Vinarije
13.09.2021.

Podrum Radovanović: Putem kvalitetnih vina

 

Vinarija Radovanović je prva privatna vinarija u Srbiji osnovana davne 1990. godine sa ciljem proizvodnje visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstvo mogu da približe svetskim standardima. Nema potrebe ponovo pomenuti da je taj cilj ostao i dan danas kao glavni put kojim korača ova vinarija. 

 

podrum radovanovic starenje vina

Istorijat vinarije

Koreni vinske priče porodice Radovanović sežu do početka XX veka, kada je Miloš Radovanović zasadio svoje prve vinograde u mestu Krnjevo, nadomak Velike Plane u Šumadiji. Novo poglavlje koje danas ispisuje ova vinarija započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Mija Radovanović na dedinom imanju odlučio da obnovi vinograde i zasadi svoju prvu lozu. Rajnski Riesling je još uvek na istom mestu, razvijajući se tokom ovih umalo 30 godina sa vinarijom Radovanović.

Vinogradi

Na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, prostire se 44 hektara vinograda koji su prvi put zasađeni još davne 1831. godine.

Jugoistočna ekspozicija vinograda zasađena pod belim sortama grožđa Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio, dok jugozapadna parcela sa crnim sortama Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Prokupac, omogućuje dobru izloženost grožđa suncu. Zajedno sa specifičnim i veoma povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze i što je najbitnije za odlično sazrevanje grožđa. 

 

Rezultat ovakvih uslova je visok procenat šećera u grožđu, u nekim godinama čak i do 25-26%, što predstavlja izuzetan potencijal za proizvodnju veoma snažnih, kompleksnih vina sa karakterom. Pored 44 hektara vinograda u vlasništvu, poseduju i 25 hektara vinograda u kooperaciji.

vinarija radovanovic vinogradi

Proizvodnja


Pored proizvodnog dela vinarije koji je opremljen najsavremenijom opremom koja omogućava primenu najnovijih enoloških saznanja, vinarija poseduje i deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici čuvaju njihova najkvalitetnija vina u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta.
 

vinarija radovanovic proizvodnja vina
 

vinarija radovanovic odlezavanje vina

Miodrag Radovanović je svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na Beogradskom Univerzitetu je utkao u sva vina, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara umeo je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan rad najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu kako bi stvorio vina koja su poznata po svom neverovatnom kvalitetu.

 

Informacije o vinogradu

Površina vinograda: 46 ha

Sorte koje se uzgajaju: Rain riesling, Chardonnay, Pino Grigio, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Prokupac.

Starost loza: Najstarija loza je iz 1990 godine.    

Tip zemljišta na kom se uzgaja grožđe: Tip zemljišta je gajnjača sa plićim i dubljim slojevima karbonata, u zavisnosti od ekspozicije.

Nadmorska visina vinograda: 160-220 metara nadmorske visine.

Klima: Klima  Šumadije je umereno kontinentalna. Karakterišu je  topla leta i hladne zime sa naglašenom razlikom u temperaturi između dana i noći.

Prinos po hektaru: 7-8 t po hektaru

Pozicija vinograda: Nalaze se na južnim, jugoistočnim i jugozapadnim ekspozicijama koje obezbeđuju dobru osunčanost vinove loze.

Godišnja proizvodnja: 300 000 boca

Da li se bavite vinskim turizmom: Da

Story shop

Sačuvano u omiljne
Srbija 10106503 2019
Radovanović Pinot Sivi je belo suvo vino od istoimene sorte grožđa, proizvedeno u vinar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.285,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Srbija 10102248 2017
Radovanović Cabernet Sauvignon Reserve je crveno vino od istoimene sorte, proizvedeno u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.990,00 RSD
Trenutno nema komentara