Vinarije

Pio Cesare: Pet generacija Piemonta

20.01.2020.
Vinarije
20.01.2020.
Pio Cesare: Pet generacija Piemonta
Pio Cesare: Pet generacija Piemonta

Pio Cesare proizvodi vina 135 godina i kroz pet generacija u svojim drevnim podrumima u centru grada Alba u regiji Piemont. Vinarija Pio Cesare je osnovana 1881 godine, od strane Cesare Pio.

Cesare Pio je bio veoma uspešan preduzetnik i bio je inspirisan da proizvede malu i odabranu količinu vina sa brda Barola i Barbaresca za sebe, svoju familiju, prijatelje i kupce.

Cesare Pio bio je posvećen teroaru regije Piemont i proizvodnji vina najvišeg kvaliteta. U Pio Cesare oduvek je postojalo uverenje da veliko vino može doći samo od najkvalitetnijeg grožđa, a proizvodnja vinarije je uvek bila ograničena pridržavanjem najviših standarda.

Pio Cesare ograničava svoju proizvodnju koristeći samo najzrelije i najzdravije grožđe. Sazrevanje grožđa pažljivo se nadzire i berba se strogo kontroliše sa svakim grozdom ručno odabranim.

Tokom godina, Cesare je napravio uspešan posao. Njegov preduzetnički duh ga je ohrabrio početkom 20. veka da putuje po Evropi kako bi promovisao vina Pio Cesare. Njegov pasoš, koji ponosno stoji u vinariji u Albi, nosi redni broj 55.
 

Njegov sin, Giuseppe Pio, druga generacija, na prelazu veka, našao se sa uspešnom vinarijom. Nastavio je strast svog oca i ulagao u širenje podruma i trgovinu, čineći Pio Cesare referentnim brendom za vina regiona. 1940. godine jedino dete Giuseppe Pio, Rosy, udala se za Giuseppe Boffa, mladog i poznatog inžinjera iz Albe, koji je tada upravljao velikom kompanijom u Milanu. Tada se Italija počela boriti tokom Drugog svetskog rata, kada je Giuseppe Boffa odlučio da napusti posao u Milanu i posveti se vinariji Pio Cesare.

Rosy i Giuseppe Boffa nazvali su svog najmlađeg sina Pio, u čast prezimena svog pradede, koji je predstavljao četvrtu generaciju. Pod njegovim upravljanjem, vina Pio Cesare postala su poznata širom sveta. Početkom devedesetih Pio Boffa je zamolio svog rođaka Augusta da mu se pridruži u kompaniji. Sin njegove sestre, Cesare Benvenuto, aktivan je od 2000. godine kao peta generacija, a nedavno se ćerka Pio Boffe , Federica Rosy, pridružila Pio Cesare, predstavljajući porodicu.

Podrumi

Njihovi podrumi su jedni od retkih koji još uvek rade a koji se nalaze u istorijskom centru grada Alba u italijanom regionu Piemontu. Izgrađeni krajem 1700ih godina, antički podrumi su razgraničeni i okruženi drevnim rimskim zidinama Pompeja, koje datiraju do 50 pne. i njegovi su glavni temelji, koji se vide u svakom uglu podruma. Prirodno stalne temperature i odgovarajuća vlažnost podruma su presudni za stil i kvalitet vina tokom godina. Vina se fermentiraju i stare u hrastovim bačvama, baricima i bocama u odreženim vremenskim periodima, zavisno od svake vrste vina i porodičnog stila.

Zahvaljujući svojim naporima, marka Pio Cesare stekla je slavu i značaj kako u zemlji tako i u inostranstvu, postajući jedno od najcenjenijih imena italijanskih proizvođača vina, sa posebnim fokusom na renomirani barolo.

Članovi porodice danas uveliko putuju u više od 50 zemalja sveta, ponavljajući ono što je i sam Cesare Pio učinio na početku istorije, promovišući ime i ugled vinarije Pio Cesare restoranima, hotelima, vinotekama i ljubiteljima vina širom sveta. 

 

U vinima vinarije Pio Cesare možete uživati i kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.