Vinarije

Nikad nije kasno: Za dobro vino

11.03.2020.
Vinarije
11.03.2020.
Nikad nije kasno: Za dobro vino
Nikad nije kasno: Za dobro vino
Autor: Đorđe Andrić

Vino Nikad Nije Kasno dolazi nam iz Župe. Župsko vinogorje se nalazi u zapadnom delu Srbije, u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka.

grupna
 

Andrija Jakšić, sin Žike Jakšića, završio je Master za Enologiju u Weinsbergu. Sa svojih 16 godina krenuo je u specijalizovanu školu za vinarstvo i paralelno radio u raznim vinarijama i tako usvajao znanje cele proizvodnje vina. Nakon završene škole dobio je zvanje vincera koje bi značilo vinarski tehničar. 2014. godine je na držvanom institutu za razvoj tehnologije vinogradarstva i enologije upisao master studije i na kraju školovanja je osvojio titulu "Master Enologie".

2016. godine Andrija Jakšić i Marko Malićanin, doktor enologije, krenuli su da prave vrhunsko vino sorti Merlot, Cabernet Sauvignon i Prokupac.

andrija

Vinogradi

U vinariji Nikad Nije Kasno tvrde da se loše grožđe nikada ne može pretovoriti u kvalitetno vino. U podrumu nije moguće poboljšati kvalitet grožđa, već samo sačuvati postojeći kvalitet. Prema tome njihova vina loza se već u vinogradu tretira sa najvećom pažnjom.

Njihov najvažniji cilj u vinogradarstvu jeste da sačuvaju prirodne plodnosti zemljišta. Grožđe može u potpunosti razvijati potencijal samo ako se uzima u obzir ceo sistem, a to znači: zemljište, loza, klima, flora i fauna, kao i vremenski uslovi.

Da bi se proizvelo čisto i dobro vion, neophodno je više pažljivih koraka i postupaka. Uz mnogo senzibilnosti i strpljenja, mi gledamo da pažljivo pratimo ciklus vegetacije, uvek spremni reagovati na promene spoljnih okolnosti. Savremena tehnologija sa kombinacijom tradicije, omogućava im da na kraju kreiraju jedinstven stil "Nikad nije kasno" vina.

Podrumi

Nakon fermentacije, za sazrevanje se koriste drvene barik buradi. Ovo se vremenom pokazala kao najbolja metoda za sazrevanje crnih vina u vinskoj industriji. Barik buradi su iznutra nagorela vatrom različitog stepena takozvani tosting. Efekat "tostinga" i hrast obogaćuje vino sa različitim sastojcima i omogućavaju kiseoniku da prodire kroz hrast i tako pruža umerenu i pozitivnu oksidaciju vina. Takođe, tanini koji dobro utiču na strukturu vina u ustima oslobađaju se iz drveta i ddodaju sastavu vina. Vino "Nikad nije kasno" je sazrevalo 18 meseci u buradima srpskog hrasta.

Za razliku od ostalih vinarija, oni su odlučili da se u potpunosti posvete tom jednom vinu i ta posvećenost i kompletna nega od početka procesa do kraja, dovela je do toga da je ovo vino jedno od najnagrađenijih naših vina.

Ovo vino je osvojilo sledeće nagrade: 
Novosadski sajam 2019-Diploma sa velikom zlatnom medaljom,
BIWC 2019-Gold medal, 
Concours Mondial Bruxelles 2019-Gold medal, 
AWC Vienna 2019 - Gold medal,
Decanter 2019-Bronze.

Vino Nikad nije kasno, možete poručiti i u našem online shopu:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.