Vinarije

Vinarija Vinis: Kvalitetom do vrha

28.02.2019.
Vinarije
28.02.2019.
Vinarija Vinis: Kvalitetom do vrha
Vinarija Vinis: Kvalitetom do vrha
Dobra Voda...vino još bolje!

Tako je nosila naziv jučerašnja degustacija u našoj vinotecivinarije Vinis iz sela Dobra Voda, koje se formalno nalazi u sastavu Jagodine, udaljenosti oko 18 km. 
Još uvek ne toliko poznatu vinariju, osnovali su braća Saša i Milan Nikolić 2010-te godine, koji već decenijama žive i rade u Francuskoj (Alzas).
 
Svoj nezaustavljivi hod ka vrhu srpske ali i evropske vinske scene, započinju sami od trenutka kada se pojavila njihova prva boca vina na tržištu - 2011. godine.
Obuća koja se koristi za penjanje na vrh mogu biti cipele, čizme ili šta god, ali braća Nikolić se penju suptilnim mokasinama sa kožnim đonom, jasno i brzo, ali sa puno pažnje da ne pregaze ili povrede nekoga usput. Tiho i nenametljivo, isključivo kvalitetom, vinarija Vinis se organski nameće sve većem broju poklonika vina.

vinarija vinis odležavanje vina

Vinogradi

vinarija vinis zasadi grožđa

Vinarija u svom sastavu od starta ima aktivnih 6.5 hektara mudro postavljenih i projektovanih zasada, na maksimalno osunčanom položaju od 250-300 metara nadmorske visine. Zastupljene sorte grožđa su Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon od kojih nastaju tri vina iz njihovog asortimana - Chardonnay, Rose i Merlot & Cabernet Sauvignon.

vinis vinarija vinogradi

Ono što je karakteristično za ovu vinariju jeste neverovatan položaj vinograda i idealno ukomponovano zemljište koji pružaju izuzetnu podlogu za proizvodnju isključivo i jedino vrhunskih vina. Bez dobrog temelja, kuće nema. Temelj je potreban ali ne i dovoljan. Da bi se sagradila i kuća, u današnje vreme posebno, neophodan je jasno definisan i ozbiljan tehnološki proces koji poštuje drevnu rutinu iz koje crpi iskustvo. Savremena oprema i brižljivo odabran set enoloških postupaka sjajno grožđe zaista pretvaraju u još bolje vino.

vinarija vinis vinogradi jagodina

Proizvodnja vina
 
Godišnja proizvodnja vinarije varira, što je sasvim normalno zbog toga što su berbe prirodno različite, ali u proseku do pristizanja sirovine iz novih zasada - oko 7 ha u pripremi, dolazi se do oko dvadesetak hiljada litara. Pristup braće Nikolić, odnosno njihov izbor sorti govori dosta toga. Pre svega, radi se o širom sveta prepoznatljivim sortama koje su lako uporedive i bliske vinskoj populaciji. Komparativne prednosti olakšavaju ulazak na scenu ali ne garantuju i zadržavanje. Prepoznatljivost jeste važna, ali može biti i dvosekli mač. U ovoj vinariji su uspeli da se izbore sa tim i da daju potpuno novi pogled na poznate sorte. Dugovečnost inoksnog Šardonea (više od pet godina "raste" sa lakoćom) i suptilna trajna moć internacionalne mlavsko-moravske crvene kupaže predstavljaju garant da se u Dobroj Vodi prave nesvakidašnja vina.

vinarija vinis odležavanje vina

Mnogobrojna priznanja
 
Na kvalitet Vinis vina nisu bile imune ni inostrane sudije. Uvek zaslužene medalje, a bude tu i trofeja. Vinis Merlot & Cabernet Sauvignon iz 2012-te spada u sam vrh srpskog vinarstva uopšte. Prestižno takmičenje u Briselu - Concours de Mondial i veliko zlato. Dakle, preko 95 poena na takvom takmičenju je ovo vino lansiralo, sa njegovim tvorcima, u orbitu. Pored toga, tu su i medalje sa ostalih priznatih takmičenja sa Decantera, iz Bordoa, Budimpešte, itd.
 
Planovi za budućnost
 
U planu je razvoj vinarije ali nakon dodatnih sedam hektara zasada, planiraju da stanu. U vinarstvu se tako nešto ipak ne može garantovati, pošto stižu i mlade snage. Deca se školuju, neka i u enološkom pravcu, pa će se kontinuitet održanja porodične tradicije nastaviti. 
 
Ono što je sigurno, to je da niko nikada u ruke neće uzeti bocu sa lastavicom, simbolom vinarije zbog života na dve lokacije, a da se unutra ne nalazi bar nešto odlično.
 
Dosadašnja praksa to garantuje i upućuje na činjenicu da sve može biti samo još bolje.
A do tada će ih svet neminovno još bolje upoznati, pa nećemo više moći da kažemo kako se radi o najboljoj nepoznatoj vinariji na svetu.

U Vinis vinima uživajte i kod nas:
 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

20.
Feb.
Vinarije
Selo Gudurica kod Vršca je 2014-te godine dobilo vinariju koja polako ali sigurno osvaja srca srpskih konzumenata vina. Reč je o vinariji Rnjak koja s...
06.
Feb.
Vinarije
Sigurni smo da ne postoji osoba koja pije vino a da nije upoznata sa vinima poznate srpske vinarije Aleksandrović.    Međutim isto tako smo sigur...