Vinarije
11.03.2020.

Nikad nije kasno: Za dobro vino

Vino Nikad Nije Kasno dolazi nam iz Župe. Župsko vinogorje se nalazi u zapadnom delu Srbije, u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka.

grupna
 

Andrija Jakšić, sin Žike Jakšića, završio je Master za Enologiju u Weinsbergu. Sa svojih 16 godina krenuo je u specijalizovanu školu za vinarstvo i paralelno radio u raznim vinarijama i tako usvajao znanje cele proizvodnje vina. Nakon završene škole dobio je zvanje vincera koje bi značilo vinarski tehničar. 2014. godine je na držvanom institutu za razvoj tehnologije vinogradarstva i enologije upisao master studije i na kraju školovanja je osvojio titulu "Master Enologie".

2016. godine Andrija Jakšić i Marko Malićanin, doktor enologije, krenuli su da prave vrhunsko vino sorti Merlot, Cabernet Sauvignon i Prokupac.

andrija

Vinogradi

U vinariji Nikad Nije Kasno tvrde da se loše grožđe nikada ne može pretovoriti u kvalitetno vino. U podrumu nije moguće poboljšati kvalitet grožđa, već samo sačuvati postojeći kvalitet. Prema tome njihova vina loza se već u vinogradu tretira sa najvećom pažnjom.

Njihov najvažniji cilj u vinogradarstvu jeste da sačuvaju prirodne plodnosti zemljišta. Grožđe može u potpunosti razvijati potencijal samo ako se uzima u obzir ceo sistem, a to znači: zemljište, loza, klima, flora i fauna, kao i vremenski uslovi.

Da bi se proizvelo čisto i dobro vion, neophodno je više pažljivih koraka i postupaka. Uz mnogo senzibilnosti i strpljenja, mi gledamo da pažljivo pratimo ciklus vegetacije, uvek spremni reagovati na promene spoljnih okolnosti. Savremena tehnologija sa kombinacijom tradicije, omogućava im da na kraju kreiraju jedinstven stil "Nikad nije kasno" vina.

Podrumi

Nakon fermentacije, za sazrevanje se koriste drvene barik buradi. Ovo se vremenom pokazala kao najbolja metoda za sazrevanje crnih vina u vinskoj industriji. Barik buradi su iznutra nagorela vatrom različitog stepena takozvani tosting. Efekat "tostinga" i hrast obogaćuje vino sa različitim sastojcima i omogućavaju kiseoniku da prodire kroz hrast i tako pruža umerenu i pozitivnu oksidaciju vina. Takođe, tanini koji dobro utiču na strukturu vina u ustima oslobađaju se iz drveta i ddodaju sastavu vina. Vino "Nikad nije kasno" je sazrevalo 18 meseci u buradima srpskog hrasta.

Za razliku od ostalih vinarija, oni su odlučili da se u potpunosti posvete tom jednom vinu i ta posvećenost i kompletna nega od početka procesa do kraja, dovela je do toga da je ovo vino jedno od najnagrađenijih naših vina.

Ovo vino je osvojilo sledeće nagrade: 
Novosadski sajam 2019-Diploma sa velikom zlatnom medaljom,
BIWC 2019-Gold medal, 
Concours Mondial Bruxelles 2019-Gold medal, 
AWC Vienna 2019 - Gold medal,
Decanter 2019-Bronze.

Vino Nikad nije kasno, možete poručiti i u našem online shopu:

Trenutno nema komentara
ePonuda.com