Vinarije

Vinarija Kutjevo: Tradicija koja traje

20.06.2019.
Vinarije
20.06.2019.
Vinarija Kutjevo: Tradicija koja traje
Vinarija Kutjevo: Tradicija koja traje

Vinarija Kutjevo je smeštena u centralnoj Slavoniji i kontinentalnoj Hrvatskoj koja je poznata po svome plodnom zemljištu.



Kroz istoriju vinarije

Prvi pisani podaci o Kutjevo datiraju još iz 13. veka, kada su crkvenjaci Cisterciti, u narodu još poznati kao beli fratri, osnovali opatiju Vallis Honesta de Gotho 1232. godine. Iz tog vremena potiče i čuveni vinski podrum, a u njemu je prema predaji kameni sto iz vremena barona Franje Trenka i carice Marije Tereze.

1536. godine ovaj kraj osvajaju Osmanlije, a nakon 150 godina turske vladavine, od 1686. godine ovim mestom stoluje plemić Ivan Josip Babić.
Uz saglasnost cara Leopolda, 1698. godine vlastelinstvo predaje redu Isusovaca, pod uslovom da ti prihodi idu za korist duhovnog i prosvetnog razvoja naroda.

Oni u manje od dva veka obnavljaju parohiju i grade novu crkvu i barokni dvorac koji završavaju 1725. godine. Zatim obnavljaju podrum te posebno unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo i pokreću sajmove i oživljavaju bačvarski, kožarski, kovački, mlinarski i pekarske poslove.

Imanjem od 1773. do 1882. godine upravlja Ugarska državna komora - Fundus Studiorum. U tom periodu Kutjevo stagnira pa zbog toga 1882. godine vlada raspisuje aukciju za prodaju Kutjevačkih doabra.

Na aukciji dolazi u vlasništvo porodice Turković iz Karlovca, a tokom šezdeset i tri godine (1882.-1945.), porodica barona Turkovića je podigla celo imanje i dovela ga do najvećeg procvata.

Uspon Kutjeva je zaustavljen tokom Prvog svetskog rata a Drugi svetski rat i nove političke prilike označile su kraj kutjevačkog vlastelinstva koje je pretvoreno u socijalističko privredno dobro. Intenzivan razvoj poljoprivrede i prepoznatljivosti u znaku vinske kapljice i drugih proizvoda nastavio se 1963. godine kada je stvoren PPK Kutjevo koje je od 2003. godine privatizovan.

Većinski vlasnik je firma Božjakovina d.d. i međunarodni preduzetnik Enver Moralić. Danas Kutjevo d.d. ima zaposlenih 690 radnika.

vinarija kutjevo odležavanje vina

Vinogradi

Vinarija poseduje 420 hektara vinograda na južnim padinama planina Papuk i Krndija. Pored toga, ima i dugogodišnje ugovore sa kooperantima na površini od 400 hektara.

vinarija kutjevo vinogradi i vinova loza

Godišnja proizvodnja vina vinarije Kutjevo iznosi blizu pet miliona litara od čega se približno 80% proizvodnje bazira na sorti Graševina. Brend Graševina Kutjevo se bliži 100-toj godišnjici, s obzirom na to da se prva medalja Graševine vlastelinstva Turković beleži na izložbama vina u Zagrebu, u kategoriji belih vina između dva svetska rata.

Pored nje, tu su i ostale poznate zapadnoevropske sorte iz Burgundije, Nemačke, Austrije i Italije. Sorte koje se gaje su Rajnski Riesling, Traminac, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Crni, Pinot Beli, Pinot Sivi, Muškat Chardonnay, Muškat Ruža, Muškat Ottonel, Frankovka, Zweigelt, Gamay, Portugizer.

odležavanje vina kutjevo

All eyes on Graševina

Osim što je najraširenija sorta grožđa u Hrvatskoj, predstavlja i najtraženije belo vino u Republici Hrvatskoj.

Dolazi u bezbroj oblika a slavonska regija, odnosno Kutjevo tokom vekova postaju sinonim ove sorte. Graševina sa područja kutjevačkog vinogorja pokazuje najbolje rezultate pokazujući izuzetno raznolike stilove i širok aromatski profil i potencijal: od suvih, polusuvih, penušavih vina pa do slatkog, desertnog ledenog vina i izvanrednih arhivskih vina.

Kutjevo je jedan od najpoznatijih i nagrađivanijih proizvođača vina Graševine koja se danas smatra njihovom tradicionalnom sortom grožđa.

bačva odležavanje vina kutjevo

U vinima Kutjevo možete uživati i kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Nov.
Vinarije
Tonković je porodična vinarija, osnovana da čuva kulturu svog kraja na severu Bačke, negujući vinograde na specifičnom pečanom tlu. Ignacije Tonković, biv&s...
18.
Nov.
Vinarije
Lavinio Franceschi, vlasnik zemljišta iz Florence, odlučio je da poseti područje nakon priča koje je čuo od pastira, koji je zimi dolazio da čuva stad...
15.
Nov.
Vinarije
Imanje Penfolds su osnovali 1844. godine u Adelaidi doktor Christopher Rawson Penfold  i njegova  supruga Mary. Godine 1845. par je izgradio malu k...
15.
Nov.
Vinarije
Godine 1935. dr Pjero Kateni kupio je farmu pod nazivom „Il Torriano“ u blizini Montefidolfija u Firenci. Zemljište ovog imanja nalazi se ...
03.
Jan.
Vinarije
Već 700 godina porodica Frescobaldi kombinuje tradiciju, iskustvo i inovacije sa kreativnošću i težnjom za izvrsnošću. Porodica je uvek nastoja...
21.
Dec.
Vinarije
" Stalnim unapeđivanjem proizvodnih procesa i znanja objedinjujemo u našim vinima prošlost, sadašnjost i budućnost."
20.
Dec.
Vinarije
"Svaki vinograd je jedinstven. Morate ga upoznati, maziti sve grozdove i delikatno ih položiti u meke gajbe.”
22.
Nov.
Vinarije
Vinarija Chichateau,kao  što igra reči u imenu govori, nam dolazi iz Šišatovca. 
15.
Nov.
Vinarije
Mnogo više od vina...
15.
Nov.
Vinarije
Vinarija DiBonis se bavi proizvodnjom različitih vrsta vina i rakije.