Sorte

Syrah/Shiraz

26.07.2023.
Sorte
26.07.2023.
Syrah/Shiraz
Syrah/Shiraz

Syrah ili Shiraz je crna sorta grožđa koja se smatra jednom od najvažnjih sorti za proizvodnju crnog vina. U Australiji ova sorta se zove Shiraz (Širaz), dok je u Evropi poznata kao Syrah (Sira).
Syrah je 6. najčešća sorta na svetu po zasadima.

Istorija

DNK analizom je dokazano da je Sirah poreklom iz Francuske, dobijena ukrštanjem dve sorte grožđa - Dureza i Mondeuse Blanche. Sirah je postala istaknuta u XVIII veku u dolini reke Rone u Francuskoj. James Basby je 1832. godine doneo vinovu lozu u Australiju. Shiraz (Širaz) kako se ova sorta zove u Austraiji, je danas najpopularnije vino u Novom Svetu.

Geografska distribucija

Procenjuje se da se Syrah ili Shyraz, prostire na oko 190.000 ha širom sveta. Najviše zasada se nalazi u Francuskoj. Australija je na drugom mestu, zatim slede Španija, Argentina, Južna Afrika i SAD. Sorta se gaji i u ostalim delovima sveta, ali u znatno manjem obimu. Ima je na samo nekoliko lokacija u Srbiji.

Izvor: Pexels

Karakteristike

Loza: List je ovalni, srednje veličine sa petodelnim dubokim sinusom, koji je najčešće u obliku lire ili slova „U“. List je zelen sa tamnijim crvenkastim prugama. Cvet je dvopolan i dobro se oplođava.

Plod: Grozd je srednje veličine, cilindrično-konusni, srednje gustine. Bobice su male, blago ovalne, tamno ljubičaste boje.

Vino: Sirah sorta grožđa je zaslužna za neka od najtamnijih vina. Vino ima širok spektar ukusa u zavisnosti od klime i zemljišta. Idealno je za odležavanje u buretu, čime vino dobija na kompleksnosti, a pojavljuju se i nove slatkaste arome. Sirah vina imaju jednu od najviših preporučenih temperatura za serviranje na 18 °C.

Agrobiološka svojstva

Syrah grožđe uspešno raste kako u toplim tako i u hladnim regijama. Karakteriše ga nizak prinos. Sorta kasno cveta, ali bobice brzo sazrevaju. Dobro raste na svim zemljištima, ali najviše mu odgovara vapnenac. Dobro se prilagođava svim klimatskim uslovima, ali nije otporan na nagle promene temperature. Grožđani sok sadrži 18-25% šećera, sa kiselošću od 6,0 – 8,0 g/l. Osetljivost na biljne bolesti je osrednja, ali je izrazito osetliva na sušu i klorozu. Zahvataju ga krpelji i siva trulež.

Sinonimi

Antourenein Noir, Balsamina , Candive, Entournerein, Hermitage, Hignin Noir, Marsanne Noir, Shiraz, Sira, Sirac, Sirah, Syrac, Schiras, Sereine, Scyras, Sérène, Serine, Syra, Sremska Sira, Neiretta Cunese, Neiretta del Monregalese, Neiretta del Rosso, Neiretta di Pinerolo, Neiretta di Saluzzo, Žižak.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

18.
Jul.
Sorte
Riesling (Rizling) je sorta belog grožđa poreklom iz Nemačke, oblasti reke Rajne. Naziva se i Rajnski Rizing. Vinogradari ga smatraju kraljem belog grožđa.
07.
Jul.
Sorte
Pinot Noir je crna sorta grožđa koja potiče iz Burgundije, poznatog regiona u Francuskoj. Ona je jedna od tri odobrene sorte grožđa koja se koristi u čuvenoj...
30.
Jun.
Sorte
Pinot Blanc je raznovrsna bela sorta grožđa koja se koristi u proizvodnji mirnih, penušavih i slatkih desertnih vina. Pinot Blanc je bela mutacija Pin...
23.
Jun.
Sorte
Prokupac je autohotna sorta grožđa poreklom iz Srbije. Koristi se za proizvodnju crvenih i roze vina, za kupažiranje, takođe i u proizvodnji Lozovače i ...
19.
Jun.
Sorte
Chardonnay je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti grožđa. Nastala je u vinskom regionu Burgundije u istočnoj Francuskoj, ali se sada...
09.
Jun.
Sorte
Merlot je sorta crnog grožđa tamno plave boje poreklom iz Francuske. Jako je cenjena sorta jer nudi mnogo mogućnosti za spravljanje vina. Po uzgoju treće vin...