Sorte

Pinot Noir

07.07.2023.
Sorte
07.07.2023.
Pinot Noir
Pinot Noir

Pinot Noir je crna sorta grožđa koja potiče iz Burgundije, poznatog regiona u Francuskoj. Ona je jedna od tri odobrene sorte grožđa koja se koristi u čuvenoj kupaži za proizvodnju šampanjca.

Istorija

Ime Pinot Noir je izvedeno od francuskih reči za bor i crnu boju. Bor sugeriše na sortu grožđa koja ima čvrsto skupljene grozdove u obliku borove šišarke. Druga teorija sugeriše da je ime poteklo od mesta u Francuskoj u provinciji Pinols (Pignols). Najverovatnije potiče iz Burgundijskog područj istočne Francuske, a kasnije je identifikovan u Šampanj region. Gregory Blaxland je 1805.godine doneo pelcere u Australiju.

Geografska distribucija

Pinot Noir je vodeća crna sorta grožđa u Burgundiji, naročito u regiji Côte d'Or. Dosta vinograda se nalazi i u SAD-u, posebno u Kaliforniji i Oregonu i u Australiji. U Australiji su najznačajniji vinogradi: Coonawarra i Adelaide Hills, u New South Wales i Hunter Valley i u Viktoriji u Yarra Valley, na Mornington poluostrvu i Geelong regionu. Najrasprostranjenija je u Nemačkoj, ali se može naći i u Austriji, Švajcarskoj, Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Gruziji i Ukrajini.

Izvor: pxfuel.com

Karakteristike

Loza: Listovi su bledo zeleni sa mat površinom, srednje veličine, okrugli, bez dubokih ureza, sa donjom krznastom površinom.

Plod: Grozdovi su mali, generalno kompaktni i čine ih male, čvrsto nabijene, pomalo ovalne, slatke sočne bobice sa tamno ljubičastom kožicom.

Vino: Vina su složena sa bogatim aromama trešnje i jagode, uz spektar ukusa kako vino stari. Može se mešati uz više sorti belog grožđa kada se koristi za proizvodnju penušavih vina. Najbolja vina se proizvode prema tradicionalnoj francuskoj metodi   - Méthode Champenoise.

Agrobiološka svojstva

Ova sorta slabo rađa, a plodovi rano sazrevaju. Više joj odgovara hladnija i suva klima. Prema vremenu sazrevanja, svrstava se pod ranu do srednje poznu sortu. Sa svojim prinosom od 8.000 do 12.000 kg po hektaru spada u srednje prinosne sorte. Za optimalan rast, vinovoj lozi je potrebno zemljište koje je prozračno, toplo i dobro drenirano. Vinova loza najbolje uspeva u klimi koja obuhvata tople, ali ne previse vruće dane i oštre hladne večeri. Sorta je vrlo zahtevna, čak i problematična. Najviše problema može biti u procesu prozvodnje, zbog velikih oscilacija u ukusu pri sazrevanju.

Sinonimi

Blauer Burgunder, Blauer Spatburgunder, Modri Pinot, Pinot Nero, Burgundac crni , Rulandske modre, Cortaillod, Mario Feld, Mario Feld Tinto, Morillon, Morillon Noir, Mourillon, Savagnin Noir.

Slaganje sa hranom

Pinot Crni ili Pinot Noir će se odlično uklopiti uz crveno meso, divljač kao i uz dinstanu jagnjetinu i teletinu. Losos ili tuna bi se takođe lepo uklopili. Može se upariti i uz tvrde sireve, kao i uz crvene voćne sosove.                                 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Jul.
Sorte
Syrah ili Shiraz je crna sorta grožđa koja se smatra jednom od najvažnjih sorti za proizvodnju crnog vina. U Australiji ova sorta se zove Shiraz (Šira...
18.
Jul.
Sorte
Riesling (Rizling) je sorta belog grožđa poreklom iz Nemačke, oblasti reke Rajne. Naziva se i Rajnski Rizing. Vinogradari ga smatraju kraljem belog grožđa.
30.
Jun.
Sorte
Pinot Blanc je raznovrsna bela sorta grožđa koja se koristi u proizvodnji mirnih, penušavih i slatkih desertnih vina. Pinot Blanc je bela mutacija Pin...
23.
Jun.
Sorte
Prokupac je autohotna sorta grožđa poreklom iz Srbije. Koristi se za proizvodnju crvenih i roze vina, za kupažiranje, takođe i u proizvodnji Lozovače i ...
19.
Jun.
Sorte
Chardonnay je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti grožđa. Nastala je u vinskom regionu Burgundije u istočnoj Francuskoj, ali se sada...
09.
Jun.
Sorte
Merlot je sorta crnog grožđa tamno plave boje poreklom iz Francuske. Jako je cenjena sorta jer nudi mnogo mogućnosti za spravljanje vina. Po uzgoju treće vin...