Sorte

Pinot Blanc

30.06.2023.
Sorte
30.06.2023.
Pinot Blanc
Pinot Blanc

Pinot Blanc je raznovrsna bela sorta grožđa koja se koristi u proizvodnji mirnih, penušavih i slatkih desertnih vina. Pinot Blanc je bela mutacija Pinot Noir-a, sa manjom koncentracijom antocijana. U vinogradu je relativno plodna sorta koja daje pouzdane prinose svake vegetacije.
 

Istorija

Mesto rođenja i istorija Pinot Blanca ostaju nepoznati, iako prvi zapisi o ovoj sorti sežu do 1896. Mutacija sivog Pinota prepoznata je u Burgundiji u 19. veku. Brojni zapisi pominju da se često mešao sa Šardoneom i iako njihova vina mogu imati neke stilske sličnosti, dve sorte nisu iste. U Mađarskoj je bio poznat i kao Feher Burgundi (bela Burgundija), baš kao što je poznat kao Veissburgunder ili Veiss Burgunder u zemljama nemačkog govornog područja.

 Geografska distribucija

Pinot Blanc potiče iz oblasti Burgundije u Francuskoj, gde se najviše zasada nalazi u Alzasu. U Italiji se obično sadi u regionu Alto Adiđe. Znatni broj zasada se nalazi u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj. U SAD-u se uglavnom uzgaja u Kaliforniji i Oregonu. Kanadska dolina Okangan takođe im reputaciju kvalitetnog regiona za sadnju Pinot Blanca.

Izvor: Pixabay/Gutife

Karakteristike

Loza: Pinot Blanc je srednjeg rasta, sa gustim lišćem čiji su listovi u obliku lire i ćelavi na mestu gde se list spaja sa stabljikom.

Plod: Grozdovi su mali do srednji, cilindrični i gusti. Bobice su male, zaobljene, ponekad prilično ovalne, sa tankom korom i mekim mesom. Ukus je slatko-kiseo.

Vino: Tipičan Pinot Blanc izgleda bledo žute boje sa primesama zelene. Vino je bistro, providno i iskričavo. Aromatičnog ukusa, obiluje aromama delikatnog voća i notama jabuke, breskve i cvetnih nota koje ispunjavaju nos. Na nepcu je prijatno i meko, srednje kiselosti i alkohola.

Agrobiološka svojstva

Pinot Blanc uspeva na visokim nadmorskim visinama sa niskim temperaturama tokom vegetacije i minimalnim izlaganjem direktnom suncu i toploti. Krečnjačko zemljište sa malo gline je idealan sastav za uzgoj ovog grožđa. Daje osrednje prinose od 8000 – 12000 kg/ha. Odgovaraju mu propusna, umereno plodna, rastresita, krečna i toplija zemljišta. Sorta je veoma otporna prema niskim zimskim temperaturama (do -20°C). Loza je osetljiva prema plamenjači i sivoj plesni, a srednje osetljiva prema pepelnici.

Sinonimi

Pinot Blanc Vrai, Blanc de Champagne, Weisser Burgunder, Weissbur-gunder, Feher Burgundi, Pinot Bianco, Feher Burgundi, Rulandske Bile, Beli Burgundac.

Slaganje sa hranom

Meke karakteristike ovog belog vina čine ga dobrim podudaranjem za hranu sličnog profila. Dobre opcije za uparivanje Pinot Blanc-a uključuju plodove mora, meso laganijeg ukusa, lagani do srednji sosovi (naročito beli i sosevi od maslaca) i sl. Pinot blanc se dobro slaže sa laganim mesom poput pečene piletine, salatom sa citrusnim prelivom, blagim sirevima i morskim plodovima i testeninom sa kiselim ili kremastim sosom, poput škampa sa svežim pestom.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
Jul.
Sorte
Syrah ili Shiraz je crna sorta grožđa koja se smatra jednom od najvažnjih sorti za proizvodnju crnog vina. U Australiji ova sorta se zove Shiraz (Šira...
18.
Jul.
Sorte
Riesling (Rizling) je sorta belog grožđa poreklom iz Nemačke, oblasti reke Rajne. Naziva se i Rajnski Rizing. Vinogradari ga smatraju kraljem belog grožđa.
07.
Jul.
Sorte
Pinot Noir je crna sorta grožđa koja potiče iz Burgundije, poznatog regiona u Francuskoj. Ona je jedna od tri odobrene sorte grožđa koja se koristi u čuvenoj...
23.
Jun.
Sorte
Prokupac je autohotna sorta grožđa poreklom iz Srbije. Koristi se za proizvodnju crvenih i roze vina, za kupažiranje, takođe i u proizvodnji Lozovače i ...
19.
Jun.
Sorte
Chardonnay je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih belih sorti grožđa. Nastala je u vinskom regionu Burgundije u istočnoj Francuskoj, ali se sada...
09.
Jun.
Sorte
Merlot je sorta crnog grožđa tamno plave boje poreklom iz Francuske. Jako je cenjena sorta jer nudi mnogo mogućnosti za spravljanje vina. Po uzgoju treće vin...