Vinarije
11.02.2020.

Chichateau: Chateau na srpski način

Vinarija Chichateau, što i igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. Chateau iz Šišatovca, sela na južnim padinama Fruške Gore, nastala je kada su se četiri prijatelja udružili i odlučili da pokrenu svoju vinariju. 

Bojan Dodevski iz Makedonije, Ramazi Inaišvili iz Gruzije, Vladimir Čupić sa prebivalištem na Novom Beogradu i Đorđe Stojšić koji je vlasnik garaže poreklom iz Srema su se upustili u vinske vode i kako Đorđe navodi, kada su izračunali koliko godišnje popiju vina, shvatili su da je bolje i isplativije imati svoje vino.

Đorđe Stojšić je otputovao u Ameriku kako bi studirao i od 1995. do 2001. godine živi u Vičiti u Kanzasu i počinje da radi kao konobar kako bi zaradio da otplati studije finansija. Prelazio je u bolje restorane i dosta učinio o vinima kako bi znao gostima da preporuči koje vino da izaberu i svako uparivanje sa njima. Diplomirao je finansije i filozofiju na Wichita State University, nakon toga je bio član Uprave Vojvođanske banke i Belvillea, radio za još neke dobre firme, bio aktivan u politici, ali je svhatio da ga ništa od toga ne čini srećnim, već mir pronalazi u Šišatovcu, u malom dedinom nasledstvu.

Vinariju su hteli nazvati Chateau Šišatovac, ali im se nije slagalo, pa su te dve reči spojili u Chichateau, što sa jedne strane ukazuje na Šišatovac kada se izgovori, a takođe aludira na Chateau što je francuska reč za dvorac, kako se u Francuskoj zovu velika većina Vinarija i imanja pod vinogradima. Uspeli su da osposobe vinograd iz 1960. godine na tom imanju i sve je počelo iz druženja, doslovno u garaži. Sa tog starog vinograda imaju davno posađene sorte Slankamenka Crna, Vranac i Hamburg koji koriste ponekad da naprave neki rose za svoju upotrebu.

Vinarija je prvenstvneo začeta u jednoj kući gde je presa bila ručna i izazivala veliku agoniju pri radno. Kasnije su prešli u garažu, nabavili savremeniju opremu, ali karakter, entuzijazam i početnički duh je isti. Đorđe se vodi time da širenje vinograda i isforsirano povećanje proizvodnje nije pravi put te da upravo u tome mnogi naprave grešku, tvrdi da treba izvući maksimum iz onoga što ima i raditi male serije velikog kvaliteta, treba se igrati i pokušati biti drugačiji. Tvrdi da će uvek ostati "garažisti" i da kada se postane industrija , gubi se na karakteru.

Najveću popularnost su dobili zbog svojih unikatnih naziva vina, boca i etiketa. Njihovo Rose vino se zove Pink Punk, za koje Đorđe kaže da je jedino pankersko vino. Tvrdi da je vino za radničku klasu, za narod, njega ne piju oni koji su veliki znalci, nije za gospodu i to je "fazon" koji krasi ovo vino. Vodi se filozofijom da ne treba pratiti industrije i dodavati svakakve stvari i podešavati temperature jer će sva vina biti ista, već da sve treba raditi prirodnom, divlji kvasci, ručno potapanje pa i da ne bude najbolje vino, vino je njegovo. 

Tu je i Chichardonnay , koji je ponos vinarije i ima izdeformisanu bocu zbog čega je i unikatan, fabula lagum takođe ima ovu bocu. Jedno rame na boci je niže, koje takođe ima svoju priču, ali Đorđe kaže da je voli baš takvu, defektnu, kao što je u Sremu sve malo takvo i ljudi i vina i zemlja kako on navodi.

Đorđe je svoj entuzijazam uneo u vinariju Erdevik kao savetnik, gde je šaljivo nazvao njihove etikete, na primer Roseima je dao imena Rose Nostra i Tri Koze Rose i tako dalje. Ovo su svakako vina koja morate probati ako već niste, jer nećete znati šta propuštate, a nakon ove priče nadamo se da smo vam malo ulepšali doživljaj tokom ispijanja ovih boca. 

Pogledajte ceo asortiman vina Chichateau:

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10101296 2016
9 termina 150 sati početni nivo
Sauvignon Blejk je sočno i snažno vino stvoreno od sorte Sauvignon Blanc, sa lako prepo...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.985,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102303 2018
9 termina 150 sati početni nivo
Vino Fabula Mala 2018 nam dolazi iz sela Šišatovac na južnim padinama Fruške gore i stv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.290,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10101196 2018
9 termina 150 sati početni nivo
Primarni voćni ukusi sauvignona blanca su limeta, zelena jabuka, passion fruit i bela ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.085,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara
string(0) ""
string(0) ""