije sa kojim je i počela naša vinska priča. Na početku, proizvodnja je bila mala i za sopstvene potrebe, međutim vremenom proizvodnja vina je zauzimala sve značajnije mesto u našim životima, te smo se naposletku Sonja i ja odlučile da to i ozvaničimo osnivanjem Verkata. Samo ime Verkat je, verujemo, osnovni oblik našeg prezimena Vrkatić. Podatak postoji u crkvenim spisima u selu Berkasovo u Sremu gde se među upisanima pojavljuje dotični Verkat u XIX veku, a kasnije Vrkatić. S obzirom da je porodica Vrkatić stara porodica iz Berkasova verujemo da je prezime upravo slovenizovano od tog prvobitnog oblika.

 

 

Za prvi izlazak na tržište pripremljno je ukupno 8000 litara vina od tri sorte, Malvazija, Grašac beli i Roze Muskat Hamburg. Sva vina su pravljena isključivo od grožđa iz sopstvenih zasada koji se nalaze u neposrednoj blizini vinarije, u Čereviću. U svom posedu vinarija ima 7,5 hektara vinograda, koji su etapno sađeni, te će ove ove godine u punom rodu biti 6 hektara. Potencijal proizvodnje vinarije u odnosu na zasade je veći od trenutnog te je planirano postepeno povećanje prozvodnje koje ne bi prelazilo 30000 litara vina godišnje.
 Naša specifičnost jeste malvazija od koje je i krenula cela ideja o vinariji. Malvazija je sortno vino od istoimenog grožđa. Zasad koji smo pronašli datira iz 1957. godine i mi smo ga na istoj parceli postepeno obnavljali, te je trenutni naš najstariji zasad iz 2008. godine. Po mojim saznanjima ovakvih zasada nema ili ima vrlo malo. Malvazija jeste mediteranska sorta. Međutim u našim vinogradima ona daje odlične rezultate i veoma smo zadovoljni sa njom.

Njen zasad se nalazi u jednoj maloj kotlini, u mestu Čerević, na nadmorskoj visini od 190 metara i  sigurno doprinosi stvaranju mikro-klime koja ovoj sorti pogoduje. Sama sorta je rodna, jaka, otporna na bolesti i daje izuzetno grožđe prepoznatljive aromatike od kojeg se prave uglavnom mlada i sveža vina. Međutim, Malvazija je pogodna i za odležavanje, te ove godine ćemo na jesen uvrstiti i novu Malvaziju barik.

 

Verkat je smešten u staroj čerevićkoj kući sa početka dvadesetog veka, koja iza svojih masivnih vrata krije zelenu oazu u kojoj naši gosti mogu naći predah i uživati u Verkat vinima. Naselje Čerević na samoj obali Dunava, udaljen 30 minuta od Novog Sada i 75 minuta  od Beograda, ubrzano postaje, sa susednim Banoštorom, interesantna destinacija za uživanje.

Za arhitektonsko rešenje i dizajn je odgovoran MOBA studio iz Novog Sada, kojima ovom prilikom zahvaljujem na izuzetnom dizajnu i pristupu. Imamo sreće da se sama vinarija nalazi u predratnoj staroj kući iz 1937. godine koja ima izuzetnu baštu, te je samo okruženje izuzetno prijatno i kao stvoreno za uživanje u vinu. Otvoreni smo od srede do nedelje od 10h do 18h. Čerević ljubitelje vina.

U Verkatu možete obići našu vinariju, degustirati naša vina ili organizovati grupnu posetu ili privatni događaj.

Možete nas pratiti na facebooku, instagramu kao i na našem sajtu gde se redovno objavljuju predstojeći događaji, degustacije i novosti vezane za prodajna mesta. Takođe nas možete posetiti u Čereviću gde možete probati vina i dobiti informacije iz prve ruke. Naravno u svakom trenutku nam možete pisati ili okrenuti nas.


Vina Verkat možete kupiti i kod nas:

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.