Vinarije
28.05.2019.

Jakončič: Biser Goriških Brda

Smeštena na samoj granici Slovenije, kako kažu, na mestu gde Italija prestaje, ako govorimo o položajima vinograda i stilu vina, poprilično je teško odrediti tačne granice jedne i druge države.

vinarija jakončič vinogradi goriška brda

Prva loza vinarije Jakončič zasađena je davne 1847. godine u samom srcu prelepog krajolika Goriških brda, u Kozani. Vinograde su zasadili Mihael i Carolina Jakončič, sa čijim je imenom 1992. godine rođena nova linija sa imenom Carolina, u čast precima koji su uložili trud da pokrenu vinariju. 

Vinari Aljoša Jakončič i njegov brat, enolog, Mitja Jakončič, i dan danas stvaraju neka od najboljih vina na svetu. Upravo iz tog razloga nimalo ne čudi da su njihova vina prisutna na vinskim listama najekskluzivnijih restorana širom sveta, u Aziji i Evropi, dok ih je u Londonu zahtevnoj publici predstavio chef Massimo Bottura.

odležavanje vina jakončič podrum

U svakom gutljaju Jakončič vina, prepoznaćete krajolik Goriških brda i uticaj Alpa koji pružaju mnogo voćnosti i aromatičnosti svim vinima ove vinarije.

S obzirom na to da se vinogradi obrađuju ručno i tokom celog procesa proizvodnje vodi se računa o svakom koraku, počevši od sirovine pa sve do finalnog proizvoda. Sorte grožđa koje se gaje u vinogradima Jakončič su od belih sorti Rebula, Pinot Grigio, Chardonnay i Sauvignon Blanc, dok se od crvenih sorti grožđa gaje Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Cabernet Franc.

odležavanje vina barik jakončič

Pravo vreme je da i Vi probate ova izuzetno aromatična vina i da uživate u sjajnim aromama koje pruža:

 

Trenutno nema komentara