Vinarije
29.05.2019.

Vinarija Fantinel: Strast kao pokretač

Jednom davno postojao je čovek sa blistavim osmehom koji je toliko poštovao dobru hranu da je ona postala njegov razlog za život. I na tako radosnoj paradi zadovoljstva, vino je predsedalo kraljevskim tronom. Kao neko ko je bio gostiničar i hotelijer u severnom Friuliju, Paron Mario je uskoro shvatio da je njegova misija da ljudima pruži emociju svojom posebnom ljubavi prema vinu.

vinarija fantinel prosecco

Kako bi to u potpunosti uspeo, morao je da proizvodi vino svojim vlastitim rukama. 1969. godine stiče prve vinograde u području Collio, godini kada je započela velika avantura. Ova zanimljiva avantura je ubrzo uključila i njegove sinove, Luciana, Gianfranca i Lorisa.

Njih trojica su pretvorili učenja svog oca u vrline, učeći da osete tlo, prate vreme, tok godišnjih doba i okuse grožđe. U narednim godinama porodično vlasništvo nad zemljom se povećalo i ta mala porodična firma je danas, sa trećom generacijom koju zastupaju Marco, Stefano i Mariaelena, posetala međunarodno poznata vinarija i ambasador umetnosti proizvodnje vina iz Friulia.

fantinel vinogradi vino

Međutim poreklo nikad nije zaboravljeno, štaviše, plamen strasti je sve življi. 

Vino predstavlja drevni osećaj, umetničko delo koje čini svet boljim mestom. To je mozaik emocija, remek-delo sačinjeno od dragog kamenja mudro položenog, jednog pored drugog sa genijalnošću, kreativnošću i inovacijama. Ali dobar stvaralac zna da je svaka umetnička forma uvek rođena iz uvažavanja već postojećeg.

Poštovanje zemlje je prvi princip kojim se vodi vinarija Fantinel. Svoje pulsirajuće srce smestila je u Taurianu, u blizini drevnog sela Spilimberga, grada kulture poznatog širom sveta po svojoj prestižnoj školi mozaika. Tu je smeštena elegantna vinarija koja se bavi upravljanjem preko 300 hektara vinograda podeljenih na poznata područja, Grave, Prosecco i Collio.

Jedinstveni teroari i povlašćeno područje sa mikroklimom predstavljaju idealne uslove za najbolje sazrevanje plodova i najviši potencijal svake sorte vinove loze, a posebno autohtonog grožđa.

vinarija fantinel proizvodnja vina

Već više od četiri decenije, strast je bila pokretačka sila Fantinela, grupe tehničara i profesionalaca koji svakodnevno marljivo i entuzijazastično rade na stvaranju niza vina koja mogu probuditi snažne emocije svakom ko ih proba.

 

I vi možete uživati u Fantinel vinima kod nas:

 

 

Story shop

Italija 10701121 Non-Vintage
Sjajan italijanski Prosecco, stvoren odabirom kvalitetnog grožđa sorte Ribolla Gialla, ...
940,00 RSD
Italija 10701009 2016
Belo vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Pinot Grigio, poseduje duboku...
1.942,00 RSD
Italija 10704055 2017
Odlično penušavo rose vino, stvoreno pažljivim odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorti P...
1.515,00 RSD
Italija 10702394 2012
Vino je rubin crvene boje
2.995,00 RSD
Italija 10701006 2016
Belo vino stvoreno odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Ribolla Gialla, poseduje sjaj...
1.940,00 RSD
Italija 10701008 2014
Belo vino stvoreno pažljivim odabirom najkvalitetnijeg grožđa sorte Friulano, poseduje ...
1.942,00 RSD

Ostavi komentar