Vinarije

Aleksandrović: Sve što treba da znate o vinariji!

06.02.2019.
Vinarije
06.02.2019.
Aleksandrović: Sve što treba da znate o vinariji!
Aleksandrović: Sve što treba da znate o vinariji!
Sigurni smo da ne postoji osoba koja pije vino a da nije upoznata sa vinima poznate srpske vinarije Aleksandrović
 
Međutim isto tako smo sigurni da ne znate baš sve vezano za ovaj brend i na koji način nastaju vina koja svako od nas svakodnevno konzumira ili poklanja nama dragim osobama. 
Stoga ćemo Vas upoznati sa zanimljivim činjenicama o vinariji Aleksandrović.
 
vinarija aleksandrović topola

Stogodišnja proizvodnja vina
Porodica Aleksandrović se bavi više od sto godina vinogradarstvom i vinarstvom i od samog početka proizvodnje vina blisko je sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Pored toga, bila je i jedan od osnivača Venčačke vinogradarske zadruge.

Tajni recept kraljevskog vina
Za napore vinarije da obnovi vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, 1992. godine saznao je i čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu. Nakon ovog saznanja, poslao je originalnu recepturu najboljeg vina kraljevih podruma u Vinču, koje se pre II svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Bila je reč o sortnom sastavu Trijumfa.
 
Nastanak vinarije
Kao privatna vinarija Aleksandrović, postoji još od 1992. godine a nova etapa u razvoju počela je 2000. godine kada je sagrađen novi kompleks vinarije sa najsavremenijom opremom za proizvodnju vrhunskih vina u kojima danas uživamo. 

Zahvaljujući korišćenju najsavremenije tehnologije, naučnih saznanja i naravno praćenja tradicije predaka a i novih trendova, vinarija je postala lider među proizvođačima vina celog balkanskog regiona. Kvalitet je prepoznat i od strane drugih pa je stoga vinarija osvojila veliki broj medalja za kvalitet na najvećim svetskim takmičenjima.
 
Muzejski primerak
Ono što je zanimljivo jeste da pored toga što Aleksandrović vina možete pronaći na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana, počevši od Japana, Kine i Rusije pa sve preko zapadne Evrope i SAD-a, njihova vina su izložena i u Svetskom Muzeju Vina u Bordou.

Biseri iz vinograda
Za proizvodnju svojih vina, vinarija koristi 75 ha sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa na tipu zemljišta gajnjača i smonica u ogajnjačavanju. Laka do srednja zemljišta koja karakterišu vodopropusne i fizičko-hemijske osobine sa niskim sadržajem humusa, što zajedno sa slabo bujnim podlogama i blagom prihranom, omogućava niske prinose i visok kvalitet grožđa. Vinogradi su locirani nekoliko kilometara od vinarije na tri različite lokacije - Vinča sa nadmorskom visinom od oko 300 metara, Ježevac 300-350 m i Bokanja 250-350 m i odlikuju ih različiti mikroklimatski uslovi.
 
vinogradi i grožđe vinarije aleksandrović

zasadi vinarije aleksandrović vino

Vinogradi su zasađeni u pravcu sever-jug a pored autohtone srpske sorte Prokupac zasađene su bele i crne međunarodne sorte, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Blanc, Chardonnay i Gewurtztraminer, zatim od crnih Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir i Muscat Hamburg.

Zlatne ruke vinogradara
Grožđe i vina su negovani sa velikom pažnjom i ljubavi.
Kako bi se postigla potpuna i optimalna zrelost na čokotima se ostavlja samo najbolje grožđe koje se u vreme berbe bere ručno. Tokom ovog procesa, ruke vrednih vinogradara dodiruju vinovu lozu više od petnaest puta tokom jedne godine kako bi se prinos smanjio sa 5 kg na jedan do jedan i po kilogram. Na taj način se bira samo najbolje grožđe za proces proizvodnje i tradicionalni način vinifikacije uz korišćenje savremene opreme.

vinarija aleksandrović zasadi grožđa

vinarija aleksandrović berba grožđa

vinarija aleksandrović proizvodnja vina

vinarija aleksandrović odležavanje vina u bačvama

Vinski turizam

A da biste stekli potpun utisak o vinima, ne postoji bolje mesto od same vinarije. 
Vinarija nudi mogućnost individualnih poseta svakog dana, dok je za grupne posete i degustacije sa hranom obavezna najava i radi se isključivo uz rezervaciju termina.
 

vinarija aleksandrović vinski turizam

U vrhunskim vinima vinarije Aleksandrović možete uživati i kod nas:

 

POVEZANI PROIZVODI

Sačuvano u omiljne
Loza - Grožđe 20800039
Vrhunska rakija stvorena od najkvalitetnije sorte grožđa, odležala u inoksu i poseduje ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.495,00 RSD
Dodajte u korpu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara