Vinarije
16.05.2019.

Podrum Radovanović: Putem kvalitetnih vina

Ako ste bar malo zakoračili u vinski svet i volite da popijete čašu dobrog vina, ne postoji mogućnost da niste čuli za podrum Radovanović iz srca Šumadije.

Naime, vinarija Radovanović je prva privatna vinarija u Srbiji osnovana davne 1990. godine sa ciljem proizvodnje visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstvo mogu da približe svetskim standardima. Nema potrebe ponovo pomenuti da je taj cilj ostao i dan danas kao glavni put kojim korača ova vinarija. 

podrum radovanovic starenje vina

Istorijat vinarije

Koreni vinske priče porodice Radovanović sežu do početka XX veka, kada je Miloš Radovanović zasadio svoje prve vinograde u mestu Krnjevo, nadomak Velike Plane u Šumadiji. Novo poglavlje koje danas ispisuje ova vinarija započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Mija Radovanović na dedinom imanju odlučio da obnovi vinograde i zasadi svoju prvu lozu. Rajnski Riesling je još uvek na istom mestu, razvijajući se tokom ovih umalo 30 godina sa vinarijom Radovanović.

Vinogradi

Na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, prostire se 44 hektara vinograda koji su prvi put zasađeni još davne 1831. godine.

Jugoistočna ekspozicija vinograda zasađena pod belim sortama grožđa Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Grigio, dok jugozapadna parcela sa crnim sortama Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Prokupac, omogućuje dobru izloženost grožđa suncu. Zajedno sa specifičnim i veoma povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze i što je najbitnije za odlično sazrevanje grožđa. 
 
Rezultat ovakvih uslova je visok procenat šećera u grožđu, u nekim godinama čak i do 25-26%, što predstavlja izuzetan potencijal za proizvodnju veoma snažnih, kompleksnih vina sa karakterom. Pored 44 hektara vinograda u vlasništvu, poseduju i 25 hektara vinograda u kooperaciji.

vinarija radovanovic vinogradi

Proizvodnja

Pored proizvodnog dela vinarije koji je opremljen najsavremenijom opremom koja omogućava primenu najnovijih enoloških saznanja, vinarija poseduje i deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici čuvaju njihova najkvalitetnija vina u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta.
 
vinarija radovanovic proizvodnja vina
 
vinarija radovanovic odlezavanje vina

Miodrag Radovanović je svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na Beogradskom Univerzitetu je utkao u sva vina, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim kako na domaćem tako i na stranom tržištu.
 
Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara umeo je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan rad najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu kako bi stvorio vina koja su poznata po svom neverovatnom kvalitetu.
 
U vinima Radovanović možete uživati i kod nas:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara