Pegau Chateauneuf Du pape Cuvee Reserve Blanc
Domaine Du Pegau

Pegau Chateauneuf Du pape Cuvee Reserve Blanc

2019
Šifra artikla: 10801130 2019
Barkod: 3318
Šifra proizvođača: 25177
U kombinaciji sa crvenim cuvee-om, beli cuvee karakterišu note belog cveća i kiselkasti žuti plodovi ističući tradicionalna bela vina Chateauneuf du Pape
Proveri dostupnost
  • NSZ
Sačuvajte u listi želja
Pomoć
U kombinaciji sa crvenim cuvee-om, beli cuvee karakterišu note belog cveća i kiselkasti žuti plodovi ističući tradicionalna bela vina Chateauneuf du Pape. Sa malom proizvodnjom od samo 4.000 boca, Cuvee Reservee Blanc budi svežinu i kiselost sorte Clairette. Napravljeno od kupaže sorti grožđa 60% Clairette, 20% Grenache blanc 10% Bourboulenc i 10% Roussane. Bledo žuto-zlatne boje svetlucavog odsjaja. Na nosu je cvetno (jasmin, breskva) i citrusno, koji se kako stari razvijaju u arome kajsija i kruške. U ustima je uravnotežen i pun dobre živahnosti koja asocira na limun, finu svežinu čija završnica je dugotrajna.

Nagrade: Wine Advocat 95/100 points; Jeb Dunnck 92/100 points.

Veličina vinograda: ukupno 19,5 ha, pod Châteauneuf du Pape White 1,5 ha


Domaine du Pegau je staro ime u Chateauneuf du Pape. Porodica Feraud može da vuče korene sve do sredine 17. veka u dolini Južne Rone. Tada su preci porodice Feraud zasadili vinove loze pored svojih maslina i drugih sorti voćki u Chateauneuf du Pape.

Prabake i bake Laurence Feraud-a bili su odgovorni za ulazak porodice u posao sa vinom svojim početnim kupovinama vinove loze. Nakon njihove smrti, vinogradi su bili podeljeni između njihovo četvoro dece.

Sledeći veliki korak u razvoju Pegaua dogodio se 1987. godine, kada se Laurence Feraud pridružila svom ocu Paulu Feraudu u Domaine du Pegau. Pod Paulom Feraudom i Laurenceom Feraudom, porodica je polako mogla da nastavi da povećava svoje vinograde, zapravo, do 1987. godine, porodica je posedovala 7 hektara vinove loze.

U to vreme vino se još uvek flaširalo pod imenom Domaine Feraud. Promenili su ime u Domaine du Pegau. „Pegau“ je stari provansalski termin za drevni bokal koji se koristio za vino otkriveno tokom iskopavanja 14. veka, papa Avinjona.

Domaine du Pegau poseduje 21 hektar vinove loze u Chateauneuf du Pape. Za grožđe crvenog vina koristi se 19,5 hektara. 1,5 hektara vinove loze rezervisano je za uzgoj grožđa od belog vina. Zbog male veličine parcela koje se koriste za vino od belog vina u Domaine Pegau, to grožđe se uzgaja korišćenjem 100% biodinamičkih poljoprivrednih tehnika. Grožđe od crnog vina se ne uzgaja biodinamički.

Vinogradi Domaine du Pegau nalaze se u različitim oblastima Chateauneuf du Pape, na ukupno 11 različitih parcela. Najbolje vinove loze Domaine du Pegau nalaze se na platou La Crau. Imaju stare loze. Njihova najstarija loza zasađena je 1902. godine.

Imaju terroar od stena, kamenja, gline i krečnjaka. Takođe poseduju 5 hektara vinove loze u apelaciji Cotes du Rhone, 20 hektara vinove loze u selima Cotes du Rhone i 19 hektara vinove loze koje su klasifikovane kao Vin de France.Karakteristika Vrednost
Kategorija Francuska
Zemlja porekla Francuska
Mesto Chateauneuf du Pape
Boja Belo vino
Sorta Clairette
Berba 2019
Odležavanje Inoks
Vinarije Domaine Du Pegau
Organic Ne
Period odležavanja 4 meseca
Alkohol 14%
°C služenja 12°C
Kiselost 6,1
Tip vina Suvo
Količina šećera u gr 1,2
Način proizvodnje Kontrolisana fermentacija u inoksu
PH vrednost 3,13
Preporuka dekant. Ne
Vrsta zemljišta Šljunak, pesak, krečnjak i crvena glina
Ambalaža 0.75 l
Pegau Chateauneuf du Pape Cuvee Reserve Blanc 2019. servirati na temeperaturi od 12°C. Dobar je partner jelima kao što su suši, školjke, Foie gra, dimljeni losos ostrige kao i grilovane sardine. Čuvanje vina u adekvatnim podrumskim uslovima je od 3 do 10 godina.
Trenutno nema komentara
Cote Rotie Chateau d'Ampuis je crveno vino od sorte Syrah, sa manjim dodatkom sorte Viogni...
18.145,00 RSD
Billecart Salmon Le Clos Saint Hilaire je penušavo vino proizvedeno od sorte 100% Pinot...
67.200,00 RSD
Charles Le Bel, Inspiration 1818 je penušavo vino proizvedeno kupažom sorti 37% Chardon...
5.040,00 RSD
ePonuda.com